Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Na Blízkom východe ESKALUJE ďalšie napätie: USA sľubujú ODVETU za raketový útok na základňu!

Útok na bývalú americkú základňu al-Asad v Iraku Zobraziť galériu (2)
Útok na bývalú americkú základňu al-Asad v Iraku (Zdroj: X/Peacemaker/Dilber)

AL-ASAD – Raketový útok na irackú základňu bude mať ešte odozvu. Zaviazali sa za to samotné Spojené štáty po tom, ako päť ich vojakov utrpelo po tomto nálete zranenia. Región Blízkeho východu už zažíva napätie v Pásme Gazy, kde bojuje izraelská armáda (IDF) proti Hamasu a aj na severe Izraela, kde útočí Hizballáh. Irak, ako ďalší aktér, by len priblížil možnosť rozšírenia konfliktu v regióne.

Napätie na Blízkom východe sa ešte viac stupňuje. Raketový útok na bývalú americkú základňu Ajn al-Asad neďaleko Bagdadu prišiel v čase, kedy môže každý ďalší krok rozpútať totálnu vojnu. Práve z toho má Washington najväčšie obavy. Irán sa totiž hodlá pomstiť Izraelu za zabitie šéfa Hamasu Ismáíla Haníju v Teheráne a dvojku Hizballáhu Fuáda Šukru v Bejrúte. 

Bývalá americká základňa 

Ako informoval The Washington Journal, USA veľmi pozorne sledujú každý presun odpaľovacích zriadení a vojenských cvičení Iránu. Počas včerajšieho nočného bombardovania boli odpálené aj dve rakety Kaťuša, pričom jedna z nich zasiahla spomínanú irackú základňu. Iránska štátna tlačová agentúra tvrdila, že rakety vypálilo nákladné auto s odpaľovacím zariadením. Na sociálnych sieťach sa objavili zábery zasiahnutej základne, z ktorej začal stúpať dym. 

Hovorca Bieleho domu informoval, že o zásahu bol informovaný prezident Biden aj viceprezidentka Harrisová: "Diskutujeme o krokoch, ktoré majú za cieľ chrániť naše sily a našich spojencov. Po akomkoľvek útoku budeme reagovať spôsobom a na mieste, aké si sami zvolíme," reagoval Biely dom. 

Pri raketovom útoku bolo podľa doterajších informácií zranených päť členov americkej armády, pričom jedna osoba je vo vážnom stave. The Sun píše, že do týchto chvíľ sa presne nevie, kto je za útok zodpovedný, no je všeobecne známe, že Irán sa na Blízkom východe zameriava na oblasti kontrolované USA, aby údajne konflikt v regióne ešte viac vystupňoval. 

USA zbroja 

John Kirby, hovorca Rady pre národnú bezpečnosť USA, uviedol, že Washington už posilňuje svoje kapacity, keď do regiónu posiela ďalšie vojnové lode a stíhaciu eskadru. Ako dôvod uvádza zamedzenie podobného útoku na armádu USA a svojich spojencov. "Najvyšší vodca Iránu sa nahlas a jasne vyjadril, že má v úmysle pomstiť smrť Haníju v Teheráne tým, že podnikne na Izrael ďalší útok," povedal Kirby, pričom narážal na útok Iránu z 13. apríla tohto roku. 

John Kirby, hovorca amerického ministerstva obrany
Zobraziť galériu (2)
John Kirby, hovorca amerického ministerstva obrany  (Zdroj: SITA/AP Photo/Susan Walsh)

Rusko ešte prilialo olej do ohňa, keď sa jeho vysokí predstavitelia vyjadrili, že "zabitie vodcu Hamasu ukončilo všetky nádeje na mier v regióne (Blízkeho východu)". Začiatkom týždňa navyše pricestoval do Teheránu tajomník ruskej bezpečnostnej rady Sergej Šojgu. S iránskymi partnermi má rokovať o hlbšej bilaterálnej spolupráci medzi krajinami. 

Vysokí americkí predstavitelia vyzývajú Irán, aby neeskaloval spory v snahe zabrániť širšiemu konfliktu. Biden na krízovom stretnutí ubezpečil izraelského prezidenta Benjamina Netanjahua, že USA vyšle svoje jednotky, aby Izraelu pomohli brániť sa.
 

Viac o téme: Vojenská základňaUSAIránIrakAl-AsadHizballáhHamasBlízky východIzrael vo vojne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu