Streda16. október 2024, meniny má Vladimíra, zajtra Hedviga

Politikom či sudcom v Českej republike sa zvýšia platy o 7 %: ANO chce mimoriadnu schôdzu PSP

Andrej Babiš Zobraziť galériu (2)
Andrej Babiš (Zdroj: TASR/AP/Petr David Josek)

PRAHA - Českým vrcholovým politikom či sudcom by od budúceho roka mali narásť platy o 6,9 percenta. Návrh ministra práce a sociálnych vecí Mariana Jurečku v stredu schválila vláda. Ten na základe rozhodnutia Ústavného súdu pôvodne navrhoval, aby platy stúpli o takmer 14 percent. Po kritike verejnosti, opozície či odborov však návrh upravil. Ministri sa zhodujú, že si platy určovať nechcú a mal by opäť platiť automatický systém ako v minulosti.

Zvyšok prostriedkov, ktoré sú podľa ministra dopravy Martina Kupku na zvýšenie platov v rozpočte vyčlenené, pôjde administratívnym pracovníkom v justícii. Tí nedávno pre nízke platy protestovali. "Pokladám túto cestu v smere pomoci tým, ktorí dlhodobo nemajú dostatočne vysoké platy, za veľmi rozumný krok," dodal.

Petr Fiala
Zobraziť galériu (2)
Petr Fiala  (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová )

Premiér Petr Fiala považuje za nesprávne, aby si politici určovali svoj plat. "Ja nechcem riešiť svoj plat. Je to chyba, že sme sa v ČR dostali do tejto situácie, a všetci, ktorí to spôsobili, si majú sypať popol na hlavu. Ja to nie som. Došlo k tomu tak, že sa zasahovalo do automatického mechanizmu, podľa ktorého boli nastavené platy sudcov, štátnych zástupcov aj ústavných činiteľov v súlade s rastom alebo poklesom priemernej mzdy," povedal Fiala. Podľa neho išlo o dobrý mechanizmus, ktorý sa však v minulosti narušil opakovaným zmrazovaním platov. "Ak si niekto myslí, že nám to robí radosť, tak nám to radosť rozhodne nerobí," zdôraznil.

Opozičné hnutie ANO už požiadalo o zvolanie mimoriadnej schôdze Poslaneckej snemovne, na ktorej sa chce zvyšovaním platov zaoberať. Šéf hnutia Andrej Babiš v pondelok avizoval, že predložil návrh na zmrazenie platov politikov na ďalších päť rokov.Nastavením platov prezidenta, členov vlády, poslancov, senátorov, sudcov a ďalších funkcionárov sa politici museli znovu zaoberať po tom, ako Ústavný súd v máji zrušil zmenený koeficient na výpočet platov týchto činiteľov. Uviedol, že tohtoročné zníženie platov, ktoré spočívalo v trvalej zmene koeficientu, odporuje ústavnému poriadku.

Viac o téme: PoliticiPlatyZvýšenieSúdyANOČeská republika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu