Pondelok30. september 2024, meniny má Jarolím, zajtra Arnold

MIMORIADNY ONLINE Rusko pokračuje v ofenzíve na východe Ukrajiny: Obsadilo dedinu v Doneckej oblasti

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Rusko zaútočilo v pondelok nadránom dronmi na ciele v Kyjeve, nálety odrážala ukrajinská protivzdušná obrana. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na ukrajinskú armádu.

Naživo z Ukrajiny

archívne video:

Zelenskyj nalieha na USA, aby povolili útoky hlbšie do územia Ruska (Zdroj: Facebook/Volodymyr Zelenskyj)

ONLINE

13:15 Ruské útoky na Ukrajinu si za posledný deň vyžiadali 3 mŕtvych a 45 zranených.

13:14 Kremeľ čelí reakcii ruských vojenských blogerov, ktorí sú pobúrení správami o vyslaní špecializovaných jednotiek, ktoré majú útočiť na ukrajinské pozície s cieľom udržať tlak na frontovej línii.

12:10 Ruské sily údajne obsadili dedinu Nelipivka v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Oznámilo to v pondelok podľa agentúry Interfax ruské ministerstvo obrany, napísala agentúra Reuters. Tvrdenie nedokázala bezprostredne overiť, informuje TASR.

11:43 Nový ukrajinský minister zahraničných vecí pricestuje do Maďarska a rokuje so Szijjartom.

11:01 Američan Stephen Hubbard sa v pondelok na moskovskom súde priznal k obvineniu, že bojoval na Ukrajine ako žoldnier. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na ruskú tlačovú agentúru RIA Novosti.

10:14 Ruské bezpilotné lietadlá Šahed zaútočili v noci na Kyjev. Agentúra Reuters zverejnila video, ktoré ukazuje prácu ukrajinskej protivzdušnej obrany.

9:27 Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok vyhlásil, že Moskva dosiahne na Ukrajine všetky stanovené ciele. Informuje o tom agentúra AFP. "Pravda je na našej strane. Všetky ciele budú dosiahnuté," povedal Putin vo videoodkaze zverejnenom pri príležitosti druhého výročia ruskej anexie štyroch ukrajinských oblastí.

9:00 Veliteľ ukrajinskej 72. brigády preložený uprostred bojov o Vuhledar. Podľa operačného veliteľstva „Sever“ bol plukovník Ivan Vinnik prevelený „za účelom povýšenia a odovzdania bojových skúseností“.

8:17 Ukrajinská protivzdušná obrana úspešne ochránila v noci na pondelok hlavné mesto Kyjev, keď zneškodnila všetky útočiace ruské drony, oznámili miestni predstavitelia. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

8:03 V Kyjeve zaznievajú hodiny výbuchov, keď sa hlavné mesto bráni vlnám ruských útočných dronov. Ukrajinské vzdušné sily uviedli, že ruské sily počas noci vypálili 73 bezpilotných lietadiel typu Shahed na mestá po celej Ukrajine, z ktorých 67 bolo zachytených.

6:24 Dvojstranný výbor poverený presadzovaním demokracie a ľudských práv v postsovietskych štátoch nalieha na USA, aby upustili od svojho prístupu k Rusku po skončení studenej vojny a oficiálne uznali Moskvu za „pretrvávajúcu“ hrozbu pre globálnu bezpečnosť.

Svedkovia pre agentúru Reuters opísali, že počuli viaceré výbuchy typické pre paľbu protivzdušných systémov a pozorovali lietajúce objekty, zasiahnuté vo vzduchu. V Kyjeve, jeho okolí ako i v celej východnej časti Ukrajiny vyhlásili letecký poplach, pričom ukrajinské letectvo varovalo pred ruskými útočnými dronmi.

"Letecký poplach v hlavnom meste trval viac ako päť hodín. Všetky ruské útočné drony, ktoré ohrozovali Kyjev, obrana zneškodnila, "uviedol  šéf kyjevskej vojenskej správy Serhij Popko. Presný počet bezpilotných lietadiel a ďalšie informácie podľa neho zverejní v pravidelnom rannom hlásení ukrajinské letectvo.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu