Nedeľa13. október 2024, meniny má Koloman, zajtra Boris

Srbsko je kľúčovým partnerom Slovenska v regióne západného Balkánu

(Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BELEHRAD - Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Marek Eštok v srbskom hlavnom meste Belehrad absolvoval politické konzultácie so štátnym tajomníkom tamojšieho rezortu diplomacie Damjanom Jovičom. Diskutoval tiež so srbskou ministerkou pre európsku integráciu Tanjou Miščevičovou. Informoval komunikačný odbor MZVEZ SR.

Eštok na piatkovej schôdzke označil Srbsko za kľúčového partnera SR v regióne západného Balkánu. Ocenil hospodársky pokrok tejto krajiny a vyslovil podporu jej snahe stať sa členským štátom Európskej únie. Jovič označil SR za nezastupiteľného partnera pri napĺňaní tohto strategického cieľa Belehradu a poďakoval za stabilitu pozície Slovenska vo veci jednostranne vyhlásenej nezávislosti Kosova spolu s pretrvávajúcou podporou teritoriálnej integrity Srbska.

archívne video

Mimovládne organizácie žiadajú preskúmanie rozhodnutia OÚ o Matúšovi Šutajovi Eštokovi (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

Témou rokovaní bola aj otázka boja proti nelegálnej migrácii. Srbsko je dlhodobo významnou tranzitnou krajinou na migračnej trase západného Balkánu. Od vypuknutia migračnej krízy v roku 2015 Srbskom prešlo viac než 1,5 milióna migrantov. "Slovensko je plne pripravené podporiť Srbsko a jeho partnerov pri zvládnutí tejto situácie," uviedol Eštok a doplnil, že na srbských hraniciach aktuálne pomáha šesť slovenských policajtov. Eštok povedal, že plánovaná návšteva slovenského premiéra Roberta Fica v Srbsku, ktorého bude sprevádzať i podnikateľská misia, je impulzom pre zdynamizovanie politických vzťahov medzi oboma krajinami. Jovič v tejto súvislosti vyjadril očakávanie, že aj na základe tohto kroku prejavia slovenské firmy zvýšený záujem o investovanie v Srbsku.

Hodnota vzájomného obchodu medzi Slovenskom a Srbskom vlani presiahla jednu miliardu eur

Ďalší potenciál vidia obe strany v oblastiach energetiky, inovácií a automobilového priemyslu, rovnako aj v témach odpadového hospodárstva a leteckých technológií. Srbskej ministerke pre európsku integráciu Tanji Miščevičovej vyjadril Eštok tiež silnú podporu pre ďalšie napredovanie integračného procesu Srbska do EÚ. SR a Srbsko spája aj početná slovenská národnostná menšina, za podporu ktorej Eštok poďakoval srbskej vláde. Nielen Slováci v Srbsku mohli v posledných dňoch navštíviť siedmy ročník Dní českého a slovenského filmu. Podujatie spoločne zorganizovali veľvyslanectvá SR a ČR v Belehrade, vo štvrtok ho štátny tajomník Eštok otvoril spoločne s českým ministrom zahraničných vecí Janom Lipavským, pripomína MZVEZ.

Viac o téme: PartnerSrbskoBalkánMarek Eštok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu