Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Pápež František priletel v rámci svojej ázijskej cesty na Papuu-Novú Guineu

Pápež František prišiel na návštevu Papui-Novej Guinei Zobraziť galériu (2)
Pápež František prišiel na návštevu Papui-Novej Guinei (Zdroj: SITA/AP Photo/Gregorio Borgia)

PORT MORESBY - Pápež František dnes priletel na Papuu-Novú Guineu, ktorá je po Indonézii druhou zastávkou jeho ázijskej cesty. V Port Moresby pápež pristál o 19:10 miestneho času (11:10 SELČ), informoval server Vatican News.

Pápežská návšteva je pre obyvateľov Papuy-Novej Guiney vzácnosťou; naposledy tam bol v roku 1995 pápež Ján Pavol II. Katolíci z celej deväťmiliónovej krajiny sa preto v posledných dňoch vydávajú do metropoly. Keďže na tomto súostroví ležiacom v Oceánii nie je príliš veľa ciest, museli mnohí z nich z odľahlejších oblastí ísť niekoľko dní pešo, aby sa do Port Moresby dostali.

archívne video

Na pápežovu omšu prišli veriaci z Bratislavy i Podunajskej nížiny (Zdroj: TASR/Ladislav Vallach)

Očakáva sa, že pápež, ktorý sa počas pobytu okrem iného stretne s vládnymi činiteľmi aj miestnymi biskupmi, sa znovu vyjadrí k téme ochrany životného prostredia a globálnych klimatických zmien. Na Papui-Novej Guinei zostane do pondelka 9. septembra, keď odletí na Východný Timor.

Ten je jedinou väčšinovou katolíckou krajinou, ktorú pápež navštívi. Timorskí katolíci však stále pociťujú negatívny odkaz nositeľa Nobelovej ceny za mier z roku 1996, biskupa Carlosa Ximenesa Bela, ktorý je podozrivý zo sexuálneho zneužívania tunajších chlapcov v 90. rokoch. Dvanásťdňovú cestu pápež ukončí v kozmopolitickom Singapure, kde by mohol prehovoriť o technológiách a ich dopadoch na spoločnosť.

Pápež František a premiér Papui-Novej Guinei John Rosso
Zobraziť galériu (2)
Pápež František a premiér Papui-Novej Guinei John Rosso  (Zdroj: SITA/AP Photo/Gregorio Borgia)

Dlhá cesta by mohla zaťažiť zdravie pápeža, ktorý v posledných rokoch trpel niekoľkými neduhmi a chorobami. Vatikán informoval, že ho sprevádza obvyklý tím jedného lekára a dvoch zdravotníkov. Naposledy pápež cestoval mimo Talianska vlani v septembri. Už skôr však oznámil, že kvôli veku bude musieť znížiť frekvenciu svojich ciest.

Viac o téme: Návšteva Pápež FrantišekPapua-Nová Guinea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu