Piatok11. október 2024, meniny má Valentína, zajtra Maximilián, Maxim, Max

Agrominister Richard Takáč prevzal plnú zodpovednosť za procesy v PPA, tvdí strana SaS

Alojz Hlina Zobraziť galériu (3)
Alojz Hlina (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Predĺžením akreditácie pre Pôdohospodársku platobnú agentúru (PPA) berie minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD) na seba plnú zodpovednosť. Uviedla to opozičná strana SaS v reakcii na piatkové Takáčove oznámenie, že PPA bude mať predĺženú akreditáciu do polovice októbra 2027.

archívne video

Časť financií z Programu rozvoja vidieka asi v budúcom roku prepadne, avizuje minister Takáč (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

"Minister Richard Takáč nezmyselne útočí na opozíciu, ktorá si robí len svoju robotu. Keďže on odmieta komunikovať s poľnohospodármi, pre ktorých je plánovanie nevyhnutné, je prirodzené, že sme sa v ich mene dopytovali na udelenie akreditácie pre PPA," povedal poslanec Národnej rady (NR) SR Alojz Hlina (SaS).

Alojz Hlina
Zobraziť galériu (3)
Alojz Hlina  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Minister tak podľa neho urobil až po apeli opozície a na poslednú chvíľu. Je to nielen neseriózne voči všetkým poľnohospodárom, ale aj voči celému sektoru. "Procesy prideľovania dotácií v PPA však stále so sebou nesú legitímne pochybnosti a otázky. Richard Takáč tak dnes na seba prevzal plnú zodpovednosť za fungovanie PPA," podčiarkol poslanec.

Podľa Hlinu musí vláda a konkrétne aj rezort pôdohospodárstva rátať s dôslednou kontrolou EÚ pri nakladaní s eurofondami. "Richard Takáč však zatiaľ za svoj mandát zvládol vypísať výzvu za prostriedky EÚ na podporu živočíšnej výroby, v ktorej, ak chcete uspieť, musíte si kúpiť ten najdrahší kombajn. Toto dáva logiku len v 'smeráckom' vesmíre, ale nie v tom európskom a verím, že ani nie v tom našom slovenskom. Minister musí preto rátať s tým, že ak rozdeľuje peniaze európskych poplatníkov, tak sa bude aj EÚ hlásiť o kontrolu svojich financií," dodal Hlina.

Viac o téme: SaSPPARichard Takáč
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu