Utorok1. október 2024, meniny má Arnold, zajtra Levoslav

AKTUÁLNE Zmeny v konsolidačnom balíku! Táto skupina ľudí si ešte priplatí: Čaká ich vyššia sadzba dane

Ladislav Kamenický Zobraziť galériu (2)
Ladislav Kamenický (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Diskusiu o zmenách v konsolidačnom balíku je už potrebné uzavrieť, inak bude pokračovať do nekonečna. Upozornil na to v úvode diskusie o balíku v druhom čítaní v Národnej rade (NR) SR minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD). Trvá na tom, že celková suma opatrení musí dosiahnuť 2,7 miliardy eur a každá prijatá zmena sa musí nejako vykompenzovať. Na výsledok podľa neho čakajú aj finančné trhy, od ktorých závisí úrok, za ktorý si požičiava štát.

Zhrnul pritom viaceré pozmeňujúce návrhy, na ktorých sa dohodla koalícia v uplynulých dňoch. Ide napríklad o zaradenie ďalších položiek do najnižšej 5 % sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH). Vzťahovať by sa mala nakoniec aj na knihy, tlačoviny, časopisy, noviny, ale aj na ubytovanie v cestovnom ruchu, vstup do fitnes centier a na športové podujatia. Išlo o požiadavky koaličných partnerov.

archívne video

Na knihy, ale aj elektronické a audioknihy znížime DPH na 5 %, uviedol minister Kamenický (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

"Ja musím nájsť vždy nejaký kompromis, aj keď ako ministra financií ma to vždy stojí peniaze z toho balíka. Tri percentá DPH sú asi 1,5 miliardy eur a každé jedno opatrenie, kde znížime DPH, ma stojí nejaké peniaze," vyčíslil Kamenický. Základná sadzba DPH sa má od budúceho roka zvýšiť z 20 na 23 %, viaceré položky však budú zaradené do nižšej 19 % alebo najnižšej 5 % sadzby.

Zmeniť sa musí tiež pôvodný zámer na zvýšenie mimoriadneho odvodu energetických firiem. Spôsobil by problém v súvislosti s memorandom o porozumení so Slovenskými elektrárňami ešte z čias predchádzajúcej vlády, na základe ktorého sa na niekoľko rokov zafixovali ceny elektriny na Slovensku. Vláda sa však zaviazala, že firme v týchto rokoch nezavedie mimoriadne zdanenie, v opačnom prípade by im musela spätne doplácať stovky miliónov eur.

Minister poukázal aj na výnimku z platenia daňovej licencie pre sociálne podniky a chránené dielne, či predĺženie obdobia na odpočet výdavkov na investície. Súvisí to najmä s jednou väčšou investíciou automobilky Volkswagen.

AKTUÁLNE Zmeny v konsolidačnom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Na kompenzáciu týchto a ďalších výpadkov z pôvodného návrhu konsolidačného balíka by malo dôjsť k výraznejšiemu zdaneniu firiem. Právnické osoby s príjmom nad 5 miliónov eur by mali od budúceho roka platiť zvýšenú sadzbu dane 24 %, namiesto pôvodne navrhovaných 22 %. "Toto nám prinesie dodatočné zdroje, tu zdaníme dodatočne aj energofirmy," podčiarkol Kamenický s tým, že štát bude z týchto firiem požadovať aj dividendy, ktoré v minulosti nečerpal.

Takisto by malo priniesť do rozpočtu viac peňazí skoršie ako plánované zvýšenie maximálnych limitov na platenie sociálnych odvodov, čo sa podľa ministra dotkne "najbohatších manažérov". "Zvyšujeme sociálne odvody, ten maximálne zdaniteľný základ zo sedemnásobku na 11-násobok priemernej mzdy. To je opatrenie, ktoré nám prinesie asi 88 miliónov eur," vyčíslil.

Pripustil ešte možnosť malých úprav, napríklad zníženie DPH na výrobky pre celiatikov či na plienky. Nemalo by však už ísť o veľké zmeny. "Ja som povedal, už nepokračujme v tejto diskusii, lebo to bude donekonečna. Musíme uzavrieť konsolidačný balík," zdôraznil Kamenický. Poslanci sa v utorok dohodli, že o dvoch právnych normách, ktoré s balíkom súvisia, budú hlasovať vo štvrtok (3.10.) o 11. hodine.

Konsolidačné opatrenia ovplyvnia aj mestá, nedokážu zostaviť rozpočty

Mestá nedokážu zostaviť svoje rozpočty na rok 2025. Konsolidačné opatrenia negatívne ovplyvnia aj samosprávy. Upozornila na to Únia miest Slovenska (ÚMS). Žiada ministerstvo financií o chýbajúce informácie k zostaveniu rozpočtov miest. Rozumie potrebe konsolidácie. Pripomenula však, že samospráva sa vždy správala zodpovedne a vznik súčasných problémov nemohla ovplyvniť. Informovala o tom hovorkyňa ÚMS Daniela Piršelová.

"Predpokladáme, že v krátkej dobe sa doriešia otvorené otázky o celkovej štruktúre konsolidačných opatrení a dôjde k príprave zákona o štátnom rozpočte pre rok 2025. Zostavenie rozpočtu v mestách bude zložité, priestor pre zvyšovanie vlastných príjmov samosprávy je obmedzený," upozornil prezident únie Richard Rybníček. Preto bude podľa neho možné zostaviť rozpočty v mestách a riešiť vzniknutú situáciu len pomocou zo strany štátu.

ÚMS zároveň žiada MF o prijatie opatrení pre rok 2025. Ide o zvýšenie sumy dotácie na úhradu nákladov na prenesený výkon štátnej správy. Chcú tiež ponechať časť podielu dane z príjmov právnických osôb samospráve minimálne vo výške záväzkov samosprávy vyplatiť mimoriadne odmeny zamestnancom, či znížiť mieru spolufinancovania projektov z Programu Slovensko.

Viac o téme: KonsolidáciaLadislav Kamenický
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu