Štvrtok3. október 2024, meniny má Stela, zajtra František

Proruské sily podplácajú voličov v Moldavsku v snahe ovplyvniť smerovanie k EÚ

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: antipropaganda.sk)

KIŠIŇOV - Proruské sily podľa moldavskej polície podplácajú voličov, aby hlasovali v blížiacom sa referende proti zmene ústavy umožňujúcej krajine vstúpiť do Európskej únie a v prezidentských voľbách v prospech Rusku priateľských kandidátov. TASR sa odvoláva na agentúru Reuters.

Šéf národnej polície uviedol, že viac ako 130-tisíc Moldavcov už bolo podplatených sieťou riadenou Ruskom, čo označil za bezprecedentný priamy útok.

archívne video

Premiéri SR a Moldavska hovorili najmä o ambícii Moldavska stať sa členom EÚ (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Súčasná prezidentka Maia Sanduová označila voľby o hlavu štátu a spomínané referendum 20. októbra za test svojej proeurópskej politiky. Moldavsko je pritom kandidátskou krajinou na vstup do Únie od júna 2022. Súčasná vláda v Kišiňove dúfa, že sa do bloku pripojí do roku 2030. Mnohí však považujú tento časový plán za veľmi ambiciózny.

Sanduová, ktorá sa v boji s ďalšími desiatimi kandidátmi uchádza o druhé funkčné obdobie, dlhodobo viní Rusko z pokusu zvrhnúť jej vládu rôznymi prostriedkami. To Moskva odmieta. Moldavsko má početnú rusky hovoriacu menšinu a od rozpadu Sovietskeho zväzu v roku 1991 sa tu striedali proruské a prozápadné vlády.

Viac o téme: VoličiEurópska úniaMoldavskoProruské sily
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu