Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

MIMORIADNY ONLINE Žiadny z plánov Ukrajiny na ukončenie vojny nepočíta s prímerím a odstúpením územia, hovorí Podoljak

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

MOSKVA - Straty obrnenej techniky, ktorá by mala ruskej pechote otvoriť cestu do ukrajinských miest a dedín, presiahli 10 000 kusov. Pri tomto tempe strát by Rusko približne o rok mohlo prísť o schopnosť zásobovať bojujúcu armádu nevyhnutným množstvom techniky, upozornil server The Moscow Times, zakázaný ruskými úradmi. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny 

VIDEO 

Trest si nájde každého ruského okupanta (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE 

21:38 V Záporožskej oblasti došlo k výbuchom, informoval dnes večer gubernátor Ivan Fedorov.

21:37 Podľa Suspilne bolo dnes krátko po 22.00 miestneho času počuť výbuch v severovýchodnom meste Sumy.

21:36 Zhruba 1 milión Ukrajincov a Rusov bolo zabitých alebo zranených v totálnej vojne Moskvy proti Ukrajine, informoval Wall Street Journal (WSJ).

20:30 Ruský jadrový polygón na súostroví Nová krajina je pripravený kedykoľvek znovu začať s jadrovými testami, ak k tomu z Moskvy príde rozkaz. Podľa agentúry Reuters to povedal veliteľ tohto priestoru.

19:49 Rusko tvrdí, že Ukrajina podnikla nové pokusy preniknúť do Kurskej oblasti. Ruské ministerstvo obrany tvrdilo, že odrazilo nové pokusy Ukrajiny o prechod do ruskej Kurskej oblasti západne od v súčasnosti kontrolovaných území. Kyjev sa k týmto tvrdeniam, ktoré nemožno nezávisle overiť, nevyjadril.

19:48 Ruský súd sprísnil trest mužovi, odsúdenému za kritiku vojny na Ukrajine, z piatich rokov povinnej práce na päť rokov väzenia. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na ruské médiá.

18:22 Žiadny z plánov Ukrajiny na ukončenie vojny nepočíta s prímerím a odstúpením územia, hovorí Podoljak. „(Zmrazenie konfliktu) nepovedie ku koncu vojny, ale povedie len k tomu, že Rusko získa príležitosť akumulovať ďalšie zdroje a postúpi do tretej fázy (vojny) s masovejším zabíjaním civilistov na Ukrajine,“ Mychajlo Podoljak, poradca prezidentskej kancelárie, povedal 17. septembra.

17:24 Ruský útok zranil 4 záchranárov v Charkove, keďže Ukrajina si pripomína Deň záchranárov. Ruské sily zaútočili na mesto Charkov riadenými leteckými bombami, pričom zranili najmenej šesť ľudí, informovali miestne úrady.

17:23 Moskva stupňuje napätie v Baltskom mori. Rušenie GPS, miznúce bóje a prerušené „zachytenie oceánu“ sú len niektoré z nedávnych udalostí, ktoré vyvolávajú obavy o zámery Kremľa v regióne.

16:25 Ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec sa obrátil na OSN a Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) kvôli fotografii na sociálnych sieťach, na ktorej je podľa neho vidieť neozbrojený ukrajinský vojnový zajatec, ktorého pravdepodobne zabili Rusi mečom. Ombudsman ľudských práv označil takéto konanie za vojnový zločin a porušenie Ženevského dohovoru o zaobchádzaní s vojnovými zajatcami. Moskva sa k prípadu zatiaľ nevyjadrila.

16:23 Ukrajinská generálna prokuratúra začala vyšetrovať údajnú ruskú popravu ukrajinského vojaka, ktorého našli mŕtveho so zabodnutým mečom v tele, oznámil v utorok generálny prokurátor Andrij Kostin. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

14:32 Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v utorok uviedla, že zastrelila ukrajinského agenta, ktorý sa pokúšal nastražiť explozíva pod vozidlo vysokopostaveného predstaviteľa obranného priemyslu. TASR informuje podľa agentúry AFP.

14:10 Zatiaľ čo Washington a Londýn čelia tlaku, aby umožnili Ukrajine zaútočiť na ciele hlboko vo vnútri Ruska pomocou rakiet západnej výroby, ktoré sa už v krajine nachádzajú, Berlín dokonca odmieta poskytnúť takéto rakety. „Nemecko sa jasne rozhodlo, čo urobíme a čo nie. Toto rozhodnutie sa nezmení,“ povedal Scholz 13. septembra, pričom je neoblomný vo svojom odmietnutí poskytnúť Ukrajine rakety dlhého doletu Taurus.

13:22 Riziko ďalšieho oneskorenia kľúčovej pomoci od najvyššieho západného spojenca Ukrajiny prichádza v čase, keď ozbrojené sily krajiny, prekonané a bez posádky, pokračujú v boji proti rozsiahlej ruskej invázii.

12:32 Zhruba 1 milión Ukrajincov a Rusov bolo zabitých alebo zranených v totálnej vojne Moskvy proti Ukrajine, informoval 17. septembra denník Wall Street Journal (WSJ) s odvolaním sa na nezverejnené zdroje a odhady západných spravodajských služieb.

12:14 Ruská novinárka Marija Ponomarenková, ktorá si odpykáva šesťročný väzenský trest za vyjadrenie nesúhlasu s vojnou na Ukrajine, začala hladovku. V utorok to uviedli jej podporovatelia, informuje agentúra Reuters.

11:57 Rusko opäť plánuje "zimnú vojnu s cieľom urobiť životy ľudí na Ukrajine čo najstrašnejšími", uviedla nemecká ministerka zahraničia Annalena Baerbock.

11:34 MMF sa chystá vyslať svoju prvú oficiálnu misiu do Ruska od začiatku rozsiahlej invázie na Ukrajinu vo februári 2022. Toto rozhodnutie je pre Kremeľ veľkým diplomatickým víťazstvom, aj keď sa MMF správa ako obvykle. .

11:10 Rusko láka mužov zo Sýrie, aby ich použili ako potravu pre delá v bitkách na východe Ukrajiny, uviedol HUR 17. septembra.

10:58 Ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinets 17. septembra uviedol, že sa obrátil na Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) a Organizáciu Spojených národov v reakcii na fotografiu, ktorá údajne zobrazuje popravu ukrajinského vojnového zajatca (POW) Ruskom.

10:47 EÚ sa pripravuje na získanie pôžičiek pre Ukrajinu až do výšky 40 miliárd eur, keďže Budapešť neustále narúša plány na spoločnú pôžičku s USA, informoval 16. septembra denník Financial Times s odvolaním sa na zdroje a predbežný návrh.

10:32 Nemecko poskytne túto zimu Ukrajine dodatočnú pomoc za 100 miliónov eur, oznámila v utorok nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková počas návštevy Moldavska. Informujú o tom agentúry Reuters a DPA.

9:39 Ruské útoky na Ukrajine si za posledný deň vyžiadali 2 obete vrátane detí a 9 zranených. Rusko zaútočilo aj na energetickú infraštruktúru v oblasti Sumy, čím prerušilo dodávky elektriny a vody v celom regióne.

9:10 Ukrajinské vzdušné sily v noci na utorok zostrelili 34 z 51 ruských dronov vypustených smerom na územie Ukrajiny. Ruské útoky v Sumskej oblasti poškodili energetickú infraštruktúru, uviedli miestni predstavitelia. Informuje o tom agentúra Reuters.

8:44 Americká pobrežná stráž na Aljaške v pondelok oznámila, že sprevádzala skupinu ruských námorných plavidiel. Do amerických vôd pri Aljaške vplávali v zjavnej snahe vyhnúť sa morskému ľadu, čo povoľujú medzinárodné pravidlá a zvyky námornej plavby. Informuje o tom agentúra AP.

8:22 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 17. septembru, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

7:42 Medzinárodná humanitárna organizácia Lekári bez hraníc (MSF) bola nútená ukončiť svoje aktivity v Rusku. Urobila tak po tom, ako jej tamojšiu pobočku vyradili z registra mimovládnych organizácií. Informovala o tom agentúra DPA.

7:00 Kazašský prezident Kassym-Jomart Tokajev povedal nemeckému kancelárovi Olafovi Scholzovi počas návštevy Astany 16. septembra, že "Rusko nemožno poraziť vo vojenskom zmysle."

6:40 Lode čínskej pobrežnej stráže Mej-šan a Siou-šan v noci na utorok dorazili do ruského ďalekovýchodného prístavu Vladivostok, kde sa zúčastnia na spoločných hliadkach a cvičeniach s ruskými plavidlami. V utorok o tom informovala ruská agentúra RIA. Informujú o tom agentúry AP a Reuters.

6:22 Kanadskú režisérku ruského pôvodu Anastasiu Trofimovovú, ktorá nakrútila kontroverzný dokumentárny film o vojne na Ukrajine, zaradila Ukrajina na zoznam osôb ohrozujúcich bezpečnosť štátu. Tlačová služba ukrajinského ministerstva kultúry a strategickej komunikácie ozrejmila, že Trofimovovej film šíri o vojne rozpútanej Ruskom na Ukrajine ruskú propagandu.

6:00 Straty obrnenej techniky, ktorá by mala ruskej pechote otvoriť cestu do ukrajinských miest a dedín, presiahli 10 000 kusov. Pri tomto tempe strát by Rusko približne o rok mohlo prísť o schopnosť zásobovať bojujúcu armádu nevyhnutným množstvom techniky, upozornil server The Moscow Times, zakázaný ruskými úradmi.

Ruská agentúra pracuje v prospech AfD a zastrašuje voličov

Ruská propagandistická agentúra sa pokúša zastrašiť nemeckých voličov a podporiť krajne pravicovú stranu Alternatíva pre Nemecko (AfD), uviedla v pondelok mediálna skupina, ktorá sa odvoláva na dokumenty uniknuté z ruskej agentúry. Informuje o tom agentúra AFP.

Agentúra Social Design (SDA) šírila dezinformácie s cieľom zvyšovať u voličov "strach z budúcnosti" a aktívne posilniť protiimigračnú AfD, vyhlásilo mediálne konzorcium. Denník Süddeutsche Zeitung, verejnoprávne stanice NDR a WDR a ďalšie medzinárodné médiá vo svojej správe tvrdia, že kampaň bola "riadená priamo z Kremľa".

Ruská agentúra podľa správy uverejňuje na sociálnych sieťach Facebook, X, Instagram a Telegram vtipné obrázky (tzv. memes) a karikatúry "zrejme v úzkej koordinácii s prezidentskou administratívou". Denník Süddeutsche Zeitung uviedol, že jeho novinári a mediálni partneri "hodnotili interné prezentácie, tabuľky, zoznamy, grafiky a protokoly, ktoré zverejnil anonymný zdroj", ktorý tvrdil, že agentúru napadli hackeri.

V jednom z agentúrnych dokumentov z konca roka 2022 je uvedených niekoľko interných "návrhov kľúčových ukazovateľov výkonnosti" kampane, informoval denník. Jedným zo stanovených cieľov bolo údajne aj to, aby AfD dosiahla 20-percentné preferencie v celoštátnych prieskumoch podľa dôveryhodného inštitútu, ktorého výsledky sa zverejňujú v celej Európe.

Ďalším pokynom bolo šíriť naratív, že nemecká podpora Ukrajiny je príčinou "najhlbšej hospodárskej a sociálnej krízy v nedávnej histórii," tvrdí Süddeutsche Zeitung. Denník citoval šéfa nemeckého vnútroštátneho spravodajstva Thomasa Haldenwanga, ktorý povedal, že jeho úrad pracuje na tom, aby "identifikoval deštruktívnych aktérov a zabránil im destabilizovať našu demokraciu". Nemenovaný zdroj podľa denníka vysvetlil svoju motiváciu poskytnúť informácie tým, že "Kremeľ chce ohroziť Nemecko a toto zlo treba zastaviť".

Spoločnosť Meta zakázala ruským štátnym médiám používanie svojich platforiem

Spoločnosť Meta v pondelok oznámila, že zakázala ruským štátnym médiám vrátane televízie RT a mediálnej skupiny Rossija Segodňa prístup na svoje platformy. Odôvodnila to tým, že používali zavádzajúce taktiky, aby na internete vykonávali tajné vplyvové operácie. Informuje o tom agentúra Reuters.

Uplatňovanie zákazu zavedú postupne v najbližších dňoch. Meta vlastní okrem sociálnej siete Facebook aj platformy Instagram, WhatsApp či Threads. "Po starostlivom zvážení sme rozšírili naše pokračujúce presadzovanie (pravidiel) proti ruským štátnym médiám. Rossija Segodňa, RT a ďalšie súvisiace subjekty majú teraz celosvetovo zakázaný prístup k našim aplikáciám z dôvodu aktivity zahraničného zasahovania," uviedla spoločnosť vo vyhlásení. Ruské veľvyslanectvo zatiaľ na žiadosť Reuters o vyjadrenie nereagovalo.

Spoločnosť META zavádza nové poplatky
Zobraziť galériu (3)
Spoločnosť META zavádza nové poplatky  (Zdroj: Meta- Facebook)

Zákaz znamená výrazne sprísnenie opatrení proti ruským štátnym médiám zo strany najväčšej spoločnosti sociálnych médií, ktorá roky podnikala obmedzenejšie kroky, ako je blokovanie zadávania reklám a obmedzenie dosahu ich príspevkov. Spojené štáty tento mesiac vzniesli obvinenia z prania peňazí voči dvom zamestnancom RT, ktorí podľa amerických predstaviteľov pracovali na pláne najať si americkú firmu na výrobu internetového obsahu na ovplyvnenie novembrových volieb v USA.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken minulý piatok povedal, že krajiny by mali k aktivitám ruskej štátnej televízie RT pristupovať rovnako ako k spravodajským operáciám tajných služieb. RT reagovala na sankcie USA výsmešne a obvinila Washington zo snahy zabrániť jej vo vykonávaní činnosti novinárskej organizácie.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu