Piatok18. október 2024, meniny má Lukáš, zajtra Kristián

Pôdohospodárska platobná agentúra začne od novembra vyplácať zálohy na priame platby, informuje minister Takáč

Richard Takáč Zobraziť galériu (2)
Richard Takáč (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) začne od začiatku novembra s vyplácaním preddavkov na priame platby. Preddavky dosiahnu sumu takmer 300 miliónov eur. Dostanú ich aj farmári - žiadatelia, ktorí sú kontrolovaní. Rozhodnutia o podporách sa začnú vydávať od decembra tohto roka. Oznámil to v piatok minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD) za účasti generálneho riaditeľa PPA Mareka Čepka.

VIDEO PPA začne od 4. novembra vyplácať zálohy na priame platby, informuje Takáč

PPA začne od 4. novembra vyplácať zálohy na priame platby, informuje Takáč (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

"Administrácia vyplácania preddavkov pre poľnohospodárov začne 4. novembra, čiže spustí sa vyplácanie na plošné intervencie. A 15. novembra sa spustí vyplácanie intervencií na zvieratá. Do 30. novembra 2024 budú vyplatené všetky preddavky pri priamych platbách," spresnil agrominister.

Pôdohospodárska platobná agentúra začne
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Druhého decembra tohto roku začneme vydávať riadne rozhodnutia a do 30. júna 2025 ukončíme vydávanie rozhodnutí a vyplácanie, tak ako sme to urobili aj tento rok. Je veľký rozdiel v sumách, ktoré dostanú poľnohospodári - tento rok pri preddavkoch do 30. novembra, nie 117 miliónov eur ako pred rokom, ale 293 miliónov eur," zdôraznil Takáč.

V kampani roku 2024 podľa Takáča dostanú farmári v 1. pilieri 70-percentný preddavok na priame platby, celkom 218,46 milióna eur a v 2. pilieri preddavok 75 % sumy na platby, v celkovom objeme 75,09 milióna eur. "Minulý rok nedostali preddavky poľnohospodári, ktorí boli kontrolovaní. Prvýkrát v histórii zavádzame to, že preddavok vo výške 50 % dostanú aj poľnohospodári, ktorí sú kontrolovaní," dodal Takáč."Môžem konštatovať, že PPA je oveľa, oveľa lepšie pripravená na kampaň 2024 v porovnaní s kampaňou 2023, ktorá nám robila zásadné problémy, hlavne z pohľadu nastavenia IT systémov a procesov na platobnej agentúre," doplnil Čepko.

Viac o téme: ZálohyVyplácaniePôdohospodárska platobná agentúraRichard TakáčPriame platby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu