Pondelok30. september 2024, meniny má Jarolím, zajtra Arnold

Sestry a pôrodné asistentky sú pripravené podávať výpovede z nadčasov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Sestry a pôrodné asistentky sú pripravené podávať výpovede z nadčasov, ak vláda neupraví opatrenia na konsolidáciu verejných financií v oblasti zdravotníctva. Na pondelkovej tlačovej konferencii to avizovala predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek (OZ SaPA) Monika Kavecká s tým, že požadujú zrušenie konsolidačných krokov.

Opatrenia z konsolidačného balíčka podľa odborárov výrazne ovplyvňujú pracovné podmienky sestier a pôrodných asistentiek aj budúcnosť slovenského zdravotníctva. "Jasne a dôrazne sa ohradzujeme voči týmto opatreniam a požadujeme prehodnotenie, respektíve zrušenie konsolidačných krokov, ktoré by nás ešte viac zaťažili a zhoršili už aj tak náročné podmienky v našej práci," zdôraznila Kavecká.

archívne video

Strana KDH predkladá návrh, ako zastabilizovať počet mladých sestier (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Vyzvala sestry a pôrodné asistentky v nemocniciach po celom Slovensku, aby odmietli nadčasy v zmysle platnej legislatívy. "Spoločne môžeme vyvinúť tlak na vládu a ukázať, že stojíme pevne za našimi požiadavkami aj za našimi pacientami," doplnila.

Poukázala na nízke platy sestier a pôrodných asistentiek. V tejto súvislosti je podľa predsedníčky odborárov neakceptovateľné, že minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) prezentuje verejnosti údaje, ktoré nekorešpondujú s realitou.

Viac o téme: ZdravotníctvoZdravotné sestryVýpovedeKonsolidáciaPôrodné asistentky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu