Streda2. október 2024, meniny má Levoslav, zajtra Stela

Hurikán Helene má už vyše 150 obetí: Najviac ich je v Severnej Karolíne

Obyvateľka mesta Marshall Anne Schneiderová (vpravo) objíma svojho priateľa Eddyho Sampsona pri obhliadke škôd, ktoré po sebe zanechal hurikán Helen
Obyvateľka mesta Marshall Anne Schneiderová (vpravo) objíma svojho priateľa Eddyho Sampsona pri obhliadke škôd, ktoré po sebe zanechal hurikán Helen (Zdroj: SITA/AP Photo/Jeff Roberson)

WASHINGTON - Počet obetí hurikánu Helene, ktorý minulý týždeň zasiahol juhovýchod USA, sa zvýšil na najmenej 155. V najviac postihnutom štáte Severná Karolína evidujú najmenej 74 úmrtí, v Južnej Karolíne 36, v Georgii 25, na Floride 14, štyroch v Tennessee a dvoch vo Virgínii. Informovala o tom v utorok agentúra AFP na základe údajov úradov jednotlivých štátov.

Hurikán Helene vo štvrtok neskoro večer zasiahol USA v riedko obývanej oblasti Big Bend na Floride ako búrka druhej najvyššej, 4. kategórie. Následne síce zoslabol, no vietor, prívalové dažde a záplavy naďalej spôsobovali masívne škody. Florida, Georgia, Severná a Južná Karolína, Alabama a Tennessee vyhlásili stav núdze. Domy, obchody, cesty a mosty boli poškodené alebo úplne zničené.

archívne video

Hurikán Fiona ukazuje svoju silu: Takto pustošil Portoriko! (Zdroj: Twitter.com)

Guvernér Severnej Karolíny Cooper povedal, že v jeho štáte boli celé mestá „vymazané z mapy“. Podľa webovej stránky Poweroutage.us tam bolo v pondelok bez elektriny 1,6 milióna domácností a firiem.

Americký prezident Joe Biden navštívi v stredu Severnú Karolínu. Okrem iného preletí v helikoptére nad oblasťou v okolí mesta Asheville, aby získal predstavu o rozsahu škôd. V rovnaký deň zavíta do Geogrie viceprezidentka Kamala Harrisová.

Mesiac pred prezidentskými voľbami v USA sa vyčíňanie hurikánu Helene stalo jednou z tém politického boja. Harrisová totiž kandiduje proti bývalému republikánskemu prezidentovi Donaldovi Trumpovi, ktorý už v pondelok navštívil Geogriu, kde ju a Bidena obvinil z nečinnosti, čo obaja odmietli. Georgia je jedným z takzvaných swing states, kde je podpora kandidátov republikánov i demokratov vyrovnaná.

Viac o téme: ObeteHurikán Helene
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu