Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

MIMORIADNY ONLINE Zatýkanie v Rusku pokračuje: Z úplatkárstva je obvinený ďalší vojenský exnáčelník

Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Gavriil Grigirov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

KYJEV - Rusko útočilo v pondelok neskoro večer raketami a dronmi na ukrajinské hlavné mesto Kyjev a jeho okolie. Tamojšia protivzdušná obrana ich však zneškodnila, uviedli miestni predstavitelia. Z viacerých častí metropole pritom zaznievali silné explózie, píše agentúra AFP a Reuters. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO

Ukrajinské tankery trénujú v Poľskej republike so spojencami NATO z Nórskeho kráľovstva v rámci Misie Európskej únie na poskytovanie vojenskej pomoci Ukrajine (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE 

21:33 Najmenej jedna osoba zahynula a ďalších 12 utrpelo zranenia v utorok pri ruskom raketovom útoku v meste Charkov na severovýchode Ukrajiny, uviedli tamojší predstavitelia. Medzi zranenými je aj osemmesačné dieťa. Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

20:23 Až 300 ukrajinských vojakov zaútočilo na ruské pozície na hranici s ruskou Kurzkou oblasťou, uviedlo ministerstvo obrany v Moskve. Ruské sily podľa neho útok odrazili a Ukrajinci sa stiahli. O snahách ukrajinských vojakov preniknúť na územie Kurskej oblasti informoval predtým počas dneška Alexej Smirnov, gubernátor tohto regiónu susediaceho so severoukrajinskou Sumskou oblasťou. Kyjev sa k ruským tvrdeniam oficiálne nevyjadril, ale podľa ukrajinského centra pre boj s dezinformáciami Rusi nemajú hranicu pod kontrolou.

18:57 Dianie ohľadom ukrajinských sankcií, ktoré zakazujú tranzit ropy ruskej spoločnosti Lukoil do Maďarska a na Slovensko, považuje šéf ukrajinskej energetickej spoločnosti Naftogaz Oleksij Černyšov za spolitizované. Zopakoval, že obe krajiny dostali v júli rovnaký objem ropy ako pred zákazom, informuje agentúra Reuters.

17:29 Vlna zatýkania pre korupčné škandály v ruskej armáde pokračuje. Hovorkyňa federálnej kriminálnej ústredne, Vyšetrovacieho výboru, Svetlana Petrenková dnes oznámila zadržanie bývalého náčelníka výstrojnej správy ministerstva obrany Vladimira Demčika kvôli podozreniu, že pred rokmi prijal úplatok vo výške štyroch miliónov rubľov. Súd medzičasom vyhovel žiadosti vyšetrovateľov o vzatie podozrivého do väzby.

17:28 Ruský prezident Vladimir Putin vyzval iránskych predstaviteľov na zdržanlivosť pri odvete za zabitie politického vodcu palestínskeho militantného hnutia Hamas Ismáíla Haníju v Teheráne a naliehal na nich, aby Irán nepodnikal útoky na izraelských civilistov. Uviedla to v utorok agentúra Reuters s odvolaním sa na dva zdroje v Iráne.

17:15 Až 300 ukrajinských vojakov zaútočilo na ruské pozície na hranici s ruskou Kurzkou oblasťou, uviedlo ministerstvo obrany v Moskve. Ruské sily podľa neho útok odrazili. O snahách ukrajinských vojakov preniknúť na územie Kurskej oblasti informoval predtým počas dneška Alexej Smirnov, gubernátor tohto regiónu susediaceho so severoukrajinskou Sumskou oblasťou. Kyjev sa k ruským tvrdeniam oficiálne nevyjadril, ale podľa ukrajinského centra pre boj s dezinformáciami Rusi nemajú hranicu pod kontrolou.

17:11 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok uviedol, že Ukrajina vyčlenila dodatočné finančné prostriedky na svoj domáci raketový program. Píše agentúra Reuters. V príspevku na sociálnej sieti Telegram ukrajinský prezident napísal, že na stretnutí s ministrom obrany Rustemom Umerovom a ministrom strategického priemyslu Oleksandrom Kamyšinom sa dohodli na pridelení dodatočných financií pre tento účel. Uviedol, že v budúcnosti bude na bojisku prítomných viac rakiet ukrajinskej výroby.

16:48 Ruské ministerstvo zahraničných vecí v utorok oznámilo, že vyhostilo moldavského diplomata v rámci odvetného kroku po tom, čo Kišiňov minulý týždeň vo štvrtok vyhostil ruského diplomata v súvislosti so špionážnym. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

Ruské ministerstvo uviedlo, že si predvolalo moldavského vyslanca, aby "vyjadrilo rázny protest proti pokračujúcim nepriateľským krokom" Moldavska voči Rusku. Člena moldavského veľvyslanectva v Rusku zároveň vyhlásili za "personu non grata".

16:28 Rusko odrazilo pokus ukrajinských síl o preniknutie do ruskej pohraničnej Kurskej oblasti. V utorok to uviedol tamojší úradujúci gubernátor Alexej Smirnov aj ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB), informuje agentúra Reuters. O vstupe ukrajinskej sabotážnej a prieskumnej skupiny na územie Ruska podľa stanice BBC informovali prokremeľské kanály aj miestne médiá ešte ráno.

16:20 Podľa šéfa Chersonskej oblasti Oleksandra Prokudina sa Cherson dnes počas dňa stal terčom útoku ruských dronov. Jeden z nich zhodil výbušniny na ulici na predmestí a päť ľudí utrpelo zranenia. Pri ďalšom dronovom útoku na mesto Beryslav zomrel 45-ročný muž.

15:51 Ruský prezident Vladimir Putin v utorok vyzval vládu, aby vypracovala program na zahraničnú propagáciu "tradičných ruských duchovných a morálnych hodnôt". Informuje o tom správa z agentúry AP.

V príkaze zverejnenom na webovej stránke Kremľa ruský prezident nariadil úradníkom zodpovedným za národné projekty, aby na program s názvom "Rusko vo svete" vyčlenili bližšie nešpecifikovanú sumu peňazí.       

14:28 Vojaci ukrajinskej armády sa dnes pokúsili preniknúť na územie ruskej Kurskej oblasti, ruské ozbrojené sily im v tom zabránili, uviedol gubernátor regiónu Alexej Smirnov. Ním spravovaná oblasť susedí so severoukrajinskou Sumskou oblasťou. Ruská tajná služba FSB podľa agentúry TASS hlási odrazenie toho, čo nazvala ozbrojenou provokáciou na hranici. Kyjev sa k ruským tvrdeniam oficiálne nevyjadril, ale podľa ukrajinského centra pre boj s dezinformáciami Rusi nemajú hranicu pod kontrolou.

14:17 Bývalého českého vojaka Filipa Simana odsúdil súd v Prahe na sedem rokov väzenia za okrádanie padlých vojakov a civilistov na Ukrajine. Verdikt ešte nie je právoplatný, píšu portály Novinky.cz a CT24.cz.

Simanovi pôvodne hrozilo až 20 rokov vo väzení či dokonca výnimočný trest za trestné činy služba v cudzích ozbrojených silách a plienenie v priestoroch vojnových operácií. Súd však prvý z nich nekvalifikovala ako trestný čin aj napriek tomu, že Siman nepožiadal o súhlas prezidenta bojovať za Ukrajinu. Predošlý český prezident Miloš Zeman a premiér Petr Fiala vyhlásili, že Čechom, ktorí pôjdu bojovať za Ukrajinu, nehrozí väzenie, pripomína portál.

14:16 Daňové príjmy do ruského štátneho rozpočtu za šesť mesiacov do konca júna 2024 v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka vzrástli o 31 % na 26,9 bilióna rubľov (315,78 miliardy USD, 287,96 miliardy eur). Informuje o tom správa z agentúry TASS, ktorá sa v utorok odvolala na riaditeľa ruskej Federálnej daňovej služby Daniila Jegorova.

13:46 Ruské jednotky dobyli dedinu Timofejevka na východe Ukrajiny v Doneckej oblasti, uviedlo v utorok ruské ministerstvo obrany. Informuje agentúra AFP.

13:34 V Moskve zadržali Taliana, ktorý riadil v blízkosti Kremľa dron, informovala v utorok tamojšia tlačová agentúra TASS s odvolaním sa úrady.Informuje agentúra Reuters.

13:00 Pri ruskom raketovom útoku na Charkov zo 6. augusta bolo zranených päť ľudí, informovali miestne úrady

12:11 Náčelník generálneho štábu ruských ozbrojených síl Valerij Gerasimov navštívil ruské sily v bojovej zóne na Ukrajine. Uviedli ruské tlačové agentúry citujúce utorkové vyhlásenie ruského ministerstva obrany, informuje agentúra Reuters.

11:15 Vojaci ukrajinskej armády sa dnes pokúsili preniknúť na územie ruskej Kurskej oblasti, ruské ozbrojené sily im v tom zabránili, uviedol na platforme Telegram gubernátor oblasti Alexej Smirnov. Ním spravovaný región susedí so severoukrajinskou Sumskou oblasťou. Kyjev sa k jeho tvrdeniu nevyjadril a informáciu nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov. Ruské provojnové a regionálne telegramové kanály predtým uviedli, že strety vypukli na niekoľkých úsekoch rusko-ukrajinskej hranice, píše server Meduza.

10:28 Ruský raketový útok v utorok poškodil v Charkove na severovýchode Ukrajiny zdravotnícku kliniku, uviedol tamojší starosta Ihor Terechov cez aplikáciu Telegram. Informuje agentúra Reuters.

10:00 Ukrajina v noci útočila v  Belgorodskej a Kurskej oblasti. Pri útokoch údajne zahynul jeden civilista a päť sa ich zranilo, v utorok to uviedli miestni gubernátori. Informuje agentúra Reuters a televízie CNN.

9:13 Rusko malo podozrenie, že Ukrajina plánuje útok na vojenskú prehliadku v júli v Petrohrade pri príležitosti Dňa ruského námorníctva, na ktorej sa zúčastnil aj prezident Vladimir Putin. Moskva v tejto súvislosti dokonca kontaktovala Washington, uviedla ruská štátna televízia Rossija 1, informuje  agentúa Reuters. Podľa ruskej televízie sú detaily útoku štátnym tajomstvom a bližšie informácie o ňom nezverejnila.

9:00 Nemecký minister spravodlivosti Marco Buschmann dôrazne varoval pred cestovaním do Ruska po veľkej výmene väzňov medzi Ruskom, Bieloruskom a niekoľkými západnými štátmi z minulého týždňa. Informuje podľa utorkovej správy tlačovej agentúry DPA.

8:18 Maďarský generálny riaditeľ je presvedčený o dodávkach ropy v krajine napriek ukrajinskému tranzitnému bloku Lukoil. Zsolt Hernadi, generálny riaditeľ maďarského ropného a plynárenského konglomerátu MOL Group, uviedol, že Maďarsko má strategické zásoby na 90 dní s možnosťou nákupu ruskej ropy cez Chorvátsko.

7:45 Ukrajinská protivzdušná obrana zneškodnila dve balistické strely Iskander, dve riadené rakety Ch-59 a 15 dronov, ktorými ruská armáda v noci na utorok zaútočila na Ukrajinu. Uviedli to v utorok ukrajinské vzdušné sily, píše správa agentúry Reuters.Rusko vypálilo celkovo štyri balistické strely Iskander, informovali ukrajinské vzdušné sily. Nešpecifikovali však, čo sa stalo s dvoma raketami, ktoré neboli zachytené.

7:00 Výbuch ohlásený v závode Avangard v Bashkortostane v Rusku zabil troch ľudí, informovala RFE/RL 5. augusta. Závod patrí spoločnosti Rostec, ruskému štátnemu výrobcovi zbraní.

6:00 Zatiaľ čo sa ruské ozbrojené sily zameriavajú na kultúrne dedičstvo Ukrajiny a ničia ho raketami, raketami a delostrelectvom, kyjevskí developeri búrajú historické budovy priamo v centre mesta.

Ozývali sa výbuchy

Nad ukrajinskou metropolou sa krátko po 23.00 h miestneho času (22.00 h SELČ) ozývali výbuchy a bolo vidieť aj svetelný záblesk zrejme rakety protivzdušnej obrany, uvádza AFP. "Nepriateľ vykonal raketový útok smerom na Kyjev a jeho predmestia," informoval na platforme Telegram šéf kyjevskej mestskej vojenskej správy Serhij Popko. Ďalej uviedol, že protivzdušná obrana podľa predbežných údajov ruské rakety zneškodnila. "Dosiaľ neboli v Kyjeve zaznamenané nijaké škody ani obete," dodal.

Spravodajcovia AFP tvrdia, že mohutné výbuchy zaznievali z centra a tiež východu ukrajinskej metropoly. Protivzdušná obrana bola neskôr nasadená aj na zneškodňovanie dronov v okolitej oblasti, informoval starosta Kyjeva Vitalij Kličko. Kyjev zaznamenal v ostatných týždňoch niekoľko intenzívnych vzdušných ruských útokov vrátane júlového na renomovanú detskú nemocnicu Ochmatdyt.

Ukrajina zároveň odrazila v noci na minulú stredu (31. júla) jeden z najväčších ruských dronových útokov od začiatku vojny, uviedla Reuters citujúc tamojšie úrady. Ukrajinská protivzdušná obrana vtedy zostrelila 89 vypustených dronov, z toho vyše 40 len nad samotným Kyjevom a jeho okolím.

Viac o téme: RuskoUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVlasimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu