Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Trump varuje pred možným násilím po voľbách: Biden reaguje

Joe Biden Zobraziť galériu (2)
Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci, Pool)

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden v rozhovore s televíziou CBS povedal, že si nie je istý pokojným odovzdaním moci v prípade porážky republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa v novembrových voľbách. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Ak Trump prehrá, nie som si vôbec istý," odpovedal demokratický prezident na otázku ohľadom pokojného odovzdania moci. "To, čo hovorí, myslí vážne. Keď hovorí veci ako 'ak prehráme, príde krvavý kúpeľ,' myslí to vážne," dodal Biden.

archívne video

Zuzana Čaputová po prílete z Poľska, kde sa stretla s Joeom Bidenom (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Pred krvavou kúpeľňou v prípade svojej porážky vo voľbách varoval Trump pri marcovom predvolebnom mítingu v Ohiu. Trump vtedy hovoril o nutnosti ochrániť americký automobilový priemysel a neskôr tvrdil, že pri použití tohto výrazu odkazoval práve na automobilový priemysel.

Po prehratých voľbách v roku 2020 Trump odmietal uznať porážku. Spoločné zasadnutie oboch komôr Kongresu, ktoré sa zišli 6. januára 2021, aby potvrdili Bidenovo víťazstvo, narušili Trumpovi priaznivci, ktorí násilím vpadli do budovy Kapitolu. Pri útoku výtržníkov zomrelo päť ľudí.

Trump varuje pred možným
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Mike Stewart)

Biden minulý mesiac z boja o Biely dom odstúpil po tom, ako ho k tomu vyzvali demokratickí stranícki kolegovia kvôli zlému výkonu v debate s Trumpom, ktorá vyvolala otázky ohľadom Bidenovho veku a zdravia. Demokratickú nomináciu potom prevzala viceprezidentka Kamala Harrisová.

Viac o téme: VoľbyUSADonald TrumpJoe BidenPrezident
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu