Pondelok7. október 2024, meniny má Eliška, Elisa, zajtra Brigita

Už je to rok! Svet si spolu s Izraelom pripomína krvavý útok Hamasu

Vo svete si pripomíname útok Hamasu v Pásme Gazy zo 7. októbra 2023 AKTUALIZOVANÉ Zobraziť galériu (6)
Vo svete si pripomíname útok Hamasu v Pásme Gazy zo 7. októbra 2023 (Zdroj: SITA/AP Photo/Michael Probst)

TEL AVIV - V Izraeli aj inde vo svete sa dnes budú konať akcie pripomínajúce rok od vlaňajšieho teroristického útoku palestínskeho hnutia Hamas, ktorý odštartoval vojnu v Pásme Gazy. V Izraeli sa na upomienku najhoršej tragédie v 76-ročnej histórii krajiny bude konať niekoľko obradov. Vo svete sú ale oznámené aj akcie na pripomienku palestínskych obetí vojny.

V Izraeli sa najprv uskutoční verejný ceremoniál v centrálnom parku v Tel Avive organizovaný pozostalými rodinami, ktoré prišli o svojich blízkych. Plánuje sa zamerať na zlyhanie, ale aj hrdinstvo, ktoré sa toho dňa prejavilo.

archívne video

Izrael rozpútal najrozsiahlejší útok proti Hamasu: Plná paľba na sieť tunelov (Zdroj: FB/Israel Defence Forces)

Druhý je vopred nahraný televízny prenos organizovaný vládou. Je veľmi starostlivo naplánovaný, aby sa vyhol nečakaným udalostiam a zabezpečil, že sa zameria na dôležité témy, ako spomienky, statočnosť a nádej, napísala agentúra Reuters.

Ľudia navštevujú miesto hudobného festivalu Nova, kde boli stovky zabitých, unesených Hamasom a odvlečených do Gazy, pri príležitosti ročného výročia útoku
Zobraziť galériu (6)
Ľudia navštevujú miesto hudobného festivalu Nova, kde boli stovky zabitých, unesených Hamasom a odvlečených do Gazy, pri príležitosti ročného výročia útoku  (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariel Shalit)

Výročie útoku si pripomenú aj inde vo svete. Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier sa dnes zúčastní na pietnom akte Židovskej obce a kancelár Olaf Scholz uctí obete útoku na pietnom podujatí v Hamburgu. Pietne akcie sa konajú aj v ďalších nemeckých mestách vrátane Mníchova či Stuttgartu.

Ľudia čítajú mená obetí útoku Hamasu pri príležitosti prvého výročia útoku pri Brandenburskej bráne v nemeckom Berlíne v pondelok 7. októbra 2024.
Zobraziť galériu (6)
Ľudia čítajú mená obetí útoku Hamasu pri príležitosti prvého výročia útoku pri Brandenburskej bráne v nemeckom Berlíne v pondelok 7. októbra 2024.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

Na podujatí pripomínajúcom obete útoku hnutia Hamas má v Miami na Floride prehovoriť republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump. V USA sa však uskutočnia aj opačné akcie. Vo Washingtone sa má dnes pri Bielom dome konať pripomienka palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy. V New Yorku je na dnešný deň ohlásená propalestínska demonštrácia.

Ľudia čítajú mená obetí útoku Hamasu pri príležitosti prvého výročia útoku pri Brandenburskej bráne v nemeckom Berlíne v pondelok 7. októbra 2024.
Zobraziť galériu (6)
Ľudia čítajú mená obetí útoku Hamasu pri príležitosti prvého výročia útoku pri Brandenburskej bráne v nemeckom Berlíne v pondelok 7. októbra 2024.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

Ozbrojenci Hamasu a jeho spojencov pri presne pred rokom pri bezprecedentnom teroristickom útoku v izraelskom pohraničí pozabíjali vyše 1200 ľudí, a ďalších 251 odvliekli do Pásma Gazy ako rukojemníkov. V Gaze stále zostáva takmer 100 izraelských rukojemníkov, pričom sa predpokladá, že nažive ich je menej ako 70.

Izraelská odveta v Pásme Gazy si doteraz vyžiadala podľa bilancie palestínskeho ministerstva zdravotníctva v Gaze ovládaného Hamásom životy takmer 42-tisíc Palestínčanov, viac ako polovicu tvoria ženy a deti. Izraelská armáda uvádza, že medzi obeťami je najmenej 17-tisíc ozbrojencov Hamasu.

Blanár na výročie útoku Hamasu na Izrael vyzdvihol potrebu dvojštátneho riešenia

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár v súvislosti s prvým výročím útoku palestínskych militantov Hamasu na Izrael uviedol, že už dávno nastal čas, aby medzinárodné spoločenstvo vyvinulo ešte väčší tlak v záujme dosiahnutia dvojštátneho usporiadania v tomto konflikte. V pondelok o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

Podľa Blanára dvojštátne usporiadanie "ako jediné a spravodlivé riešenie môže stabilizovať vzťahy medzi Izraelom a Palestínou". "Tlak na humanitárne prímerie bude rásť," dodal šéf slovenskej diplomacie s tým, že SR s obavami hľadí na stabilitu v tomto regióne.

Vo svete si pripomíname útok Hamasu v Pásme Gazy zo 7. októbra 2023
Zobraziť galériu (6)
Vo svete si pripomíname útok Hamasu v Pásme Gazy zo 7. októbra 2023  (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

Palestínske radikálne hnutie Hamas 7. októbra 2023 zaútočilo na juh Izraela, pričom pri tomto útoku zahynulo viac než 1200 ľudí. Militanti tiež zajali vyše 250 rukojemníkov, z ktorých sa 97 ešte stále nachádza v Pásme Gazy. SR tento čin Hamasu ostro odsúdila, uvádza sa vo vyhlásení MZVEZ.

"Odvtedy sme svedkami ničivej vojny v Gaze s desiatkami tisíc obetí a obrovským utrpením civilistov, humanitárnej krízy a porušovania medzinárodného humanitárneho práva. Apelujem na návrat k medzinárodnej diplomacii a zastavenie bojov. Mierové úsilie musí dostať šancu," uviedol Blanár s tým, že konflikt sa rozšíril aj na územie Libanonu a môže eskalovať. V súvislosti so zhoršujúcou sa bezpečnostnou situáciou SR počas víkendu evakuovala z Libanonu 34 slovenských občanov.

Bolesť je podľa Macrona rok od útoku Hamasu rovnaká, obete si pripomenul aj Starmer

Bolesť je stále taká živá ako pred rokom, napísal dnes k prvému výročiu teroristického útoku palestínskeho hnutia Hamas na južný Izrael francúzsky prezident Emmanuel Macron na sieti X. Britský premiér Keir Starmer 7. októbra 2023 označil za najtemnejší deň v židovských dejinách od holokaustu a zároveň ubezpečil, že Británia nepoľaví vo svojom úsilí o mier.

"Bolesť pretrváva, rovnako intenzívna ako pred rokom. Bolesť izraelského ľudu, naša. Bolesť zraneného ľudstva. Nezabudneme na obete, na rukojemníkov alebo na rodiny so srdcom zlomeným neprítomnosťou alebo čakaním," napísal okrem iného Macron, ktorý v nedeľu izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v telefonickom rozhovore ubezpečil "neutíchajúcim záväzkom" Francúzska voči bezpečnosti Izraela.

Britský premiér Starmer na X zverejnil obsiahlejšie vyhlásenie, v ktorom označil vlaňajší 7. október za "najtemnejší deň židovských dejín od holokaustu". "Ich smútok a bolesť cítime aj my a zdieľame ho v domovoch naprieč krajinou," uviedol na adresu príbuzných, ktorí stratili svojich blízkych. "Rok potom musíme jednoznačne stáť za židovskou komunitou a zjednotiť sa ako krajina," vyzval ďalej britský premiér.

Starmer však tiež zdôraznil, že nemožno odvracať zrak od strašných dôsledkov, ktoré má konflikt na Blízkom východe na civilistov. "Znovu vyzývam na okamžité prímerie v Gaze a Libanone a na odstránenie všetkých obmedzení humanitárnej pomoci pre Gazu," dodal britský premiér.

Austrálsky premiér Tony Abbott dnes v austrálskom parlamente na podujatí venovanom výročiu vyjadril smútok aj nad palestínskymi civilnými obeťami následného konfliktu, ale vyjadril obdiv nad tým, aký je Izrael "neuveriteľne úzkostlivý v snahe sa im vyhnúť".

Dnešné pietne akcie k prvému výročiu útoku boli podľa agentúry Reuters v Austrálii zdržanlivé po tom, ako úrady upozornili na prísne bezpečnostné opatrenia. Na známej pláži Bondi Beach v Sydney účastníci piety držali izraelské a austrálske vlajky, zatiaľ čo bolo čítaných 101 mien rukojemníkov, ktorá naďalej zadržiava Hamas.

Hamas tvrdí, že svojím útokom na Izrael spred roka ohrozil jeho existenciu

Bývalý vodca palestínskeho militantného hnutia Hamas Chálid Mišál v pondelok vyhlásil, že vpád palestínskych kománd na juh Izraela zo 7. októbra 2023 vrátil židovský štát do bodu nula. "Povodeň al-Aksá vrátila okupačnú entitu na nulu a ohrozila jej existenciu," povedal Mišál v televíznej stanici al-Arabíja, pričom vo svojom vyhlásení použil kódový názov operácie Hamasu.

K prvému výročiu teroristického vpádu palestínskych kománd do pohraničia Izraela sa v pondelok vyjadrilo aj libanonské proiránske hnutie Hizballáh, informoval spravodajský web The Times of Israel (TOI).

Vo svojom vyhlásení proiránske hnutie konštatuje, že Libanončania a Hizballáh platia vysokú cenu za rozhodnutie otvoriť od 8. októbra 2023 "podporný front" pre Pásmo Gazy, napriek tomu však proiránske hnutie bude pokračovať v boji proti "izraelskej agresii".

Izraelská armáda v posledných týždňoch zintenzívnila svoj boj proti Hizballáhu, pričom sa jeho ozbrojencov snaží vytlačiť od spoločnej hranice Izraela s Libanonom - cieľom je umožniť následne návrat tisícov obyvateľov severu Izraela do svojich domovov, z ktorých boli v uplynulých mesiacoch evakuovaní kvôli cezhraničnému ostreľovaniu.

Pri územne obmedzenej pozemnej operácii izraelskej armády a jej náletoch na juh Libanonu a južné predmestia Bejrútu, ktoré sú považované za bašty Hizballáhu, prišla v posledných týždňoch o život veľká časť veliteľov Hizballáhu vrátane jeho vodcu Hasana Nasralláha.

Izrael bráni svoju existenciu, Česko stojí na jeho strane

Český premiér Petr Fiala v deň prvého výročia rozsiahleho útoku Hamasu na Izrael zopakoval, že ČR stojí na strane Izraela, ktorý je podľa jeho slov opakovane napádaný a musí mať právo brániť sa. Predseda českej vlády to napísal v pondelok na sociálnej sieti X.

"Pred rokom bol Izrael brutálne napadnutý teroristami z Hamasu, ktorí zabili viac než tisíc nevinných obetí a ďalších viac než 250 ľudí vrátane žien a detí uniesli. Pred niekoľkými dňami na Izrael znova zaútočil Irán," uviedol Fiala. Dodal, že okrem toho opäť v rôznych podobách silnie antisemitizmus.

Napätie na Blízkom východe prináša podľa neho utrpenie mnohým ľuďom, avšak mier a dôstojný život tamojším obyvateľom neprinesú teroristické organizácie, podotkol. "Izrael bráni svoju existenciu, je opakovane napádaný, musí mať právo sa brániť. V deň tohto tragického výročia preto znova hovorím: ČR stojí na strane Izraela!" zdôraznil Fiala.

Bezprecedentný útok militantov z Hamasu a iných palestínskych skupín na južnú časť Izraela si 7. októbra 2023 vyžiadal približne 1200 obetí na životoch, a to väčšinou civilistov. Militanti počas neho uniesli z Izraela aj približne 250 izraelských a zahraničných rukojemníkov. Desiatky z nich vlani v novembri prepustili počas prímeria, ostatných naďalej zadržiavajú alebo už nie sú nažive.

Vlaňajší útok Hamasu na Izrael odsúdilo aj Japonsko či Austrália

Vlaňajší útok Hamasu pri príležitosti jeho výročia v pondelok "jednoznačne odsúdilo" aj Japonsko. Zároveň však vyjadrilo aj veľké znepokojenie z humanitárnej situácie v Pásme Gazy. Novovymenovaný japonský minister zahraničných vecí Takeši Iwaya okrem toho uviedol, že Tokio naliehavo žiada okamžité prepustenie všetkých rukojemníkov.

Spomienkové podujatia na obete bezprecedentného vlaňajšieho útoku Hamasu na Izrael sa v pondelok konali aj v Austrálii. Na vychýrenej pláži Bondi v Sydney počúvali účastníci, ktorí prišli s izraelskými a austrálskymi vlajkami, čítanie 101 mien izraelských rukojemníkov, ktorých Hamas stále zadržiava. Útok odsúdil aj austrálsky premiér Anthony Albanese. "Ako smútime a premýšľame, znovu potvrdzujeme aj základný princíp našej zdieľanej ľudskosti: na každom nevinnom živote záleží," dodal vo vyhlásení.

Viac o téme: Teroristický útokIzraelPalestínaHamasPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu