Streda2. október 2024, meniny má Levoslav, zajtra Stela

Dopad iránskych útokov na Izrael: Newyorská burza zatiaľ MLČÍ, ceny ropy a zlata idú nahor! Pocítia to aj motoristi

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK/TEL AVIV – Situácia na Blízkom východe naďalej eskaluje. Proti Izraelu už nebojujú len radikálne teroristické skupiny Hamas v Pásme Gazy a Hizballáh v Libanone, ale aj samotný Irán. Ten spustil vo včerajších hodinách mohutný raketový útok ako odvetu za smrť vodcu Hamasu. Tento čin sa odzrkadlil aj na svetových cenách ropy a zlata.

V utorok prvého októbra vo večerných hodinách spustili iránske revolučné gardy mohutný raketový útok na Izrael. Money.pl. uvádza, že Irán do vzduchu vypálil desiatky rakiet. Mala to byť odveta za smrť vodcu Hamasu. Keďže krajina patrí k členom OPEC (Organizácia krajín vyvážajúcich ropu), odzrkadlilo sa to aj na svetových cenách zlata a ropy. Analytici sa snažia situáciu upokojiť a hovoria len o "miernych" zmenách. 

Nátlak na Izrael od spojenca 

"Kroky Iránu voči Izraelu sa nestretli na svetovom trhu s výraznejšou reakciou. Dolár v utorok skôr posilnil, pričom v jeho prospech hrali aj slová šéfa FEDu (Jerome Hayden Powell), ktorý oznámil, že by preferoval mierne zníženie úrokových sadzieb," informoval Marek Rogalski, hlavný menový analytik poľskej Bank Ochrony Środowiska.

Ako ďalej udáva, svetový trh nemusí čakať rovnaký scenár ako tomu bolo na jar, "i keď riziko vypuknutia regionálneho konfliktu je opäť vysoké". Otázne je aj "načasovanie iránskej odvety", keďže už o mesiac sa v USA konajú prezidentské voľby. "Zapojenie USA do konfliktu je preto v tejto chvíli nejasné," dodáva Rogalski s tým, že Biely dom vyvíja pri obrane Izraela nátlak na Tel Aviv, aby sa nepokúšal o "ráznu odvetu". 

Pentagon však uvádza, že minister obrany Lloyd Austin povoľuje americkej armáde posilniť svoju prítomnosť na Blízkom východe "obrannými" schopnosťami vzdušnej podpory, pričom ostatné sily sú už v stave zvýšenej pripravenosti. 

Svetové ceny 

Nervozita nie je podľa analytika viditeľná ani na newyorskej burze. Svetové trhy to berú zatiaľ ako ďalší náročný incident, ale nie začiatok väčšieho konfliktu. "Zisky z predaja ropy a zlata sa v utorok popoludní zvyšovali. V tom čase prenikli na verejnosť prvé informácie z americkej administratívy, že Irán môže urgentne pripravovať odvetný útok (na Izrael)," doplnil na záver analytik poľskej banky Marek Rogalski. 

Dopad iránskych útokov na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

V utorok prvého októbra po 20:00 stál barel ropy niečo vyše 69 dolárov. V rovnakom čase bola trhová cena unce zlata 2 660,61 USD. V stredu druhého októbra zhruba o 10:00 sa cena jedného barelu ropy zvýšila na 71,56 dolárov. Ropa Brent stúpla o 0,95 percenta a cena zlata klesla o 0,36 percenta. 

Zhruba o 10:30 v stredu druhého októbra bola cena za barel ropy na 75 dolároch, je však pravdepodobné, že ešte porastie, pretože Izrael napriek varovaniam od USA sľúbil Iránu odvetu. Predpokladá sa, že jedným z možných cieľov majú byť aj ropné polia, potrubia či sklady s čiernym zlatom. 

"Irán je jedným z najdôležitejších svetových producentov ropy, a trh tak už konflikt na Blízkom východe nemôže ďalej ignorovať. Ropa teda môže ešte podstatne zdražiť aj nad sumu 80 dolárov za barel," povedal pre Novinky.cz analytik spoločnosti Purple Trading Petr Lajsek s tým, že pre bežných ľudí sa to odzrkadlí pri platení za benzína a naftu na čerpacích staniciach.

Viac o téme: EkonomikaZlatoRopaRaketyAnalýzaútok USAIránSvetové cenyIzrael vo vojne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu