Streda16. október 2024, meniny má Vladimíra, zajtra Hedviga

Nákupné šialenstvo? Akciové MASLO Slováci úplne vykúpili! Predajne museli vyvesiť oznam o vypredaní

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Cena masla v posledných týždňoch poriadne stúpla. Suma, ktorú za neho v obchodoch zaplatíme, sa blíži k rekordným cenám masla z čias vysokej inflácie. Ľudia z tohto dôvodu majú predpoklad nakupovať aj do zásoby, akonáhle sa ocitne v akcii a tovar vypredať. K takémuto dianiu došlo aj v obchodoch Billa, v ktorých sa po akciovom masle len "zaprášilo" a ostalo kompletne vypredané.

archívne video

TK Roberta Fica a Richarda Takáča po stretnutí s prvovýrobcami potravín (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Opäť sa Slováci nachádzajú v situácii, že keď si chcú kúpiť 250-gramové maslo s obsahom tuku 82 %, musia si siahnuť hlbšie do vrecka. V súčasnosti sa jeho cena vyšplhala v priemere na štyri eurá, no niekde je jeho cena a vyššia. Táto suma atakuje ceny počas vysokej inflácie. Ak sa teda v obchode objaví výhodná akcia za maslo, je vysoký predpoklad, že sa vykúpi.

Presne toto sa udialo v predajniach Billa, ktorá od stredy minulého týždňa zaradila akciové maslo za 2,39 eura. V tom čase patrilo medzi najlacnejšie na trhu. Ak si šiel niekto po pár dňoch od začiatku akcie kúpiť maslo do Billy, ostal nemilo prekvapený. Namiesto akciového masla ich v mnohých predajniach čakal oznam o jeho vypredaní. „Vážení zákazníci, Liptov maslo, 250 g, z aktuálneho akciového letáku je z dôvodu veľkého záujmu vypredané. Ďakujeme za pochopenie,“ píše sa v ozname vyvesenom na mieste, kde sa malo nachádza akciové maslo.

Nákupné šialenstvo? Akciové MASLO
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Zomri)

Ako pre tvnoviny.sk okomentoval situáciu hovorca spoločnosti Billa Marek Kravjar, podľa ktorého sa stáva, že zaujímavý tovar sa vypredá aj pred koncom akcie a jednotlivé predajne tak zverejnia takýto oznam. "Skutočne nastala situácia, kedy sa maslo v niektorých predajniach vypredalo už v prvé dni akcie. Pripisujeme to zvýšenému záujmu verejnosti o túto komoditu,“ dodal.

Maslo symbolom zdražovania?

Už počas vysokej inflácie sa stalo maslo symbolom zdražovania, kedy cena tejto základnej potraviny vytelela ako prvá poriadne nahor. V súčasnosti však predikcie nenaznačovali, že by maslo malo výraznie zdražieť. V jeho cene však nastal zlom a tak si za neho musíme priplatiť. Dôvodom má byť slabá svetová ponuka a rast cien mlieka na burze.

Nákupné šialenstvo? Akciové MASLO
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

„V Európskej únii stúpa cena surového kravského mlieka. Dôvod musíme vidieť napríklad v tom, že napríklad Taliansko výrazne viac nakupuje mlieko a celkovo v únii je menej mlieka. Cenu slovenského masla ovplyvňuje európska spotová cena mlieka a smotany. Ich ceny sa zvyšujú práve zo spomínaných dvoch dôvodov – menej mlieka v Európe a snahy niektorých krajín o vyšší nákup mlieka,“ vysvetlila pre tvnoviny.sk Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

Viac o téme: MasloVypredanéBilla
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu