Pondelok21. október 2024, meniny má Uršuľa, zajtra Sergej

Ministerstvo vnútra uzavrelo zmier s Andrejom Babišom v spore o ochranu osobnosti

Andrej Babiš AKTUALIZOVANÉ
Andrej Babiš (Zdroj: SITA/AP Photo/Laszlo Balogh)

BRATISLAVA - Ministerstvo vnútra (MV) SR uzavrelo zmier so žalobcom Andrejom Babišom v spore o ochranu osobnosti týkajúcom sa neoprávnenej evidencie vo zväzkoch bývalej Štátnej bezpečnosti (ŠtB). Uznalo, že Babiš bol neoprávnene evidovaný ako agent ŠtB pod krycím menom "Bureš" a že vedome s ŠtB nespolupracoval.

archívne video

Andrej Babiš o Michalovi Šimečkovi (Zdroj: psp.cz, Facebook/Branislav Becík)

"Babiš sa zaviazal, že voči štátu neuplatní žiadne nároky na náhradu škody ani na nemajetkovú ujmu v súvislosti s touto evidenciou a tiež, že zoberie späť sťažnosti podané na Európskom súde pre ľudské práva a nebude si uplatňovať nároky na spravodlivé zadosťučinenie v peniazoch," uviedlo MV. Zdôraznilo, že súdny zmier bol schválený príslušným súdom a je teda v súlade s právnym poriadkom Slovenskej republiky.

Rezort vysvetlil, že k uzavretiu zmieru pristúpilo po dôkladnom zhodnotení právnej situácie a ekonomických rizík spojených s pokračovaním súdneho sporu. "Dali sme si vypracovať dve nezávislé externé právne analýzy, ktoré potvrdili, že existuje vysoké riziko prehry v predmetnom súdnom konaní," uviedlo MV. Dodalo, že prípadná prehra na súde by znamenala riziko vysokých finančných strát pre štát v súvislosti s odškodnením.

Babiš bol vo zväzkoch ŠtB vedený ako agent Bureš

Argumentom pre zvolený postup boli pre ministerstvo aj verdikty v skutkovo a obsahovo totožnom súdnom spore medzi Andrejom Babišom a Ústavom pamäti národa (ÚPN). "Vo všetkých stupňoch súdneho konania vrátane Najvyššieho súdu bol Babiš ako žalobca úspešný, čo výrazne oslabilo našu pozíciu v tomto novom spore. ÚPN uspel len na Ústavnom súde pre to, že Andrej Babiš mal podať žalobu voči ministerstvu vnútra a nie voči ÚPN," uviedlo ministerstvo. Tvrdí, že s prihliadnutím na doterajší skutkový stav v pôvodnom súdnom konaní voči ÚPN a predpoklade totožného hodnotenia príslušným súdom sa ministerstvo nachádzalo v dôkaznej núdzi.

ÚPN reagoval, že oprávnenosť evidencie Babiša ako tajného spolupracovníka ŠtB dokazujú viaceré spisy ŠtB, ktoré na seba obsahovo a chronologicky nadväzujú. "Rozhodnutie MV SR uzavrieť zmier s A. Babišom na tomto fakte nič nemení," doplnil hovorca ústavu Michal Miklovič.

Český expremiér Babiš bol vo zväzkoch ŠtB vedený ako agent pod krycím menom Bureš, sám však spoluprácu s ŠtB popiera a trvá na tom, že je vo zväzkoch vedený neoprávnene. V spore o ochranu osobnosti podal žalobu na ÚPN v roku 2012. ÚPN trval na tom, že Babiš bol v zväzkoch ŠtB evidovaný oprávnene.

Nikdy som nepochyboval, že spor o evidenciu vo zväzkoch ŠtB vyhrám, tvrdí Babiš

Nikdy som nepochyboval, že spor vyhrám, ospravedlnenie od politických súperov nečakám. V reakcii na pondelkové rozhodnutie slovenského ministerstva vnútra, ktoré uznalo, že predseda hnutia ANO Andrej Babiš bol vo zväzkoch Štátnej bezpečnosti (ŠtB) evidovaný neoprávnene, to český expremiér uviedol. "Nikdy som nepochyboval, že ten spor vyhrám, preto som povedal, že sa budem súdiť pokojne do konca života. Nikdy som s ŠtB nespolupracoval, neexistuje ani nemôže existovať jediný dôkaz, ktorý by dokazoval niečo iné, a preto som aj štyrikrát vyhral súd," reagoval Babiš. Podľa svojich slov je rád, že roky trvajúci spor sa definitívne skončil.

"Dvanásť rokov ma to zásadne poškodzovalo, zneužívali to moji politickí súperi a urážali ma. Ospravedlnenie neočakávam, na to nebudú mať odvahu," dodal predseda českého opozičného hnutia ANO. Slovenské ministerstvo vnútra v pondelok oznámilo, že uzavrelo zmier so žalobcom Andrejom Babišom v spore o ochranu osobnosti týkajúcom sa neoprávnenej evidencie vo zväzkoch bývalej ŠtB. Uznalo, že bývalý český premiér bol neoprávnene evidovaný ako agent ŠtB pod krycím menom "Bureš" a že vedome s ŠtB nespolupracoval.

Viac o téme: Andrej BabišMinisterstvo vnútraSpor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu