Streda2. október 2024, meniny má Levoslav, zajtra Stela

Irán za svoju chybu zaplatí, tvrdí Netanjahu: TAKTO by mohla vyzerať odveta Izraela

Irán vypálil na Izrael desiatky rakiet. aktualizované Zobraziť galériu (2)
Irán vypálil na Izrael desiatky rakiet. (Zdroj: profimedia.sk)

JERUZALEM - Irán urobil veľkú chybu, keď v utorok uskutočnil raketový útok na Izrael, a za to zaplatí. Na úvod zasadnutia bezpečnostného kabinetu to podľa denníka Times of Israel povedal izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Konštatoval, že iránsky útok zlyhal vďaka izraelskému systému protivzdušnej obrany, ktorý je najpokročilejší na svete. Zároveň sa poďakoval Spojeným štátom za podporu.

archívne video

Pod iránskym vedením sa agenti Hamasu naučili ovládať a vyrábať presné komponenty na výrobu rakiet a strategické zbrane. (Zdroj: X/Israel Defense Forces)

Aktualizované 11:42 - Poľské ministerstvo zahraničných vecí v stredu dôrazne odsúdilo iránsky raketový útok na Izrael a v súlade s postojom EÚ podporilo snahy o deeskaláciu napätia na Blízkom východe. Informuje o tom agentúra PAP.

10:29 - Jemenskí povstalci húsíovia zaútočili tromi raketami s plochou dráhou letu Kuds 5 na vojenské ciele hlboko v území Izraela. V stredu to uviedol vojenský hovorca jemenského hnutia Jahjá Sarí. Izrael o žiadnych útokoch húsíov neinformoval. Píše Reuters. "Nebudeme váhať s rozšírením našich vojenských operácií proti Izraelu a jeho podporovateľom, a to dovtedy, kým sa agresia proti Gaze a Libanonu neskončí," uviedol Sarí.

9:58 - Francúzsko v stredu oznámilo, že na Blízkom východe mobilizuje svoje vojenské zdroje. V reakcii na iránsky raketový útok na Izrael požiadal Paríž o zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN. Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

"Francúzsko, ktoré sa zaviazalo podporovať bezpečnosť Izraela, zmobilizovalo svoje vojenské zdroje na Blízkom východe, aby čelilo iránskej hrozbe," uviedol Elyzejský palác vo vyhlásení zverejnenom v noci na stredu.  "Prezident (Emmanuel Macron) tiež zopakoval žiadosť Francúzska, aby (libanonské hnutie) Hizballáh zastavilo svoje teroristické akcie proti Izraelu a jeho obyvateľom," dodal.

Irán za svoju chybu zaplatí, tvrdí Netanjahu

"Iránsky režim nechápe, že sme odhodlaní brániť sa a pomstiť našim nepriateľom. (Vodca Hamasu Jahjá) Sinwár a (šéf ozbrojeného krídla Hamasu Muhammad) Dajf to nepochopili, (vodca Hizballáhu Hasan) Nasralláh a (vojenský šéf Hizballáhu Fuád) Šukr to nepochopili a v Teheráne sú pravdepodobne tiež takí, ktorí to nechápu," povedal Netanjahu. "No pochopia to," zdôraznil a dodal, že "ktokoľvek na nás zaútočí, my zaútočíme na neho".

Netanjahu vyzval svojich spojencov, aby sa zjednotili proti Teheránu: "Musia stáť pri Izraeli. Voľba medzi tyraniou a slobodou, medzi požehnaním a kliatbou nikdy nebola jasnejšia."

Náčelník generálneho štábu izraelskej armády Herci Halevi oznámil, že Izrael na útok Iránu na pokyn vlády odpovie, podrobnosti však neuviedol. Podľa Haleviho Izrael ukázal svoju schopnosť zabrániť svojmu nepriateľovi, aby uspel, a to vďaka vzornému správaniu civilného obyvateľstva a účinnej protivzdušnej obrane.

Aj hovorca izraelských ozbrojených síl Daniel Hagari avizoval, že Izrael si vyberie, ako a kedy zareaguje na utorňajší iránsky útok. Niekoľko zo 180 iránskych balistických rakiet podľa neho dopadlo do stredného a južného Izraela, no väčšinu sa podarilo zachytiť a zlikvidovať. O eskalácii konfliktu na Blízkom východe bude v stredu na mimoriadnom zasadnutí rokovať Bezpečnostná rada OSN, oznámilo jej švajčiarske predsedníctvo.

Ako by mohla izraelská odveta vyzerať?

V najbližších dňoch Izrael zrejme plánuje "významný odvetný útok" na utorkový masívny raketový útok Iránu. Informovali o tom izraelskí predstavitelia pre spravodajský portál Axios. Zdá sa, že cieľom týchto útokov sú zariadenia na ťažbu ropy a ďalšie strategické zariadenia v Iráne. Možné sú cielené atentáty, letecké útoky bojových lietadiel a znefunkčnenie iránskych systémov protivzdušnej obrany, rovnako ako tajné operácie podobné tej, pri ktorej bol pred dvoma mesiacmi v Teheráne zabitý vodca Hamasu Ismail Haniyeh.

Zatiaľ čo Irán v utorok pohrozil, že na izraelské násilie zareaguje novým útokom, Izrael čoraz viac zvažuje aj ďalšie možnosti. Ak Irán znova zaútočí, možný je aj útok na iránske jadrové zariadenia. „Máme veľký otáznik o tom, ako Iránci zareagujú na útok, ale zvažujeme možnosť, že by išli do toho naplno, čo by bola úplne iná vec,“ povedal pre Axios izraelský predstaviteľ.

Irán nepodnikne ďalší útok na Izrael, ak ho k tomu židovský štát nevyzve

Irán konal proti Izraelu v sebaobrane a neplánuje podniknúť ďalší útok, pokiaľ ho izraelský režim nevyzve k ďalšej odvete. Vyhlásil to v stredu iránsky minister zahraničných vecí Abbás Arákčí, informuje Reuters. Irán odpálil v utorok na Izrael salvu rakiet v reakcii na zabitie viacerých vysokopostavených predstaviteľov proiránskych ozbrojených skupín.

Arákčí uviedol, že Teherán po útoku na Izrael varoval Spojené štáty, aby do situácie nezasahovali. "Výmena správ neznamená koordináciu. Pred našou reakciou sme nijakú správu neposlali. Po nej bola tlmočená cez Švajčiarsko správa, ktorá hovorila Američanom, že to bolo naše právo na sebaobranu a že neplánujeme (v útokoch) pokračovať," uviedol Arákčí podľa iránskej agentúry Tasnim.

 Izraelský systém protivzdušnej obrany odpaľuje rakety vypálené z Iránu, utorok 1. októbra 2024, nad izraelským mestom Hadera.
Zobraziť galériu (2)
Izraelský systém protivzdušnej obrany odpaľuje rakety vypálené z Iránu, utorok 1. októbra 2024, nad izraelským mestom Hadera.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariel Schalit)

Irán podľa šéfa diplomacie podnikol kroky proti Izraelu po tom, čo prejavil obrovskú zdržanlivosť, aby vytvoril priestor pre uzavretie prímeria v Pásme Gazy. "Naše konanie sa týmto končí, ak nás Izrael nevyzve k ďalšej odvete. V tom prípade bude naša reakcia ešte silnejšia," dodal iránsky minister zahraničných vecí.

Arákčí už skôr vyzval Bezpečnostnú radu OSN, aby prijala zmysluplné kroky a zabránila vzniku hrozieb voči regionálnemu mieru a stabilite na Blízkom východe. "Som optimistický ohľadom ďalších dní. Existuje možnosť konfliktu, no naše sily sú plne pripravené. Očakávame, že v nasledujúcich dňoch budeme postupne svedkami stability v našom regióne," uviedol.

Scholz ostro odsúdil iránsky raketový útok na Izrael, môže zvýšiť napätie

Nemecký kancelár Olaf Scholz dnes ostro odsúdil utorkový iránsky raketový útok na Izrael. Hrozí podľa neho kvôli tomu ďalšie zostrenie situácie na Blízkom východe. V tlačovej správe, ktorú zverejnil úrad nemeckej vlády, Scholz vyzval Irán a jeho spojencov, libanonské šiitské hnutie Hizballáh, aby okamžite prestali útočiť na Izrael.

"Iránske raketové útoky na Izrael treba čo neostrejšie odsúdiť. Hrozí kvôli nim ďalšia eskalácia už tak napätej situácie na Blízkom východe," varoval nemecký kancelár. Ďalšiemu zvýšeniu napätia v regióne je podľa neho pritom potrebné zabrániť "za každých okolností".

EÚ odsudzuje iránsky útok na Izrael, je potrebné okamžité prímerie

Európska únia čo najdôraznejšie odsudzuje iránsky raketový útok na Izrael, uviedol v utorok šéf európskej diplomacie Josep Borrell a vyzval na okamžité prímerie na Blízkom východe. Informujú o tom agentúry Reuters a AFP.

"Existuje riziko, že nebezpečný cyklus útokov a odvetných opatrení sa vymkne spod kontroly. Je potrebné okamžité prímerie v celom regióne," napísal Borrell na sieti X. Podľa jeho slov je EÚ plne odhodlaná pracovať na tom, aby sa predišlo regionálnej vojne.

Irán v utorok podnikol rozsiahly raketový útok na Izrael. Izraelská armáda oznámila, že zachytila veľký počet z dovedna 180 balistických rakiet. Útok bol podľa Teheránu odvetou za zabitie viacerých vodcov a veliteľov proiránskych ozbrojených zložiek vrátane libanonského Hizballáhu, palestínskeho Hamasu a iránskych Revolučných gárd. Pokyn na vykonanie útoku údajne vydal samotný iránsky najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí. Revolučné gardy medzičasom uviedli, že ich raketový útok bol cielený na "tri vojenské základne" v okolí Tel Avivu, pričom vôbec prvýkrát použili hypersonické rakety Fattáh. Iránsky útok na Izrael odsúdili predstavitelia viacerých európskych krajín a Spojených štátov.

Irán údajne použil hypersonické rakety Fattáh, USA o útoku vopred nevedeli

Pokyn na utorňajší raketový útok na Izrael údajne vydal samotný iránsky najvyšší duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí, ktorý zostáva na bezpečnom mieste. Agentúre Reuters to povedal nemenovaný yysokopostavený iránsky predstaviteľ. Tvrdil tiež, že Teherán o svojom útoku vopred upovedomil Rusko a "krátko pred ním" aj Spojené štáty, ktoré však túto informáciu vzápätí dementovali, rovnako ako aj Teherán.

"Pred našou reakciou sme Spojeným štátom neposkytli žiadne oznámenie, následne však bolo vydané vážne varovanie," uviedla iránska misia pri OSN. Spojené štáty v reakcii na útok vyzvali všetky krajiny sveta, aby odsúdili iránsky útok, ktorý americké ministerstvo zahraničných vecí nazvalo hanebným a neprijateľným. Hovorca rezortu Matthew Miller informoval, že Teherán vopred USA na útok neupozornil. Dodal, že momentálne nie sú hlásené nijaké škody na amerických objektoch v tejto oblasti.

Miller okrem toho uviedol, že Irán bude niesť "dôsledky" za tento útok, pričom USA budú reakciu naň koordinovať s Izraelom. Izraelská armáda tvrdí, že zachytila veľký počet z dovedna 180 balistických rakiet, ktoré v utorok odpálil Irán na Izrael. Svoju protivzdušnú obranu označila za "účinnú" a dodala, že na obrane Izraela sa podieľali aj Spojené štáty. Izraelu pomohli ako s detegovaním hrozby zo strany Iránu, tak aj so zneškodnením niekoľkých rakiet. Izraelská armáda ďalej spresnila, že došlo k "izolovaným" dopadom, respektíve zásahom, v strednej a južnej časti Izraela.

Iránske Revolučné gardy zase medzičasom uviedli, že ich raketový útok bol cielený na "tri vojenské základne" v okolí Tel Avivu, pričom vôbec prvýkrát použili hypersonické rakety Fattáh. Irán dočasne uzavrel vzdušný priestor nad Teheránom. Odlety a prílety na letisku v hlavnom meste sú zrušené do stredy 10.00 h miestneho času, informovala agentúra ISNA s odvolaním sa na hovorcu letiska. Jordánsko a Izrael medzičasom svoje vzdušné priestory znova otvorili.

Viac o téme: útok IránIzraelBenjamin NetanjahuJosep Borrell
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu