Pondelok30. september 2024, meniny má Jarolím, zajtra Arnold

Hurikán, aký Amerika dlho nezažila: FOTO Škody po Helene sú obrovské, zdevastovala celé mestá! Desiatky mŕtvych

AKTUALIZOVANÉ Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Stephen Smith)

TALLAHASSEE - Na juhovýchode Spojených štátov v sobotu pokračovalo vyslobodzovanie uväznených obyvateľov a začínali upratovacie práce po tom, ako silná búrka Helene v regióne spôsobila obrovské škody a zabila desiatky ľudí. Podľa denníka The New York Times (NYT) bilancia stúpla na najmenej 60 mŕtvych a pravdepodobne ďalej porastie. V kopcoch štátu Severná Karolína zostali ľudia po záplavách odrezaní od okolitého sveta.

archívne video

Hurikán Fiona ukazuje svoju silu: Takto pustošil Portoriko! (Zdroj: Twitter.com)

Aktualizované 19:56 Vyčíňanie hurikánu Helene si v štáte Severná Karolína vyžiadalo najmenej 11 obetí a tento počet nemusí byť konečný. Na nedeľňajšej tlačovej konferencii o tom podľa agentúry AP informoval tamojší guvernér Roy Cooper. "Je to bezprecedentná tragédia, ktorá si vyžaduje bezprecedentnú reakciu," povedal Cooper. Záchranári sa podľa neho stále nedostali do všetkých postihnutých oblastí. Na príčine sú nepriechodné cesty, poškodená infraštruktúra a rozsiahle záplavy. Vyzval tiež obyvateľov, aby obmedzili cestovanie v západnej časti štátu a nechali cesty voľné pre zásahové vozidlá. V tomto regióne pôsobí viac ako 50 pátracích tímov, ktoré hľadajú uviaznuté osoby. Oblasti v okolí mesta Asheville, známeho pre svoje umenie, kultúru a prírodné krásy, musia byť zásobované letecky.

Rozsiahla búrka zasiahla v uplynulých dvoch dňoch niekoľko amerických štátov od Floridy až po Virgíniu, v sobotu naprieč zasiahnutou oblasťou zostávali bez elektriny tri milióny odberateľov. Helene udrela na pobreží ako hurikán štvrtej kategórie s vetrom okolo 200 kilometrov za hodinu a prílivovou vlnou vysokou až niekoľko metrov. Ďalej na sever potom spolu s vetrom spôsobili chaos prívaly dažďa, ktoré zdvihli hladiny riek na juhu Apalačského pohoria na rekordné úrovne.

Hurikán, aký Amerika dlho
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Stephen Smith)

Rozsah škôd vychádzal najavo aj počas soboty, podľa prvých odhadov môžu šplhať do desiatok miliárd dolárov. Zábery z Floridy ukazovali komunity posiate troskami a popadanými stromami, guvernér Ron DeSantis hovoril o "úplnej demolácii domov" v častiach štátu. Vo vnútrozemí potom záplavová vlna odnášala autá, mosty i celé domy.

Hurikán, aký Amerika dlho
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Stephen Smith)

Možno najhoršie zasiahnutou oblasťou je západ Severnej Karolíny, kde podľa predbežných údajov amerických meteorológov spadlo od stredy do soboty miestami viac ako 500 milimetrov vody. V meste Asheville a jeho okolí veľká voda siahala až po strechy domov a vyvolala situáciu, ktorú jedna obyvateľka v rozhovore s NYT označila ako "mini apokalypsu".

Hurikán, aký Amerika dlho
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Mike Carlson)

Cesty vedúce do mesta neboli v sobotu prejazdné a úrady zdôrazňovali, že všetky komunikácie na západe Severnej Karolíny by sa mali považovať za uzavreté. Podľa agentúry AP mnohí ľudia zostali odrezaní a museli čakať na pomoc, záchranári v desiatkach prípadov vyzdvihovali ľudí na vode alebo zo vzduchu. Operácie komplikovali popadané stromy, zlý mobilný signál i nedostatok benzínu.

Hurikán, aký Amerika dlho
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Gerald Herbert)

Hurikán, aký Amerika dlho
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Mike Carlson)

Úmrtia spojené s búrkou hlásilo už v piatok päť štátov: Florida, Georgia, Južná Karolína, Severná Karolína a Virgínia. Tie podľa NYT v sobotu popoludní evidovali celkovo 60 mŕtvych. Konečná bilancia však zrejme bude vyššia, lebo šéf záchranných operácií v jednom z okresov Tennessee oznámil, že aj v tomto štáte sú "straty životov".

Viac o téme: USAHurikánHelene
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu