Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Nečakaná dráma v Drážďanoch: Most sa čiastočne zrútil do rieky Labe, nikto sa nezranil

V Drážďanoch sa čiastočne zrútil most. Zobraziť galériu (2)
V Drážďanoch sa čiastočne zrútil most. (Zdroj: X/JohnRMetzner)

BERLÍN - V saskej metropole Drážďanoch sa dnes nad ránom zrútila časť mosta Carolabrücke cez Labe, na ktorom sa nachádzal chodník pre peších, cyklochodník aj električková koľaj, informovala agentúra DPA. Podujatie si nevyžiadalo žiadne zranenia, ale spôsobilo komplikácie v rannej dopravnej špičke. Polícia zatiaľ predpokladá, že išlo o nešťastie, cudziemu zavineniu doteraz nič nenasvedčuje, uviedol podľa DPA hovorca polície. Hasiči sa obávajú, že by sa mohli zrútiť aj ďalšie časti silne poškodeného mosta.

Podľa agentúry DPA je Carolabrücke jednou z dôležitých dopravných tepien vo východonemeckom meste. Drážďanskí hasiči uviedli, že most sa zrútil v dĺžke 100 metrov. Poškodené boli aj dve potrubia pre rozvod teplej vody. "Na celom území mesta momentálne nefunguje diaľkové vykurovanie," potvrdili hasiči. Kvôli vytekajúcej vode boli úplne zaplavené časti nábrežnej ulice Terrassenufer. Výpadok dodávok tepla by mohol trvať celý deň, prevádzkovateľ ale intenzívne pracuje na vyriešení problému.

archívne video

V bytovke v Trebišove sa v noci zrútila podlaha, k zraneniam nedošlo (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

K zrúteniu častí mosta, ktorý je dlhý približne 100 metrov a spája staré a nové mesto v Drážďanoch, došlo približne okolo tretej hodiny nadránom. Pri zrútení mosta sa poškodili aj potrubia diaľkového vykurovania, mesto teda zostalo bez teplej vody, uvádza denník Bild.

Podľa doterajších zistení si nešťastie nevyžiadalo žiadne zranenia. Drážďanský dopravný podnik uviedol, že po moste práve nepremávala žiadna električka, posledná cez neho prešla 18 minút pred zrútením. Po moste pritom jazdia vo všedné dni aj v noci každú hodinu električkové linky 3 a 7.

Príčina nie je známa, mohli by sa zrútiť ďalšie časti

Polícia nepredpokladá, že by sa most zrútil cudzím zavinením. Policajti boli na mieste zakrátko po kolapse uprostred noci. Hasiči sa obávajú, že by sa mohli zrútiť aj ďalšie časti silne poškodeného mosta. "Počítame s tým, že by sa mohli zrútiť ďalšie časti mosta," povedal dnes ráno hovorca hasičov a znovu vyzval ľudí, aby sa k mostu nepribližovali. Pri moste a na moste by podľa neho mohli prísť o život.

Príčina uvoľnenia častí mosta je zatiaľ neznáma. Jeho okolie bolo uzavreté. Hasiči vyzvali obyvateľov, aby sa oblasti vyhli a neprekážali v práci zásahovým jednotkám. Odkláňané sú električky aj automobilová doprava, preplávať nesmú ani lode po Labi.

Šťastie v nešťastí: Električka prešla cez most krátko predtým, ako sa zrútil

Ako sa stalo, že sa časti mosta v hlavnom meste spolkovej krajiny Sasko okolo tretej hodiny ráno uvoľnili, zatiaľ nie je jasné. Posledná električka prešla cez Labský most v Drážďanoch len 18 minút pred čiastočným zrútením mosta Carola. Električka prešla cez most o 2:50 a most sa zrútil o 3:08, informoval dopravný podnik v Drážďanoch.

Most Carola je jedným z najdôležitejších dopravných mostov v Drážďanoch. Oblasť bola z veľkej časti ohradená. „Žiadame verejnosť, aby sa oblasti vyhýbala a nebránila záchranným zložkám,“ požiadal hovorca hasičov.

Most čiastočne novo zrekonštruovaný

Zrútený most Carola v Drážďanoch by sa mal zrekonštruovať na budúci rok. Ostatné časti mosta boli po mesiacoch renovácie otvorené až v marci 2024. Píše to mesto Drážďany na svojej webovej stránke. 

Obnova stredného mosta bola kompletne ukončená osadením zábradlia začiatkom júna 2024. Náklady na výstavbu dosiahli približne 4,1 milióna eur. Renovácia tretieho mosta, východného, ​​bola dokončená v júni 2021. Most Carola sa skladá z troch častí. Vedie cez neho diaľnica B 170, ako aj električková a cyklistická cesta cez Labe. Spája vládnu štvrť so staromestskou stranou a bola dokončený v roku 1971.

Najhoršie nešťastie v Európe

V Európe zostáva v povedomí pád mosta v Janove zo 14. augusta 2018, ktorý sa stal najhorším nešťastím svojho druhu v moderných európskych dejinách. Za búrky a dažďa sa vtedy do 45-metrovej hĺbky zrútila dvestometrová časť Morandiho mosta, zavesená na najzápadnejšom z troch vysokých pilierov. Spolu s vozovkou spadli na bani ležiace skladisko a železničná trať a do rozvodnenej rieky Polcevery viac ako tri desiatky osobných a nákladných áut. Pri kolapse zahynulo 43 ľudí, ďalších 16 prežilo s rôzne vážnymi zraneniami.

V Nemecku sa v decembri 2015 zrútil most Friesenbrucke cez rieku Emžu, keď doneho narazila nákladná loď a zničila strednú, otváraciu časť mosta, pri nešťastí nebol nikto zranený. Po zrážke s loďou sa v roku 1966 zrútil aj padací most Heiligenstedten v Šlezvicku-Holštajnsku.

Podobný prípad sa stal tento rok vo februári aj v Číne, keď do mosta v čínskej provincii Kuang-tung narazila veľká loď a časť mostnej konštrukcie sa aj s autobusom a niekoľkými autami zrútila do vody, zahynulo päť ľudí. V marci sa v Baltimore na východe USA zrútila časť štvorprúdového mosta po tom, čo do jedného z pilierov narazila nákladná loď. V Česku sa na začiatku decembra 2017 nečakane zrútila Trojská lávka, zranení vtedy boli štyria ľudia, z toho dvaja ťažko. Čo sa týka príčiny pádu, najčastejšie sa hovorilo o korózii nosných lán, skrytých vo vnútri konštrukcie.

Viac o téme: MostZrútenieNemeckoDrážďanyLabe
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu