Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

MIMORIADNY ONLINE Ruská ofenzíva naberá na sile: Ukrajinské sily čelia ťažkému náporu, tvrdí Zelenskyj

Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (3)
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco)

KYJEV/MOSKVA - Ukrajinská armáda v pondelok uviedla, že jej jednotky boli vystavené desiatkam útokov zo strany ruských síl v okolí miest Toreck a Pokrovsk v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, kde Moskva v súčasnosti dosahuje územné zisky. Situáciu na Ukrajine sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

archívne video

Prezident Zelenskyj o situácii na Ukrajine (Zdroj: Facebook/General Staff of The Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:46 Ruský prezident Vladimir Putin priletel v utorok večer do Čečenska. Do tejto severokaukazskej ruskej republiky zavítal naposledy v decembri 2011, keď ešte pôsobil ako predseda federálnej vlády, informuje agentúra AFP. Putina na letisku v Groznom po vystúpení z vrtuľníka privítal čečenský vodca Ramzan Kadyrov, ktorý Moskvu podporuje vo vojne na Ukrajine, a ďalší čečenskí predstavitelia.

20:33 Putin umožňuje cudzincom požiadať o ruský dočasný pobyt z „morálnych dôvodov“. Ruský prezident Vladimir Putin podpísal podľa agentúry TASS dekrét, ktorý umožňuje ľuďom požiadať o dočasný pobyt v Rusku z "morálnych dôvodov".

20:32 Ukrajinské sily postúpili o 28 až 35 kilometrov (18 až 21 míľ) do ruskej Kurskej oblasti a prevzali kontrolu nad 93 osadami, informoval vrchný veliteľ Oleksandr Syrskyj.

19:42 V Malokaterýnivke utrpeli zranenia štyri deti a 18-ročné dievča. Munícia podľa NK zasiahla neďaleko obchodného stánku. V dôsledku zásahu boli zranené štyri deti: 11, 14, 15 a 17 rokov a dievča. 15-ročného chlapca previezli do krajskej klinickej nemocnice vo vážnom stave, lekári vykonávajú resuscitačné opatrenia, stav ostatných obetí je stabilizovaný.

19:09 Ruský Najvyšší súd v utorok predĺžil vyšetrovaciu väzbu pre troch právnikov, ktorí kedysi zastupovali lídra ruskej opozície Alexeja Navaľného a teraz sú obvinení z extrémizmu. Odmietol tiež postúpiť ich prípad inému súdu, hoci obhajoba poukazovala na konflikt záujmov. Informovala o tom agentúra AP.

18:33 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes označil situáciu na fronte pri Pokrovsku a Torecka na východe krajiny za "ťažkú", uviedla dnes agentúra Reuters. Rusi podľa televízneho vyjadrenia veliteľa ukrajinských ozbrojených síl Oleksandra Sýrskeho v snahe podporiť svoju ofenzívu na východe Ukrajiny posielajú k Pokrovsku dodatočné sily, napísala agentúra Reuters.

18:05 Ruské ministerstvo zahraničných vecí v utorok oznámilo, že si predvolalo chargé d'affaires veľvyslanectva USA Stephanie Holmesovú a tlmočilo jej dôrazný protest v súvislosti s "provokatívnymi akciami" amerických novinárov, ktorí ilegálne vstúpili na územie ruskej Kurskej oblasti. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

17:35 Moskovský patriarchát v utorok kritizoval ukrajinský parlament za schválenie návrhu zákona, ktorý na Ukrajine umožní zákaz náboženských organizácií spojených s Ruskom vrátane ukrajinskej pravoslávnej cirkvi (UPC), informuje TASR. "Ide o nelegitímny čin, ktorý je hrubým porušením základných princípov slobody svedomia a ľudských práv," uviedol hovorca ruskej pravoslávnej cirkvi Vladimir Legojda v statuse zverejnenom v aplikácii Telegram.

16:42 Americký minister obrany Lloyd Austin pozval členov Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny na ďalšiu schôdzku, ktorá sa uskutoční 6. septembra na americkej leteckej základni Ramstein v Nemecku. Informuje o tom TASR s odvolaním na utorkovú správu agentúry DPA.

16:10 Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) začala viesť vyšetrovanie voči zamestnancovi vedeckej inštitúcie, ktorý je podozrivý, že na pokyn ukrajinských tajných služieb uskutočnil počítačové útoky. S odvolaním sa na správu agentúry Interfax o tom v utorok informovala agentúra Reuters.

15:50 Ruský prezident Vladimir Putin v utorok zavítal do mesta Beslan v Severnom Osetsku na ruskom severnom Kaukaze. Jeho návšteva sa uskutočnila 12 dní pred 20. výročím obliehania miestnej školy islamistickými teroristami, pri ktorom prišlo o život 334 ľudí. Išlo o teroristický útok s najvyšším počtom obetí v novodobých dejinách Ruska, pripomína TASR.

14:47 Nemecko poskytne Ukrajine do konca roka ďalšie štyri systémy protivzdušnej obrany IRIS-T rôzneho dosahu, uviedol 19. augusta hovorca vlády Wolfgang Buchner.

13:10 Ruské ministerstvo obrany v utorok oznámilo, že ruské sily prevzali kontrolu nad mestom Niu-Jork v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Agentúra Reuters nedokázala informáciu nezávisle overiť.Mesto malo pred vojnou približne 12.000 obyvateľov. Jeho okrajové časti sa nachádzajú iba niekoľko sto metrov od pôvodnej frontovej línie medzi Ukrajinou a bývalou separatistickou Doneckou ľudovou republikou.

12:35 Ukrajinský parlament v utorok schválil návrh zákona, ktorý umožní zákaz náboženských organizácií spojených s Ruskom vrátane ukrajinskej pravoslávnej cirkvi (UPC) s väzbami na moskovský patriarchát.

11:24 Ukrajinská armáda 20. augusta uviedla, že v dedine Niu-York v Doneckej oblasti pokračujú zrážky, keďže viaceré zdroje poukazujú na rýchly ruský postup hlboko do osady.

10:51 Stovky ruských hasičov už tretí deň bojujú s rozsiahlym požiarom skladu ropných látok v Rostovskej oblasti, na ktorý v noci na nedeľu zaútočili ukrajinské drony.Počas utorka zasahuje približne 520 hasičov a podľa ruských úradov sa v uplynulých dňoch zranili už desiatky z nich. Požiar sa rozšíril na plochu 10.000 štvorcových metrov.

10:19 Časť príjmov zo zmrazeného ruského majetku v Európskej únii bude použitá na dodávky munície pre Ukrajinu, ktoré zaobstará Česko prostredníctvom svojej muničnej iniciatívy. Tieto dodávky by na Ukrajinu mali doraziť v najbližších mesiacoch. V utorok to oznámilo české ministerstvo obrany

10:03 Ruské útoky na Ukrajine za posledný deň zabili najmenej päť civilistov a zranili najmenej 22 vrátane dieťaťa, informovali regionálne úrady začiatkom 20. augusta.

9:38 Kyjev vytvorí nový orgán na boj proti ruskému vplyvu v ukrajinskej diaspóre.

8:00 V západoukrajinskom Ternopile vypukol počas leteckého poplachu v noci na utorok rozsiahly požiar, oznámili tamojšie úrady. Ľudí vyzvali, aby zostali vo svojich domovoch.

7:50 Rusko v noci na pondelok opäť – tento mesiac už piatykrát – podniklo raketový útok na ukrajinské hlavné mesto Kyjev, uviedla vo vyhlásení ukrajinská armáda. Ukrajinské ozbrojené sily ďalej uviedli, že podľa počiatočných správ bola protivzdušná obrana Kyjeva pri odrazení útoku úspešná.

7:12 Americká podpora Ukrajine počas invázie do Kurskej oblasti pokračuje, tvrdí Pentagon.

6:28 Bielorusko v pondelok uviedlo, že na svoje hranice s Ukrajinou vyslalo vojenské lietadlo, sily protivzdušnej obrany a ďalšie zbrane. Prezident Alexandr Lukašenko len deň predtým vyhlásil, že v pohraničnom regióne nasadil takmer tretinu ozbrojených síl krajiny.

6:03 Český prezident Petr Pavel vyjadril presvedčenie, že vstup Ukrajiny do Severoatlantickej aliancie (NATO) by nemal byť podmieneným tým, že bude ovládať celé svoje medzinárodne uznané územie. Uviedol to v pondelkovom rozhovore pre český portál Novinky.cz a denník Právo.

Ruské jednotky na východe Ukrajiny intenzívne útočia, tvrdí armáda

V okolí Torecka zaútočili ruské jednotky na ukrajinských vojakov v priebehu pondelka 21-krát, spresnili ukrajinské ozbrojené sily. Niektoré z útokov pritom pokračovali aj po zotmení.Vo vyhlásení ukrajinskej armády sa tiež uvádza, že pri meste Pokrovsk došlo v priebehu pondelka k 63 potýčkam. Front pri Pokrovsku je oblasťou najintenzívnejších bojov na východe Ukrajiny s rekordným počtom stretov, ktoré zaznamenali v priebehu uplynulého týždňa, píše Reuters.

Pokrovsk, v ktorom stále žije približne 53.000 ľudí, je jedným z hlavných ukrajinských obranných bodov a kľúčovým logistickým uzlom v Doneckej oblasti. Podľa miestnych úradov Rusi týmto smerom postupujú rýchlo. Ukrajinské úrady v pondelok nariadili rodinám s deťmi v meste Pokrovsk a okolí, aby sa okamžite evakuovali.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUKrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu