Streda9. október 2024, meniny má Dionýz, zajtra Slavomíra

Viktor Orbán v Štrasburgu prezentoval priority maďarského predsedníctva v Rade EÚ

Maďarský premiér Viktor Orbán Zobraziť galériu (2)
Maďarský premiér Viktor Orbán (Zdroj: TASR/AP/Omar Havana)

BUDAPEŠŤ - Prioritami maďarského predsedníctva v Rade Európskej únie sú zvyšovanie konkurencieschopnosti, riadenie migrácie aj politika rozširovania EÚ. Oznámil to v utorok v Štrasburgu pred novinármi predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

Začiatok tlačovej konferencie narušil aktivista maďarskej opozičnej strany Demokratická koalícia, ktorého ochranka vyprevadila zo sály.Orbán pripomenul, že Maďarsko po roku 2011 predsedá Rade EÚ druhýkrát. Súčasnú situáciu považuje za oveľa vážnejšiu ako počas prvého maďarského predsedníctva."Prvé predsedníctvo poznačila finančná kríza, Arabská jar a a katastrofa vo Fukušime," pripomenul s tým, že dnes svet sužuje niekoľko vojen, vrátane konfliktov na Ukrajine a na Blízkom východe. K tomu všetkému je výrazným problémom aj migračná kríza, ktorá hrozí rozpadom schengenského priestoru, dodal.

Viktor Orbán v Štrasburgu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Szilard Koszticsak/MTI via AP)

Orbán varoval, že konkurencieschopnosť Európy neustále klesá. Podľa jeho slov cieľom musí byť jej zlepšenie, keďže ekonomický rast v Európe je pomalší ako v Číne či v Spojených štátoch. "Náš podiel na svetovej ekonomike sa zmenšuje a spoločnosti z EÚ platia za elektrinu a plyn viac ako spoločnosti v USA," zdôraznil.Orbán oznámil, že maďarské predsedníctvo má v úmysle prijať nový pakt konkurencieschopnosti zameraný na zníženie administratívnej záťaže, zmiernenie nadmernej regulácie, zabezpečenie lacnej energie, zelenú priemyselnú politiku a na odstránenie prekážok pohybu.

V súvislosti s migračnými otázkami zdôraznil ochranu vonkajších hraníc. "Migráciu možno obmedziť len vtedy, ak vytvoríme externé hotspoty," povedal. Podľa jeho slov azylový systém EÚ nefunguje a "posilňuje antisemitizmus a homofóbiu".Orbán v súvislosti s politikou rozširovania pripomenul, že pred 20 rokmi bolo sľúbené krajinám západného Balkánu, že budú prijaté do EÚ a zdôraznil, že rozšírenie nebude úspešné bez prijatia Srbska. "Bez neho sa nedá integrovať zvyšok západného Balkánu a stabilizovať ho," dodal.

Viac o téme: PriorityMaďarskoViktor OrbánRada Európskej únie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu