Piatok4. október 2024, meniny má František, zajtra Viera

OSN obmedzila prístup pre ruského novinára po incidente s Baerbockovou

Ministerka zahraničných vecí Nemecka Annalena Baerbocková
Ministerka zahraničných vecí Nemecka Annalena Baerbocková (Zdroj: SITA/AP/Matthias Schrader)

NEW YORK - Akreditačné oddelenie OSN obmedzilo prístupové oprávnenia pre spravodajcu Prvého kanálu ruskej štátnej televízie. Dôvodom je minulotýždňový incident s nemeckou ministerkou zahraničných vecí Annalenou Baerbockovou na pôde Valného zhromaždenia OSN v New Yorku. Informuje o tom agentúra DPA.

Valentin Bogdanov sa Baerbockovú pokúšal zastaviť na jej ceste na tlačovú konferenciu pred nemeckými novinármi. Stihol sa opýtať, či sú "potrebné priame rokovania s Ruskom". Ministerka mu však dala najavo, že o pár metrov ďalej sa začína jej vyhlásenie a naznačila mu, aby sa pripojil k ostatným novinárom. Následne sa chcel k nej natlačiť, čomu sa však snažil zabrániť iný nemecký diplomat. Akreditačné oddelenie OSN uviedlo, že ruský novinár svojím konaním porušil usmernenia o prístupe médií, čo viedlo k zníženiu úrovne jeho oprávnenia. V budove však podľa úradu môže ďalej pracovať a nebol mu odopretý prístup.

Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia v reakcii podal sťažnosť generálnemu tajomníkovi OSN Antóniovi Guterresovi a vyzval ho, aby rozhodnutie týkajúce sa novinára zvrátil. Tvrdil, že Bogdanov Baerbockovú neobťažoval a konfrontáciu s členom nemeckej delegácie označil za "útok" na novinára. Nemecké ministerstvo zahraničných vecí sa podľa DPA zdržalo verejného vyjadrenia k tejto veci.

Viac o téme: RuskoOSNNovinárAnnalena Baerbocková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu