Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Rakúska skupina OMV už nie je závislá od ruského zemného plynu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VIEDEŇ - Rakúska energetická skupina OMV v stredu oznámila, že už viac nie je závislá od ruského zemného plynu. Informujeme na základe správy agentúry APA.

"Už viac ako dva roky pracujeme na diverzifikácii našich zdrojov plynu a prepravných trás, aby sme už neboli závislí od týchto dodávok od Gazpromu," uviedol generálny riaditeľ skupiny Alfred Stern. "Môžeme zásobovať všetkých našich zmluvných zákazníkov, aj keď ruský plyn nepríde," dodal.

archívne video

Nahradiť ruský plyn by mohli dodávky z USA, Kataru či Nórska (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Čiastočne štátom vlastnená spoločnosť už podľa svojho riaditeľa v porovnaní s obdobím pred vojnou na Ukrajine výrazne znížila objemy plynu, ktoré nakupuje od ruskej spoločnosti. OMV a Gazprom v súčasnosti komunikujú najmä prostredníctvom svojich právnych zástupcov, pričom sa už uskutočnilo niekoľko konaní pred arbitrážnymi súdmi, poznamenal Stern s tým, že viac informácií bude pravdepodobne známych v druhej polovici roka.

OMV mal od Gazpromu zabezpečené dodávky plynu pôvodne do roku 2028. V roku 2018 sa s ruskou spoločnosťou dohodol na predĺžení zmluvy o 12 rokov, teda až do roku 2040. Rakúske ministerstvo pre ochranu klímy a energetiku začiatkom júla ustanovilo komisiu s úlohou preskúmať okolnosti predĺženia tejto zmluvy a posúdiť, či je z nej možné vycúvať.

Viac o téme: Zemný plynRuskoOMV
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu