Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

MIMORIADNY ONLINE Kyjev v operácii v Kurskej oblasti podľa Zelenského dosahuje svoj strategický cieľ

Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (4)
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/AP Photo/Rod Lamkey, Jr.)

KYJEV/MOSKVA - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu ocenil "dobrý postup" ukrajinských síl v ruskej Kurskej oblasti. Kyjev podľa jeho slov dosahuje pri tejto operácii svoj strategický cieľ. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

archívne video

Námorné sily USA, Spojeného kráľovstva a Ukrajiny absolvovali výcvik s NATO a medzinárodnými partnermi (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

22:02 Ruské jednotky v stredu odpálili balistickú raketu na ukrajinskú Odesu, pričom jej terčom bola infraštruktúra tamojšieho prístavu, uviedol gubernátor Odeskej oblasti Oleh Kiper.

21:25 Spojené štáty vedia o správach týkajúcich sa zadržania amerického občana v Rusku. Washington sa snaží získať o prípade čo najviac informácií, uviedlo v stredu americké ministerstvo zahraničných vecí.

20:55 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu ocenil "dobrý postup" ukrajinských síl v ruskej Kurskej oblasti. Kyjev podľa jeho slov dosahuje pri tejto operácii svoj strategický cieľ. Ukrajinský prezident v pravidelnom večernom videoodkaze žiadal západných partnerov, aby umožnili ukrajinskej armáde útoky zbraňami dlhého doletu na ciele v Rusku. "Čím odvážnejšie rozhodnutia partnerov, tým menej toho Putin dokáže," povedal.

19:00 Dva ruské strategické bombardéry typu Tupolev Tu-95 preleteli nad neutrálnymi vodami Barentsovho mora a Nórskeho mora, pričom v niektorých fázach letu ich sprevádzali zahraničné stíhacie lietadlá, oznámilo v stredu ruské ministerstvo obrany.

18:34 Dvaja ľudia zahynuli a ďalší traja utrpeli zranenia pri ruskom dronovom útoku na vozidlo zdravotníckeho práporu v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. Oznámila to v stredu ukrajinská polícia.

18:11 Poľská prokuratúra v stredu oficiálne obžalovala rusko-španielskeho muža podozrivého zo špionáže pre Rusko. Obžalovaný Pavel Rubcov v Poľsku pôsobil ako agent ruskej vojenskej rozviedky GRU a bol súčasťou výmeny väzňov medzi Západom, Ruskom a Bieloruskom, ktorá sa uskutočnila pred dvoma týždňami.

18:06 Český senátor Lukáš Wagenknecht (Piráti) tvrdí, že munícia, ktorú Česko nakupuje pre Ukrajinu v rámci muničnej iniciatívy, je predražená. Výsledkom podľa neho je, že Ukrajinci jej dostávajú menej, ako by mali. České ministerstvo obrany to však odmieta, vyjadrenie senátora označilo za nepodložené a vytrhnuté z kontextu.

17:53 Rusko od napadnutia Ukrajiny začalo viac ako 10.000 súdnych konaní proti ľuďom obvineným z "diskreditácie" armády, informovala v stredu webová stránka Mediazona, ktorá monitoruje súdy.

17:30 V Moskve zadržali občana Spojených štátov, ktorý podľa ruských úradov použil násilie proti policajtke. Oznámili to v stredu moskovskí vyšetrovatelia a polícia.

17:07 Ruský súd nariadil zmrazenie aktív dcérskej spoločnosti Linde UK.

16:17 Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) 14. augusta oznámila, že odhalila ruskú spravodajskú bunku, v ktorej boli dvaja bývalí členovia bezpečnosti exprezidenta Viktora Janukovyča a aktívny člen ukrajinskej Národnej gardy.

15:59 Ukrajina vytvára v ruskej Kurskej oblasti "bezpečnostnú zónu" a plánuje zriadiť evakuačné koridory pre civilistov, ktorí chcú zostať v Rusku alebo ísť na Ukrajinu. Uviedla to v stredu ukrajinská vicepremiéra Iryna Vereščuková.

14:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu uviedol, že ukrajinská armáda v rámci svojho prieniku do Kurskej oblasti na západe Ruska zaznamenala ďalší postup
smerom do ruského vnútrozemia a dokončila aj "vyčistenie" mesta Sudža od ruskej armády.Podľa správy agentúry Reuters si Zelenskyj v stredu od hlavného veliteľa ozbrojených síl Olexandra Syrského vypočul hlásenie o situácii na viacerých bojiskách Ukrajiny a postupu v Kurskej oblasti.

14:37 Od vypuknutia vojny na Ukrajine strávilo v Maďarsku školské prázdniny 11.400 ukrajinských detí. Podľa servera hirklikk.hu prázdninové tábory detí organizujú najmä maďarské charitatívne organizácie.

13:48 Ukrajina tvrdí, že v stredu podnikla doteraz najväčší dronový útok na štyri ruské vojenské letiská. Pre agentúru Reuters to v stredu uviedol nemenovaný zdroj v ukrajinských bezpečnostných zložkách. Citovaný zdroj spresnil, že cieľom týchto dronových útokov bolo podkopať možnosti ruskej armády používať bojové lietadlá ako nástroj útokov na Ukrajinu s využitím tzv. kĺzavých bômb.

13:24 Ukrajinské jednotky v ruskej Kurskej oblasti ďalej postupujú, od začiatku dnešného dňa o kilometer až dva v rôznych smeroch, dnes tiež zajali stovku ruských vojakov, oznámil veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Oleksandr Syrskyj prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému, ktorý na sociálnej sieti zverejnil video z porady s generálom. Ten rovnako uviedol, že ukrajinské sily plne ovládli okresné mesto Sudža.

13:17 Ukrajinská štátna televízia v stredu odvysielala reportáž, ktorá zachytáva, ako ukrajinské jednotky sťahujú zo stožiaru na úradnej budove v meste Sudža v Kurskej oblasti ruskú vlajku a vymieňajú ju za ukrajinskú. Informovala o tom agentúra Reuters. Podľa nej bolo toto video nakrútené v stredu.

11:54 Útokmi ukrajinskej armády v Kurskej oblasti Kyjev spôsobil, že téma mierových rokovaní Ukrajiny s Ruskom bude mať dlhodobú pauzu. Podľa agentúry TASS citovanej agentúrou Reuters to v stredu vyhlásil osobitný vyslanec ruského ministerstva zahraničných vecí Rodion Mirošnik. Mirošnik dodal, že Ruská federácia vedie "so spriatelenými štátmi" konzultácie na tému ukrajinských útokov v Kurskej oblasti.

11:07 Ruská Národná garda (Rosgvardija) v stredu oznámila, že prijala ďalšie opatrenia na stráženie Kurskej jadrovej elektrárne, ktorá sa nachádza v blízkosti meste Kurčatovsk v Kurskej oblasti na západe európskej časti Ruskej federácie. Dodala, že bude osobitnú pozornosť venovať zásahom proti dronom vysielaným z Ukrajiny. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters.

10:51 Šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak rokoval o situácii na bojisku a bezpečnostných dohodách medzi Ukrajinou a Spojenými štátmi s asistentom ministra zahraničných vecí USA Jamesom O'Brienom, oznámila v stredu kancelária ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Informovala o tom agentúra Reuters.

9:51 V prípade poškodenia plynovodov Nord Stream v Baltskom mori spred takmer dvoch rokov vydali nemecké úrady zatykač na ukrajinského občana. Informuje o tom správa z agentúry DPA, ktorá sa v stredu odvolala na nemecké médiá.

Podozrivý Ukrajinec naposledy býval v Poľsku a v súčasnosti sa skrýva na neznámom mieste, informovali denník Süddeutsche Zeitung, týždenník Die Zeit a televízna stanica ARD. Zatýkací rozkaz údajne vydala Spolková generálna prokuratúra. Jej vyjadrenie sa zatiaľ nepodarilo získať.

9:44 Ukrajina počas nočného útoku zostrelila 17 z 23 ruských bezpilotných lietadiel, oznámila v stredu ukrajinská protivzdušná obrana. Pri útokoch došlo k poškodeniu infraštruktúry vo viacerých regiónoch. Informuje o tom správa z agentúry Reuters. Ruské sily tiež odpálili dve riadené strely Ch-59/69, uviedli vzdušné sily v aplikácii Telegram.

9:33 Čečenec odsúdený v prípade vraždy ruského opozičného politika Borisa Nemcova, ktorý bol nedávno prepustený z väzenia, po podpise zmluvy s ruskou armádou slúži ako príslušník ochranky v oceliarni Azovstaľ a Iľjičovom závode v ukrajinskom prístavnom meste Mariupol. Ruská armáda toto mesto okupuje od jari 2022.

7:38 Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že jeho protivzdušná obrana v noci na stredu zničila 117 ukrajinských bezpilotných lietadiel a štyri balistické rakety nad viacerými oblasťami Ruska. Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

Nad územím Kurskej oblasti bolo zneškodnených dovedna 37 dronov a štyri rakety, uviedlo ministerstvo v aplikácii Telegram. Podľa ruského rezortu bolo ďalších bezpilotných lietadiel zničených nad Voronežskou oblasťou.

6:37 Na území ruskej Belgorodskej oblasti susediacej s Ukrajinou bol v stredu vyhlásený výnimočný stav na regionálnej úrovni. Tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov jeho zavedenie odôvodnil pokračujúcimi útokmi ukrajinských síl. Informuje agentúra Reuters.

"Situácia v Belgorodskej oblasti je naďalej mimoriadne zložitá a napätá," napísal Gladkov na platforme Telegram. V dôsledku každodenného ostreľovania ukrajinskými ozbrojenými silami boli podľa neho zničené domy, pričom zahynuli a utrpeli zranenia civilisti. Dodal, že na dve obce útočili aj drony, po čom jeden byt v Šebekine zachvátil požiar a vznikla škoda na prívodnom plynovom potrubí.

6:29 Ruský prezident Vladimir Putin zrejme poveril svojho poradcu a bývalého osobného strážcu Alexeja Ďumina, aby dohliadol na ruskú vojenskú reakciu na ukrajinskú ofenzívu v Kurskej oblasti. Napísal to dnes server The Moscow Times, podľa ktorého ruský poslanec Nikolaj Ivanov potvrdil skoršie zvesti, ktoré šírili vojenskí blogeri.

Rusko na pôde OSN vytýkalo spojencom Ukrajiny, že mlčia o útoku na Kurskú oblasť

Spojené štáty, Francúzsko aj Británia sa počas neformálneho zasadnutia BR OSN, ktoré zvolalo Rusko, pevne postavili za Ukrajinu. O ofenzíve v ruskom pohraničí sa nezmienili. Moskvu, naopak, podporili diplomati zo Sýrie, Bieloruska a Severnej Kórey.

"Nebudeme považovať agresora za obeť," vyhlásil slovinský diplomat Klemen Ponikvar a ako jeden z viacerých členov rady obvinil Rusko z pokrytectva a dvojakého metra vzhľadom na to, že 24. februára 2022 spustilo inváziu na Ukrajinu, ktorá trvá už vyše 900 dní.

Ukrajinskí vojaci minulý týždeň podnikli prekvapivý útok na Kurskú oblasť. Ruský prezident Vladimir Putin tento krok podľa svojich vlastných slov považuje za snahu zlepšiť vyjednávaciu pozíciu Kyjeva pred prípadnými rokovaniami a spomaliť postup ruských jednotiek na území Ukrajiny.

"Od západných sponzorov kyjevského režimu, ktorí naďalej kryjú odporné zločiny svojej bábky, sme nepočuli ani slovo odsúdenia týchto činov," vyhlásil zástupca stáleho predstaviteľa Ruska pri OSN Dmitrij Poľanskij na margo ukrajinských výpadov.

Spokejnci Ukrajiny sa snažia zabrániť eskalácii konfliktu

Spojenci Ukrajiny, ktorí sa snažia zabrániť eskalácii vojny do priamej konfrontácie medzi Ruskom a Severoatlantickou alianciou, tvrdia, že o ukrajinskej ofenzíve vopred neboli informovaní. Ukrajinské sily podľa vyhlásení predstaviteľov v Kurskej oblasti kontrolujú 74 obcí a približne 1000 kilometrových štvorcových ruského územia.

Poľanskij sa tiež dožadoval vysvetlenia údajného cielenia na civilistov zo strany Ukrajiny. Tvrdil, že Rusko v pohraničí nemá žiadne vojenské objekty či infraštruktúru. Reuters pripomína, že ruská aj ukrajinská armáda zakázali novinárom vstup na bojisko, čo znemožňuje overovať tvrdenia vrátane tých, ktoré vyslovil ruský diplomat.

Rusko po vyše dvoch rokoch invázie kontroluje necelú pätinu územia, ktoré je medzinárodné uznané ako súčasť Ukrajiny. Kyjev aj Moskva popierajú, že počas vojny, ktorá si dosiaľ vyžiadala tisíce mŕtvych ľudí a milióny vysídlených Ukrajincov, útočia na civilistov. Americkí, britskí aj francúzski diplomati v utorok na pôde BR OSN spomenuli obvinenia voči Rusku z porušovania medzinárodného humanitárneho práva a ľudských práv na Ukrajine.

"Niet pochýb o tom, ktorá krajina sa na suverénnom území Ukrajiny dopustila mnohých dobre zdokumentovaných zverstiev vrátane vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti," uviedol americký predstaviteľ Caleb Pine, pričom priamo pomenoval Rusko. Francúzska diplomatka Clarisse Paoliniová zase potvrdila pokračujúcu podporu suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny v rámci medzinárodne uznaných hraníc.

Rusko presúva do Kurskej oblasti vojakov z Kaliningradu, tvrdí litovský minister obrany

Rusko presúva svojich vojakov z Kaliningradu do Kurskej oblasti pri hraniciach s Ukrajinou, kde prebiehajú po bezprecedentnom cezhraničnom prieniku boje medzi ruskými a ukrajinskými silami. V utorok to povedal litovský minister obrany Laurynas Kasčiunas. Informuje agentúra Reuters.

Kasčiunas hovoril o "demilitarizácii" Kaliningradu počas stretnutia s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenskym v Kyjeve, vyplýva z videa, ktoré Zelenskyj zverejnil na sociálnych sieťach. Litva má s ruskou exklávou Kaliningrad spoločné hranice.

Ukrajinský prezident v utorok vo svojom pravidelnom večernom príhovore uviedol, že bezprecedentný vojenský prenik do Kurskej oblasti opäť dokazuje, že Ukrajina dokáže prevziať iniciatívu. "Opäť sme dokázali, že my, Ukrajinci, dokážeme dosiahnuť naše ciele v akejkoľvek situácii. Sme schopní chrániť naše záujmy a našu nezávislosť," vyhlásil.

Rusko vedie v Kurskej oblasti od utorka minulého týždňa intenzívne boje s viac ako tisíckou ukrajinských vojakov. Ide o najväčšiu ukrajinskú cezhraničnú operáciu od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022.

Zelenskyj tento utorok oznámil, že ukrajinské sily kontrolujú v Kurskej oblasti 74 obcí. Hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Heorhij Tichyj však povedal, že Ukrajina nemá záujem o prevzatie územia, ktoré počas cezhraničného vpádu získala.

Viac o téme: VojnaBojeútokyRuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu