Štvrtok24. október 2024, meniny má Kvetoslava, zajtra Aurel

Dohoda Andreja Babiša s Ministerstvom vnútra môže byť podľa Fialu protislužbou za Babišovu podporu Fica

Petr Fiala Zobraziť galériu (2)
Petr Fiala (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

PRAHA - Dohoda o zmieri medzi českým expremiérom Andrejom Babišom a slovenským ministerstvom vnútra (MV SR) ohľadom jeho evidencie vo zväzkoch bývalej Štátnej bezpečnosti (ŠtB) môže byť podľa predsedu českej vlády Petra Fialu protislužbou za Babišovu otvorenú podporu súčasného slovenského premiéra Roberta Fica. Podľa Fialu sa o tom špekulovalo už pred rokom. Povedal to vo štvrtok počas interpelácií v Poslaneckej snemovni.

VIDEO Tlačová konferencia SaS na tému “Lex Bureš”

Tlačová konferencia SaS na tému “Lex Bureš” (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Poslanec hnutia ANO Radek Vondráček Fialu vyzval, aby dokázal, čo bolo obsahom údajného obchodu, ktorým český premiér na sociálnej sieti X nazval dohodu medzi Babišom a slovenským rezortom vnútra, a kto ho uzavrel. "Ak nemáte konkrétne hmatateľné dôkazy, ospravedlňte sa," povedal Fialovi Vondráček.

Premiér uviedol, že jeho výroku sa nemožno čudovať vzhľadom na to, že o podobnej protislužbe sa hovorilo už pred rokom. Citoval článok servera Hlídací pes z októbra 2023, v ktorom sa s odvolaním na niekdajšieho blízkeho spolupracovníka Babiša písalo, že podpora Fica zo strany Babiša môže mať nejakú konkrétnu protislužbu, ktorou by mohlo byť napríklad vyriešenie "problému" so zápisom v zozname agentov ŠtB. "Človek by nad tým mávol rukou, ja to nemám overené,... ale rok po tom sa to fakt stane. Nie je to zvláštne? Mne to zvláštne pripadá," podotkol Fiala.

Petr Fiala
Zobraziť galériu (2)
Petr Fiala  (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Podľa Vondráčka však predseda českej vlády uráža suverénne Slovensko a ďalej rozdeľuje spoločnosť. "Žiadam vás, aby ste prestali cielene poškodzovať dobré vzťahy našej krajiny so Slovenskom," dodal.Na to Fiala reagoval slovami, že vzťahy ČR so Slovenskom sú výborné, čo je podľa neho zásluha aj jeho vlády. "S Robertom Ficom mám korektné vzťahy. I keď nemôžem povedať, že si tak rozumieme vo všetkých veciach v pohľade na svet a medzinárodnú situáciu, ako to bolo s jeho predchodcami," spresnil.

Jeho výrok podľa neho nijako vzťahy krajín nepoškodzuje. "Pozrite sa na výroky súčasnej slovenskej garnitúry o českých politikoch a o českých voľbách. To som ja nikdy nerobil, u mňa nenájdete jediný výrok, koho majú Slováci voliť. U slovenských kolegov áno a u vášho predsedu tiež. Takže najprv by som odporúčal, aby ste si zamietli pred vlastným prahom," odkázal Vondráčkovi Fiala.MV SR tento týždeň informovalo, že uzavrelo zmier so žalobcom Babišom. Uznalo, že bývalý český premiér bol neoprávnene evidovaný ako agent ŠtB pod krycím menom "Bureš" a že vedome s ŠtB nespolupracoval. Fiala to vtedy označil za "absolútne neuveriteľnú politickú dohodu".

Viac o téme: DohodaRobert FicoAndrej BabišMinisterstvo vnútraPetr Fiala
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu