Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

NEPRIAZNIVÉ počasie v Česku: Praha umiestnila protipovodňové zábrany, povodie MORAVY naďalej stúpa...Prebehla už prvá EVAKUÁCIA!

Česko bojuje s mohutnými zrážkami. Stav povodia rieky Moravy je kritický. Vodné nádrže už musia prepúšťať vodu do riek. Zobraziť galériu (5)
Česko bojuje s mohutnými zrážkami. Stav povodia rieky Moravy je kritický. Vodné nádrže už musia prepúšťať vodu do riek. (Zdroj: TASR/Ondrej Hercegh, X/HZS Jihočeského kraje/Šimon Švub/Povodí Moravy, s. p.)

PRAHA - Na tokoch na juhu Moravy pribúdajú povodňové stupne, veď ide ale o manipulácie vodohospodárov, ktorí z vodných diel upúšťajú viac vody, aby priehrady mohli zachytiť neskoršie očakávané povodňové prietoky. Na zatiaľ najvyššom, treťom povodňovom stupni je riečka Biela pod boskovickou priehradou. Vyplýva to z informácií na webe Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Od štvrtka prší, čo podľa meteorológov môže v nasledujúcich dňoch výrazne zdvihnúť hladiny riek. Na niektorých miestach Česka môže padnúť aj viac ako 300 litrov vody na meter štvorcový.

21:30 Na Žďársku je kvôli zvýšenej hladine Svratky uzavretá cesta druhej triedy medzi obcami Švařec a Koroužné. Neprejazdná bude najmenej do pondelka, informovala dnes ČTK hovorkyňa krajskej polície Dana Čírtková. Uviedla, že informáciu dostali hasiči, záchranári aj autobusový dopravca.

21:00 Dnešná večerná predpoveď hydrológov zmiernila kulmináciu Svratky i Svitavy pred prítokom do Brna. Kým Svratka vo Veverskej Bítýške mala presiahnuť hladinu pre extrémnu povodeň, terajšia prognóza hovorí o kulminácii na hladine tretieho stupňa povodňovej aktivity. Hladina Svitavy v Bílovciach nad Svitavou síce tretí stupeň povodňovej aktivity prekoná, nedosiahne však úroveň extrémnej povodne, vyplýva z aktuálnych údajov na webe Českého hydrometeorologického ústavu.

20:15 Českí hasiči museli počas piatka zasahovať už viac než 1700-krát, odstraňovali najmä popadané stromy z ciest či korýt potokov. Tie komplikujú aj železničnú dopravu, na viacerých miestach je premávka zastavená. Rastie tiež počet dopravných nehôd. Na sociálnej sieti X to v piatok uviedli Hasičský záchranný zbor Českej republiky (HZS ČR) a České dráhy, informuje spravodajkyňa v Prahe.

18:33 Na hornom Labi v Špindlerovom Mlyne v Krkonošiach je stav ohrozenia, teda tretí povodňový stupeň. Voda ďalej stúpa. Nižšie povodňové stupne sú aj na ďalších troch miestach v Kráľovskom kraji, vyplynulo z informácií na webe Povodia Labe. Prvý povodňový stupeň (SPA) je na Labi tiež v Špindlerovom Mlyne vyššie proti prúdu a na Úpe v Trutnove v Hornom Starom Meste a na Divokej Orlici v Orlickom Záhorí na Rychnovsku v Orlických horách.

18:25 Správa štátnych hmotných rezerv (SSHR) v súčasnosti registruje záujem hlavne o protipovodňové steny. Napríklad dnes ich poskytla hasičom v Prahe. V skladoch má tiež veľkokapacitné čerpadlá, elektrocentrály, cisterny na pitnú vodu alebo provizórne mosty. ČTK to povedal predseda SSHR Pavel Švagr. Potrebnú techniku vydáva jednotkám integrovaného záchranného systému a je v kontakte so Zväzom miest a obcí.

18:12 Na hornom Labi v Špindlerovom Mlyne v Krkonošiach je stav ohrozenia, teda najvyšší povodňový stupeň. Voda ďalej stúpa. Nižšie povodňové stupne sú aj na ďalších troch miestach v Kráľovskom kraji, vyplynulo z informácií na webe Povodia Labe. Prvý povodňový stupeň je na Labi tiež v Špindlerovom Mlyne vyššie proti prúdu a na Úpe v Trutnove v Hornom Starom Meste a na Divokej Orlici v Orlickom Záhorí na Rychnovsku v Orlických horách.

17:30 V noci z piatka na sobotu, prípadne v priebehu soboty, hrozia v Česku povodne najmä na drobných tokoch. Obce v dotknutých oblastiach by počas noci už mali držať hliadkové služby. Po zasadnutí Ústrednej povodňovej komisie to v piatok povedal český minister životného prostredia Petr Hladík. Komisia tiež rozhodla o vytvorení webu, kde si všetci budú môcť zistiť, či ich domy a majetky spadajú do záplavovej oblasti, informuje spravodajkyňa v Prahe.

17:00 Povodňová komisia v Semiloch vyhlásila dnes popoludní pohotovosť na rieke Jizere, aj keď hladina rieky v meste zatiaľ nedosiahla ani prvý povodňový stupeň. Dôvodom je opakujúca sa výstraha meteorológov a zhoršujúci sa výhľad povodňovej situácie, povedala ČTK starostka Lena Mlejnková (Voľba pre Semily). Hasiči už v meste začali budovať protipovodňové zábrany na Jateckej ulici, koryto rieky musia uvoľniť stavbári, ktorí pracujú na novom moste na Tyršovej ulici.

16:41 Bez dodávok elektriny je v súčasnosti kvôli počasiu 27.000 domácností, ktoré odoberajú elektrinu zo siete ČEZ. Najhoršia je situácia na Trutnovsku, Semilsku a v okolí Jičína. ČTK to dnes po 16:00 povedala hovorkyňa ČEZ Distribúcia Soňa Holingerová.

16:23 Kvôli hroziacim povodniam je podľa niektorých obchodníkov, ktorých ČTK oslovila, vyšší záujem o čerpadlá, elektrocentrály a svietidlá. Predaj čerpadiel napríklad na e-shope Mall.cz sa dnes oproti vlaňajšku zvýšil o 75 percent. Väčšie vyťaženie obchodníci čakajú až v nasledujúcich dňoch, záležať bude na tom, ako sa situácia vyvinie.

16:00 Sasko kvôli lijákom v Česku očakáva prudký vzostup hladiny Labe. Pri hraniciach s Českom by rieka mohla v sobotu večer dosiahnuť prvý povodňový stupeň, napísala dnes agentúra DPA. Najdramatickejšia bude situácia v saskej časti Labe v polovici týždňa, keď sa očakáva tretí povodňový stupeň, ktorý je na štvorbodovej škále druhý najvyšší.

15:51 Hasiči v Zlínskom kraji dnes kvôli vytrvalému dažďu a vetru odstraňovali približne v 40 prípadoch popadané stromy. V súvislosti s očakávanými povodňami pracovali tiež na plnení vriec s pieskom, povedala dnes popoludní ČTK hovorkyňa krajských hasičov Lucie Javoříková.

15:50 V horských oblastiach Kráľovského kraja sa podľa meteorológov očakáva až 100 milimetrov dažďových zrážok denne a v nížinách 30 až 40 milimetrov denne s vrcholom v nedeľu. Povodie Labe zatiaľ nehlási žiadne problémy na vodných tokoch, vyplynulo z dnešného zasadnutia krajskej povodňovej komisie. Prvý povodňový stupeň začal okolo 15:00 platiť ako na prvom mieste v kraji na hornom Labi v Špindlerovom Mlyne a hladina rýchlo stúpa, vyplynulo z údajov Povodí Labe.

15:48 Potravinárska komora ubezpečila, že v súvislosti s povodňami, pred ktorými varujú meteorológovia, nehrozí nedostatok potravín. Výrobcovia potravín totiž majú krízové plány a na povodne sa pripravujú. V prípade lokálnych výpadkov produkcie sú spracovatelia pripravení zvýšiť výrobu potravín, uviedla komora v tlačovej správe, ktorú má ČTK k dispozícii.

15:44 Radnica v Jeseníku kvôli extrémnym dažďovým zrážkam a vysokému riziku záplav pripravuje plány na možnú evakuáciu obyvateľov z tých častí mesta, ktoré budú veľkou vodou prípadne ohrozené. Priestory na dočasné ubytovanie sú pripravené v miestnych stredných školách, časť obyvateľov by bola z rizikových oblastí premiestnená do kúpeľných budov či divadla. Na sociálnych sieťach o tom informovalo vedenie jesenickej radnice.

15:40 Plzeň sa pripravuje na následky intenzívnych zrážok. Na územie mesta sa už chystajú vrecia s pieskom a zabezpečujú lokality, kde bývajú problémy. Dôležité pre mesto bude to, koľko vody spadne na Šumave, preto sa krízový štáb mesta sústredí hlavne na rieky Úslavu, Úhlavu a Klabavu. ČTK to dnes povedala vedúca odboru životného prostredia plzenského magistrátu Dagmar Svobodová Kaiferová.

15:35 Ľudia v niektorých obciach v Pardubickom kraji musia cez víkend počítať kvôli záplavám s evakuáciou. Hlavne na Chrudimsku sa očakáva storočná voda aj vyššia. Po dnešnom rokovaní povodňovej komisie Pardubického kraja to povedal hejtman Martin Netolický (3PK / SOCDEM). Starostovia všetkých 15 obcí s rozšírenou pôsobnosťou majú o situácii informovať obyvateľov ohrozených miest. Podľa aktuálnych predpovedí meteorológov by mohli zasiahnuť hlavne okolie riek Novohradka, Lúčna a Chrudimka.

15:30 Ranná predpoveď hydrológov pre Bílovice nad Svitavou predpokladá, že rieka vystúpi v tejto obci na severovýchod od Brna v nedeľu až na úroveň 525 centimetrov, čo je hladina o 175 centimetrov prevyšujúca tretí stupeň povodňovej aktivity. Starosta Miroslav Boháček (Nový Smer) dúfa, že na túto prognózu nedôjde, avšak už teraz obec robí opatrenia, ktoré majú zabrániť výraznejším škodám. Povedal to ČTK.

15:27 Bez elektrickej energie boli dnes popoludní na východe Čiech tisíce domácností. Poruchy na vedení vysokého napätia pôsobia polámané a popadané stromy a vetvy vplyvom silného vetra a podmáčaného terénu. ČTK o tom dnes informovala regionálna hovorkyňa spoločnosti ČEZ Šárka Lapáčková Beránková. Najhoršia situácia je na Trutnovsku, Náchodsku a Rychnovsku.

15:26 Protipovodňová ochrana v Olomouci by podľa súčasných prepočtov mala na väčšine územia mesta zvládnuť očakávané prívaly vody po výdatných dažďoch, kvôli ktorým najmä na Jesenicku a Šumpersku hrozia cez víkend záplavy. Rieka Morava v Olomouci dosiahne tretí stupeň povodňovej aktivity zrejme v nedeľu skoré ráno. 

15:20 Zväz osobných železničných dopravcov (SVOD Bohemia) apeluje na cestujúcich, aby cez víkend kvôli riziku povodní zvážili nevyhnutnosť svojej cesty vlakom. Mimoriadne okolnosti sa týkajú vnútroštátnej aj medzinárodnej dopravy. Premávka aktuálne stojí napríklad na niektorých tratiach v Rakúsku, ďalšie obmedzenia budú pribúdať so zhoršujúcou sa meteorologickou situáciou. Správa železníc (SŽ) založila krízovú koordinačnú skupinu. ČTK to povedal výkonný riaditeľ Zväzu osobných železničných dopravcov Peter Moravec.

15:12 Protipovodňová komisia v Břeclavi dnes dopoludnia rozhodla o zákaze vstupu do lesov i mestských parkov, vedenie mesta nechá popoludní preventívne postaviť protipovodňové steny v Charvátskej Novej Vsi. Mesto o tom informovalo na svojej internetovej stránke.

15:00 V Stredočeskom kraji bude najhoršia situácia na Sázave, prietok by tam podľa terajších informácií meteorológov mohol prekonať storočnú vodu. Po zasadnutí stredočeského krízového štábu v Prahe to dnes novinárom povedala hejtmanka Petra Pecková (STAN). Oproti štvrtku je podľa nej súčasná predpoveď horšia. Na väčšine územia kraja hrozí tretí, teda najvyšší stupeň povodňovej aktivity.

14:30 Pre hrozbu záplav boli dnes brány na Čertovce zatvorené, asistovali pri nich potápači pražských hasičov. Od 15:00 platí pre Prahu "veľmi silný" dážď a povodňová výstraha, v oblastiach ako Zbraslav a Divadelní ulica sa stavajú protipovodňové zábrany z dôvodu stúpajúcich hladín.

14:10 Brnianske mestské časti, ktorých územím preteká Svitava alebo Svratka, sa pripravujú na avizované zvýšenie hladiny týchto riek. Svitava by podľa predpovedných modelov mala dosiahnuť tretí povodňový stupeň v sobotu v podvečer, situácia na Svratke v Brne závisí od opatrení pri vypúšťaní Brnianskej priehrady. Starostovia mestských častí sú v kontakte s povodňovou komisiou mesta Brna, monitorujú stav riek a zabezpečujú najmä ohrozené školy a ďalšie verejné stavby, povedali ČTK.

14:00 Predpoveď povodní vyžaduje úzku spoluprácu meteorológov a hydroológov, je potrebné mať vierohodnú predpoveď počasia a zároveň hydrologický model slúžiaci pre odhad odtoku z územia. ČTK to dnes povedal Václav Šípek z Ústavu pre hydrodynamiku Akadémie vied ČR. 

13:40 Hasiči evakuujú z chatovej oblasti pri Jamoliciach v okrese Znojmo až 125 ľudí, z toho 120 študentov. Problémom je zaplavený most. "Našťastie zatiaľ nikto neutrpel žiadne zranenie. Ide o 120 študentov plus 5 vedúcich. Prevádzame ich cez zaplavený most, následne ich presunieme na bezpečné miesto, odkiaľ už majú zaistený vlastný transport," povedal hovorca hasičov Jaroslav Mikoška. 

Doplnil, že skupinu evakuujú pomocou vodiaceho lana. "Miesto ako také nie je zaplavené, ale hrozilo, že by sa odtiaľ nemali ako dostať," doplnil.  

13:30 Povodia začínajú byť nasýtené a hladiny riek začínajú pomaly stúpať. "Zatiaľ zostávajú v korytách, no na niektorých miestach už registrujeme prvé alebo druhé stupne povodňovej aktivity. Ale je to hlavne vplyvom toho, že sa odpúšťa z priehrad," priblížil situáciu pre iMeteo.sk meteorológ Pavel Karas.

"Najhoršia situácia zrejme bude v noci na sobotu, počas soboty, a hlavne v noci na nedeľu," upozornil. Začiatkom budúceho týždňa budú ešte v kritickom stave hladiny riek v dolných tokoch. Vplyvom silného nárazového vetra až okolo 100 km/h budú zrážky zosilňovať najmä v horských oblastiach. Situácia by sa mala stabilizovať od stredy 18. septembra.  

13:07 Plzenský kraj dnes na popoludnie zvolal prvé zasadnutie krajskej povodňovej komisie. Zasadne o 13.00 h. Meteorológovia dnes rozšírili pôvodnú prognózu, podľa ktorej mal kraj prevažne nízke nebezpečenstvo záplav. "Teraz platí vysoký alebo extrémny stupeň nebezpečenstva v celom kraji, okrem Tachovska a časti severného Plzeňska. Zatiaľ žiadna z riek nemá v Plzenskom kraji povodňové stupne. Asi najväčšie problémy sa čakajú na Úhlave, Úsláve, Otave a Klabave," povedal dnes ČTK hejtman Rudolf Špoták (Piráti).

12:56 Aktuálne údaje podľa českého premiéra Petra Fialu napovedajú, že ČR pred sebou nemá jednoduché dni, niekde treba očakávať aj storočnú vodu. Po piatkovom preventívnom zasadnutí Ústredného krízového štábu uviedol, že je potrebné byť pripravený na najhoršie scenáre. Ľudí vyzval, aby sa správali maximálne zodpovedne, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Teraz prichádza prvá vlna vysokých úhrnov zrážok a predikcia, ktorú máme od ČHMÚ, sa, bohužiaľ, nemení. Dáta napovedajú tomu, že nás naozaj nečakajú jednoduché dni. Bohužiaľ, musíme tiež na niektorých tokoch očakávať 50-ročnú, 100-ročnú a niekde aj viac ako 100-ročnú vodu," povedal Fiala.

12:45 Ústredná protipovodňová komisia upozorňuje na extrémne ohrozenie v oblasti Českomoravskej vrchoviny, kde nemožno vylúčiť, že kumulačné prietoky môžu presiahnuť úroveň storočnej vody na Sázave, Svratke, Svitave, Chrudimke a Novohradke. Po dnešnom zasadnutí Ústredného krízového štábu (ÚKŠ) to oznámil minister životného prostredia Petr Hladík (KDU-ČSL). Výstrahy pred nepriaznivým počasím platia predbežne do pondelka 16. septembra.

12:30 Hladina Brnenskej priehrady od včera klesla o 1,5 metra. V súčasnosti dosahuje kótu 227,22 mnm. "Do Svratky sa valí voda rýchlosťou cca 50 m3/s. Povodie Moravy naďalej stúpa. Napríklad v Nových Mlynoch sa prietok zvýšil na 220 m3/s. To môže spôsobiť aj 2. stupeň povodňovej aktivity na Dyji," informuje na sociálnej sieti redaktor ČT Šimon Švub.

12:20 V povodí rieky Morava naďalej pokračuje prepúšťanie takmer všetkých významných nádrží. Operatívne bol navýšený odtok z Vranova na 85 m3/s, Nové Mlýny na 220 m3/s. VD Brno odpúšťa 55 m3/s. Voľný objem v nádržiach je 167 mil m3. Dnešné zrážky majú podľa ČHMÚ dosiahnuť 30 až 80 mm, ojedinle takmer 100.  

12:02 Na Vysočine mali hasiči od dnešného rána kvôli počasiu dve desiatky výjazdov. Najčastejšie odstraňovali z vozoviek stromy a vetvy. Najviac udalostí mali zatiaľ hlásených na Třebíčsku a na Žďársku, oznámila ČTK hovorkyňa krajských hasičov pred 11.00 h. Vodné toky najviac stúpli pod priehradami. Prší od štvrtka. Podľa meteorológov v kraji zatiaľ spadlo väčšinou od 30 do 60 milimetrov vody, najviac v Ždarských vrchoch.

11:47 Českí meteorológovia v piatok rozšírili svoje výstrahy. Najvyšší stupeň ohrozenia v súvislosti s povodňami sa už vzťahuje aj na Prahu a väčšinu Stredočeského kraja, varovanie pred silným dažďom platí aj pre Krušné hory a výstraha pred silným vetrom je platná pre celú ČR. Uviedli to na sociálnej sieti X, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

11:35 Vedenie hlavného mesta uzavrie náplavky v Prahe 1, 2 a 5 a preventívne nechá na niektorých miestach vystavať protipovodňové zábrany v centre mesta, na Zbraslavi a v Libni. Náplavky budú uzavreté dnes okolo 19.00 h. Vedenie metropoly tiež chystá v sobotu zastaviť lodnú dopravu na Vltave. Po dnešnom rokovaní povodňovej komisie to ČTK povedal hovorca magistrátu Tadeáš Provazník. Komisia sa znovu zíde dnes o 18.00 h.

11:10 Meteorológovia dnes rozšírili výstrahu na extrémne povodne na takmer celú krajinu s výnimkou západu Čiech. Na viac ako 50-ročnú vodu sa musí pripraviť nielen východ, juh a sever krajiny, ale aj Praha či väčšina Stredočeského kraja. Najviac sa majú rieky rozvodniť cez víkend. Výdatne pršať má minimálne do noci na pondelok, situáciu ešte zhorší silný vietor, ktorý hrozí podľa aktuálnej prognózy v celej republike.

"V dôsledku výdatných zrážok očakávame od piatkového večera výrazné vzostupy hladín vodných tokov. Najvyššie vzostupy s početným prekročením tretieho stupňa povodňovej aktivity predpokladáme až počas soboty a nedele," uviedol Český hydromeorologický ústav (ČHMÚ).  Najvážnejšia situácia má byť na riekach, ktoré odvodňujú Jeseníky a ďalšie severovýchodné pohoria a tiež Českomoravskú vrchovinu.

Biela je na treťom povodňovom stupni, ktorý značí ohrozenie, od štvrtkových popoludňajších hodín. Hladina sa zotrvalo pohybuje tesne nad hranicou tretieho stupňa, teda nad 85 centimetrami. Na druhom povodňovom stupni, ktorý značí pohotovosť, je Malá Haná pri vodnom diele Opatovice. Aj tu sa hladina vody drží zotrvalo mierne nad hranicou povodňového stupňa, teda nad 120 centimetrami. Na prvom povodňovom stupni, ktorý značí bdelosť, sú napríklad Dyje pri vodnom diele Vranov či v Znojme, následne Dyje pri Nových Mlynoch a v Břeclavi. Na prvom povodňovom stupni je aj Svratka v Židlochoviciach na Brniansku.

NEPRIAZNIVÉ počasie v Česku:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: ČHMÚ)

Zvýšený odtok je na všetkých vodných dielach v správe Povodia Moravy. "Manipulácie prebiehajú na základe spresnených informácií meteorológov a operatívne podľa vývoja situácie. Situáciu nonstop sledujú a vyhodnocujú pracovníci vodohospodárskeho dispečingu, obsluha vodných diel a ďalší pracovníci Povodí Moravy priamo v teréne," uviedol už skôr hovorca Povodia Moravy Petr Chmelař. Povodie ešte pred vydaním výstrahy meteorológov začalo uvoľňovať priestory vo vodných nádržiach tak, aby boli pripravené zachytiť, či aspoň zmierniť povodňové prietoky. V závislosti od predpovede odtoky ďalej navyšuje.

V Česku začalo už aj snežiť. Na vrchu Sněžke stále ostávajú nízke teploty a nad 1300 m padá sneh a na najvyšších hrebeňoch je biele pokrývka. Poobede sa očakáva intenzívne sneženie na vrcholoch a v nižších oblastiach prudký dážď. Cesty môžu byť šmykľavé a vietor dokáže dosiahnuť rýchlosť 120 až 140 km/h.

 

Pozor, na Sněžce se stále drží nízké teploty. Nad hranici 1300 m padá sníh, na nejvyšších hřebenech hor je bílo. Po...

Posted by KRNAP on Thursday, September 12, 2024

V Povodí Odry zatiaľ najviac pršalo v Jeseníkoch, hasiči plnia vrecia pieskom

Za posledný deň v Povodí Odry najviac pršalo v Jeseníkoch, kde to bolo až 70 milimetrov na Biskupskej kupe alebo 69 milimetrov na Rejvíze v Olomouckom kraji. V ďalších častiach povodia je úhrn zrážok okolo 35 milimetrov a v Beskydoch zatiaľ od dvoch do desiatich milimetrov. Moravskoslezskí hasiči v súvislosti s dažďom majú vyše 70 zásahov. Väčšinu z nich však tvorí preventívne plnenie vriec s pieskom, ktoré sa do štatistiky rovnako započítava. ČTK to dnes povedali hovorkyňa povodia Šárka Vlčková a hovorkyňa hasičov Kamila Langerová.

"Máme prvé stupne povodňovej aktivity pod vodnými dielami Morávka a Olešná," uviedla Vlčková. Vzostup vodnej hladiny je tam ale spôsobený riadeným odpúšťaním vody z nádrží, ktoré sa povodie snaží pripraviť a uvoľniť v nich priestor. Sedem nádrží je teraz schopných zachytiť 120 miliónov metrov kubických vody. "Prietoky sa teraz na celom povodí pohybujú od tridsiatich do deväťdesiatich dňovej vody a majú vzostupný trend. To znamená, prietoky už sú zvýšené a stále budú stúpať," povedala Vlčková.

Viac o téme: ZáplavyPovodnePočasieČeskoEvakuáciaDaždePrahaMoravaČHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu