Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Pápež František pricestoval do Východného Timoru: Začal tretiu etapu svojej cesty

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Dita Alangkara)

DILI - Pápež František v pondelok pricestoval z Papuy Novej Guiney do Východného Timoru, čím začal tretiu etapu svojej cesty po juhovýchodnej Ázii a Oceánii. V pondelok má naplánované stretnutia s východotimorskými politikmi a diplomatmi, uviedla agentúra AP, ktorej správu zmonitorovala TASR.

Na Východný Timor v roku 1989 zavítal aj pápež Ján Pavol II., ale Františkova návšteva je prvá od získania nezávislosti v roku 2002 a koná sa tesne po 25. výročí referenda podporovaného OSN, ktoré pripravilo cestu k jeho nezávislosti od Indonézie. AP pripomenula, že počas 24 rokov indonézskej nadvlády bolo zabitých až 200.000 Východotimorčanov.

Pápež František pricestoval do
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Dita Alangkara)

Mnohí obyvatelia bagatelizujú tvrdenia obetí

Katolícka cirkev zohrala v boji za nezávislosť Východného Timoru významnú rolu. Jej biskup Carlos Ximenes Belo v roku 1996 získal spolu s ikonou boja za nezávislosť Východného Timoru Josém Ramosom-Hortom, dnešným prezidentom krajiny, Nobelovu cenu za mier, ktorá im bola udelená za spravodlivé a mierové riešenie konfliktu.

Pápež František pricestoval do
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Dita Alangkara)

V roku 2022 však Vatikán priznal, že v roku 2020 Bela potrestal za sexuálne zneužívanie chlapcov. Sankcie zahŕňali obmedzenia jeho pohybu a výkonu služby. Zakázaný mal aj kontakt s maloletými i so samotným Východným Timorom. Napriek sankciám, ktoré Vatikán potvrdil aj minulý týždeň pred Františkovou cestou, mnohí ľudia vo Východnom Timore naďalej stoja za Belom a odmietajú či bagatelizujú tvrdenia obetí jeho zneužívania.

Silný odkaz v regióne

Spravodajská televízia CNN pripomenula, že František sa počas svojich ciest obvykle stretáva s obeťami zneužívania duchovnými. Hoci to nie je v oficiálnom programe jeho návštevy vo Východnom Timore, niektorí analytici uviedli, že ak by sa k zneužívaniu vyjadril aj teraz, vyslalo by to silný odkaz tým v regióne, ktorí svoj prípad zo strachu nenahlásili.

Ako informoval spravodajský web Vatican News, pápež má v pondelok v programe protokolárne prijatie v prezidentskom paláci a stretnutie so zástupcami vlády, občianskej spoločnosti a diplomatmi. V utorok ráno navštívi deti so zdravotným postihnutím, stretne sa s biskupmi, kňazmi, diakonmi, seminaristami a katechétmi v Katedrále Nepoškvrneného počatia. Ako obyčajne, bude mať i súkromné stretnutie s členmi rehole Spoločnosti Ježišovej i omšu pod holým nebom. Nasledujúce ráno potom pápež odcestuje do Singapuru.

Ekonomika Východného Timoru je dnes silne závislá od zásob ropy a plynu

Východný Timor zaberá polovicu ostrova Timor a od 17. storočia ho Portugalci používali ako obchodnú stanicu pre santalové drevo. Takmer 400 rokov portugalskej koloniálnej nadvlády viedlo na ostrove k rozšíreniu katolicizmu a ďalších kultúrnych rozdielov od Indonézie s moslimskou väčšinou. Vo Východnom Timore, ktorý má len 1,3 milióna obyvateľov, sa ku katolíckej cirkvi hlási 97 percent obyvateľov – čo je najvyšší podiel mimo Vatikánu. Ekonomika Východného Timoru je dnes silne závislá od zásob ropy a plynu a po desaťročiach konfliktu stále zápasí s vysokou úrovňou chudoby.

Viac o téme: CestaPápež FrantišekVýchodný Timor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu