Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Na ropnú krízu, ktorá zasiahla aj Slovensko, reaguje šéf maďarskej rafinérie: V tomto prípade nastane pohroma!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: molgroup.info)

BRATISLAVA - Stopnuté dodávky ropy od ruskej spoločnosti Lukoil zo strany Ukrajiny sú v posledných týždňoch horúcou témou na Slovensku aj v Maďarsku. Kým naša vláda a najmä maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó hovoria o obrovskom probléme, nálady upokojuje Zsolt Hernádi, šéf spoločnosti MOL, pod ktorú patrí aj Slovnaft.

„Verte mi, že kým sa neozveme, netreba sa báť,“ povedal Hernádi na víkendovej festivalovej politickej diskusii. „Nedostatok ropy by nastal iba vtedy, keby bolo zásobovanie dvoch našich rafinérií aj z juhu, teda od Chorvátska, aj z východu, teda od Ruska, nevyriešené,“ dodal.

Podľa Hernádiho netreba vyvolávať zbytočnú paniku. Nedostatok pohonných látok by podľa neho skôr nastal po opätovnom zavedení cenových stropov. Maďarsko má k dispozícii ešte strategické rezervy a môže nakupovať ruskú ropu prechádzajúcu cez ropovod Adria v Chorvátsku, dodal Hernádi.

Zsolt Hernádi
Zobraziť galériu (3)
Zsolt Hernádi  (Zdroj: molgroup.info)

Jeho tvrdenia sú ale v rozpore s tým, čo uvádzajú predstavitelia maďarskej vlády. Zastavenie dodávok ropy z východu by podľa vyjadrenia maďarského ministra zahraničných vecí Pétera Szijjártóa dlhodobo vydalo Maďarsko a Slovensko napospas nespoľahlivým tranzitným krajinám. Šéf rezortu diplomacie to uviedol v piatok na sociálnej sieti Facebook a poznamenal, že Chorvátsko je nespoľahlivou tranzitnou krajinou pre prepravu ropy.

Maďarský minister ďalej kritizoval Chorvátsko za to, že znemožnilo maďarskej ropnej spoločnosti MOL uzatvoriť dlhodobé zmluvy na prepravné kapacity, a že na zvýšenie kapacity svojho ropovodu nevynaložili Chorváti potrebné investície.

Blanár sa obrátil na Európsku komisiu

Slovenský minister zahraničných vecí Juraj Blanár a jeho maďarský rezortný kolega Péter Szijjártó v polovici júla označili ukrajinské opatrenia za porušenie asociačnej dohody medzi Európskou úniou a Ukrajinou z roku 2014 a spoločne vyzvali Európsku komisiu (EK), aby v tejto veci urgentne konala.

Následne eurokomisár pre hospodárstvo Valdis Dombrovskis poslal slovenskému a maďarskému ministrovi list, v ktorom uviedol, že podľa informácií od maďarskej spoločnosti MOL ako dovozcu ruskej ropy sa ropa na rusko-ukrajinskej hranici stáva majetkom obchodných spoločností, a preto sa na ňu údajne nevzťahujú sankcie.

Péter Szijjártó
Zobraziť galériu (3)
Péter Szijjártó  (Zdroj: SITA/AP/Denes Erdos)

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ v reakcii na tvrdenia SR a Maďarska vyhlásil, že sankcie Kyjeva nepredstavujú hrozbu pre energetickú bezpečnosť Slovenska.

Eurokomisia vo svojom vyhlásení taktiež tlmočila záujem viacerých členských krajín EÚ, ktoré sa pýtali, prečo Maďarsko a Slovensko doteraz neznížili svoju závislosť od dodávok ruskej ropy. Podľa jej analýzy si obe krajiny môžu zabezpečiť zásobovanie cez ropovod JANAF ako súčasť ropovodu Adria z Chorvátska.

Viac o téme: SlovnaftLukoilZsolt HernádiMOL Group
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu