Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

VIDEO Ako z divých vajec: Turisti to v Taliansku poriadne rozbalili! Jedna hore bez vo fontáne, druhá... Uf!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Instagram/welcome_to_florence)

FLORENCIA - Dovolenková sezóna poskytuje turistom možnosť navštíviť a spoznať zaujímavé miesta. Príspevky, ktoré sa objavujú na sociálnych sieťach, sú však často dôkazom, že niektorým z nich nechýba len úcta k pamiatkam a rešpekt k navštívenému miestu a ich obyvateľom, ale aj zdravý rozum.

Denne sú sociálne média zaplavené príspevkami, ktoré dokumentujú nevhodné a neúctivé správanie turistov. Pobúrenie vyvolala aj anglicky hovoriaca turistka, ktorá sa kúpala vo fontáne Piazza Santo Spirito vo Florencii. Aby toho nebolo málo, vošla do nej „hore bez.“ Dokonca oslovila aj okolitých ľudí a pýtala sa ich, či s ňou nejdú do vody. Nikto sa našťastie nepridal. Po tom, ako sa na sociálnych sieťach objavili zábery z jej nočného kúpania, komentovali miestni obyvatelia príspevok so želaním, aby sa „do módy vrátila hanba.“ „Prečo si turisti, ktorí prichádzajú do našej krajiny, robia, čo chcú, ale keď ideme do ich krajiny, musíme robiť, čo nám povedia?“ pýta sa jeden z miestnych obyvateľov.

Mnohí uviedli, že správanie ženy bolo neúctivé, ale niektorí žartovali, že aj keď za to zrejme nedostala pokutu, pravdepodobne ochorie z kúpania v špinavej vode. Nebol to však jediný incident, ku ktorému došlo v uliciach Florencie. Iba niekoľko dní predtým sa na internete objavili zábery neznámej ženy, ktorá vyliezla na vzácnu sochu Giambolognovho Bakcha, aby simulovala sex s týmto slávnym umeleckým dielom. Ďalší záber zdokumentoval ženu v čiernych šortkách a bielom tričku ako pred sochou kľačí a napodobňuje sexuálny akt.

 

Ieri Turista a Firenze 💜⚜️

Posted by Welcome To Florence on Tuesday, July 16, 2024

Úradom už dochádza trpezlivosť

Miestne úrady požadujú za nevhodné správanie turistov tvrdý trest. „Florencia je mesto, ktoré nenúti návštevníkov, aby ho rešpektovali. K týmto neustálym prejavom hrubosti a nevychovanosti dochádza preto, lebo každý sa cíti oprávnený beztrestne si robiť to, čo chce,“ pre denník Daily Mail uviedla expertka na kultúrne dedičstvo Patrizia Asproniová z organizácie Confcultura. „Musíme uplatniť singapurský model: prísne kontroly, veľmi vysoké pokuty, nulová tolerancia,“ dodala. Šéfka polície Antonella Ranaldiová pre denník povedala: „Turisti sú vítaní, ale treba rešpektovať naše pamiatky, či už ide o originály alebo kópie.“

Zábery sa v Taliansku rýchlo stali virálnymi a jeden z komentujúcich uviedol: „Mali by sme turistov prinútiť, aby si urobili test o Florencii skôr, ako budú môcť vstúpiť do mesta.“ Ďalší apelovali na to, aby bola turistka potrestaná a išla do väzenia za „sexuálne“ fotenie s umeleckým dielom. Socha, s ktorou sa žena odfotila, je replikou Bakcha, ktorého vytvoril Giambologna v 60. rokoch 15. storočia. Originál je uložený v múzeu Bargello. Replikou bol nahradený v roku 2006 a stojí na vrchole pôvodnej starobylej mramorovej fontány del Centauro. Turistka cez ňu musela prejsť, aby sa dostala k soche.

VIDEO Ako z divých
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Profimedia)

Výtržnosti aj v iných častiach Talianska

Podobné incidenty pribúdajú aj v ďalších častiach Talianska. Len minulý mesiac bol prichytený istý muž z Kazachstanu, ktorý vyryl svoje meno na staroveký múr v Pompejach. Riaditeľ tohto archeologického parku Gabriel Zuchtriegel povedal: „Je to necivilizovaný čin. Vďaka novému zákonu, ktorý podporil minister Gennaro Sangiuliano, bude musieť páchateľ za obnovu múru zaplatiť.“ Archeologický park Pompeje na svojej webovej stránke uvádza, že dom Ceii, na ktorom tento muž zanechal nápis, je jedným zo vzácnych príkladov antických obydlí z neskorej doby Samnitov (2. storočie pred n. l.). 

Nejde o žiadnu novinku

Talianske úrady budú nútené ešte viac dohliadať na pamätihodnosti v krajine, pretože minulé leto došlo k sérii nezmyselných útokov na obľúbené historické pamiatky. V meste Herculaneum, ktoré bolo tiež pokryté sopečným popolom pri výbuchu sopky Vezuv v roku 79 n. l., napomenuli turistu z Holandska, keď sa podpísal na starobylý múr. V auguste boli zadržaní dvaja Nemci, ktorí pokryli futbalovými grafitmi historickú pamiatku vo Florencii. Muži údajne použili čiernu farbu v spreji, aby na 460 rokov staré stĺpy ikonickej Vasariho chodby napísali „DKS 1860“. Chodba spája vzácnu mestskú galériu Uffizi a palác Pitti a pôvodne bola postavená pre mocnú rodinu Mediciovcov.

Smutne preslávený je aj incident, pri ktorom bol nakrútený fitness inštruktor bulharského pôvodu z Bristolu, ako s úsmevom poškodzuje stenu Kolosea. Dvadsaťsedemročný Ivan Dimitrov bol na dovolenke v Ríme so svojou tridsaťtriročnou priateľkou Hayley Braceyovou. Keď ho prichytili, práve do starobylého muriva vyrezával kľúčmi nápis „Ivan a Hayley 23“.

Viac o téme: TuristiTalianskoFlorencia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu