Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Greenpeace protestuje proti plánovanej ťažbe plynu v Severnom mori

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/Lars Penning/dpa via AP)

BERLÍN - Organizácia na ochranu životného prostredia Greenpeace využila zakotvené záchranné člny na protest proti plánovanej ťažbe zemného plynu v Severnom mori. Informujeme podľa správy tlačovej agentúry DPA.

Aktivisti inštalovali tri záchranné člny v blízkosti nemeckého ostrova Borkum a holandského ostrova Schiermonnikoog vo Waddenskom mori v snahe zablokovať plavbu lodí s potrubím a stavebným materiálom pre vrtnú plošinu, oznámila v utorok organizácia Greenpeace. Skupina približne 20 aktivistov sa vydala na plánované stavenisko severozápadne od ostrova Borkum.

Greenpeace protestuje proti plánovanej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Lars Penning/dpa via AP)

Výstavba sa začne v priebehu tohto týždňa

Holandská energetická spoločnosť One-Dyas plánuje približne 23 kilometrov severozápadne od Borkumu vybudovať ťažobnú plošinu na ťažbu zemného plynu z tamojšieho ložiska. Plošina a loď so žeriavom na montážne práce by mali doraziť na miesto určenia ešte v utorok, oznámila v pondelok administratíva Borkumu. Výstavba sa začne v priebehu tohto týždňa. Podľa plánu sa spočiatku bude ťažiť plyn tri mesiace pomocou mobilnej vrtnej súpravy. V auguste sa začne výstavba potrubia a kladenie elektrických káblov do veternej farmy blízko pobrežia.

Začiatok vrtných prác na pravidelnú ťažbu plynu je naplánovaný na december. Mesto Borkum oznámilo, že spolu s ostrovnou obcou Juist bude pokračovať v právnych krokoch proti tomuto projektu. Projekt odmietajú viaceré environmentálne organizácie a obyvatelia ostrovov v Nemecku a Holandsku. Obávajú sa, že ťažba zemného plynu poškodí životné prostredie v blízkej lokalite Svetového dedičstva UNESCO vo Waddenskom mori a na susedných ostrovoch.

Žažba zemného plynu podľa ich nie je zlučiteľná s klimatickými cieľmi. Greenpeace sa obáva, že podmorské biotopy a útesové štruktúry, ktoré si zaslúžia ochranu v blízkosti miesta ťažby a pozdĺž trasy kábla ťažba zemného plynu nenávratne zničí. Mesto Borkum kritizuje i skutočnosť, že práce "prebiehajú počas citlivého obdobia rozmnožovania sa sviňúch". Uloženie kábla by tiež ohrozilo kamenné útesy. kde sa liahnu ryby.

Viac o téme: PlynŤažbaGreenpeaceSeverné more
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu