Streda16. október 2024, meniny má Vladimíra, zajtra Hedviga

Vláda podľa Demokratov dá potravinárom najmenej peňazí: Agrominister tvrdí opak

Demokrati
Demokrati (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Vláda pre potravinárov vyčlenila v budúcoročnom štátnom rozpočte historicky najmenej peňazí. Uviedli to v stredu predstavitelia mimoparlamentnej strany Demokrati. Ceny potravín sa podľa nich tak zvýšia. Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD) oponuje, že kým v minulosti štát podporil potravinárov jedným až dvoma miliónmi eur ročne, tak budúci rok štátna podpora dosiahne takmer 70 miliónov eur.

Michal Kiča z predsedníctva Demokratov hovorí, že pre agrosektor je vyčlenený neadekvátny balík peňazí. "V budúcoročnom rozpočte je pre celý potravinársky a pôdohospodársky sektor na štátnu pomoc vyčlenených len 54 miliónov eur. To je suma, ktorá je najnižšia za posledné roky. Len v roku 2022 sme za našej vlády pripravili pre túto oblasť skoro 150 miliónov eur," povedal Kiča.

archívne video

Premiér Fico sa zúčastnil na pečení chleba, ministerstvo pôdohospodárstva podpísalo memorandum o spolupráci s pekármi a zväzom obchodu (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Spotrebitelia na Slovensku podľa Takáča pocítia pri okruhu základných potravín citeľné zníženie cien aj vďaka zníženiu dane z pridanej hodnoty (DPH) z 10 % na 5 %. "Aj pri konsolidácii dávame nejakých 60 či 70 miliónov eur, čo tu nikdy nebolo. Pamätám si roky, keď išlo pre sektor zo štátneho rozpočtu jeden-dva milióny eur," dodal Takáč na stredajšom brífingu s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD) pri príležitosti Medzinárodného dňa chleba.

Viac o téme: DemokratiRichard Takáč
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu