Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Odborníci upozorňujú na kúpanie v prírode: Na čo si treba dať pozor?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Ľudia by sa mali vyhnúť kúpaniu v prírodných vodách s nahromadeným odpadom. Nebezpečné pre zdravie sú aj vody, v okolí ktorých sú uhynuté vtáky alebo iné zvieratá. Vyplýva to z odporúčaní Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR pre bezpečné kúpanie na prírodných vodných plochách.

"Nevstupujte do vody, ktorá na základe senzorických vlastností pôsobí odpudivo - či už farbou, zákalom, priehľadnosťou alebo zápachom," zdôraznila hlavná hygienička SR Tatiana Červeňová. Varovala aj pred prírodnými vodami, v okolí ktorých hniezdi a zhromažďuje sa vodné vtáctvo, pretože môže prenášať niektoré patogénne mikróby. Zvlášť nebezpečná je podľa ÚVZ zelená voda s premnoženými riasami a sinicami. Nahromadené sinice môžu na vodnej hladine vytvárať súvislé pokrytie až viditeľnú kašu, takzvaný vodný kvet.

"Nedovoľte deťom či zvieratám hrať sa s vysušeným vodným kvetom, ktorý vzniká po poklese hladín v zátokách a na brehu vodných plôch," dodal ÚVZ. Okrem rizika znečistenej vody ÚVZ upozornil aj na zdravotné nebezpečenstvo spojené s utopením a prudkým ochladením organizmu. "Do hlbokej vody by sa mali odvážiť iba zdatní plavci a ani tí nikdy nie jednotlivo. Nezabudnite používať nafukovacie plavecké bójky a nepreceňujte svoje schopnosti," upozornila Červeňová s tým, že pre neplavcov a deti je vstup do hlbokej vody obzvlášť nebezpečný.

Viac o téme: VodaKúpanieÚrad verejného zdravotníctva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu