Piatok18. október 2024, meniny má Lukáš, zajtra Kristián

Slovenskí diváci majú smolu: Veľký operátor vyradil zo svojej ponuky ďalšie české stanice! Čo za tým stojí tentokrát?

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Dlhodobé dohady o možnom úplnom ukončení vysielania českých staníc na Slovensku opäť ožívajú. Jeden z najväčších slovenských operátorov Orange totiž v týchto dňoch zo svojej ponuky vyradil hneď dve české stanice. Svojich zákazníkov zároveň ubezpečil, že už pracuje na náhrade.

Námietky voči obsahu vysielania určitých českých TV staníc na Slovensku už v minulosti iniciovali najväčší slovenskí komerční vysielatelia. Tí v rámci retransmisie vysielania dotknutých českých TV staníc požadovali od operátorov obmedzenie konkrétnych titulov (napríklad filmov a seriálov), ku ktorým majú nadobudnuté výhradné licenčné práva pre územie SR. K vypínaniu niektorým českých programov pristúpil ako prvý operátor Orange a neskôr sa pridali aj ďalší.

Z tohto dôvodu už pred rokmi TV Nova u nás nahradila svoj hlavný kanál a vymenila ho za Novu International. Prima u nás vysiela stanicu Prima Plus s redukovaným obsahom. Téma sa opäť otvorila tesne pred majstrovstvami sveta v hokeji, kedy z ponuky všetkých slovenských operátorov zmizla stanica ČT Sport. Keďže výzvu poslal priamo vysielateľ, operátori boli zo zákona povinní zo svojej ponuky túto stanicu bezodkladne odstrániť. Údajne sa ale pracuje na dlhodobom riešení pre slovenských divákov.

Orange vypol ďalšie dve stanice

V ostatných dňoch pristúpil Orange k vypnutiu ďalších dvoch českých televízii - Seznam TV a Fashion TV. „Ako sme deklarovali aj v minulosti, máme eminentný záujem, aby naši zákazníci mali prístup k čo najširšej ponuke TV programov. Taktiež nám však záleží na tom, aby šírenie TV programov bolo na našom území legálne.“

„TV program Fashion TV sme boli nútení vyradiť z našej programovej štruktúry z licenčných dôvodov. Pokiaľ ide o Seznam CZ, dôvody vyradenia tohto TV programu nebudeme bližšie komentovať, môžeme však potvrdiť, že k jeho vyradeniu nedošlo z licenčných dôvodov. Našich zákazníkov ubezpečujeme, že už čoskoro sa môžu tešiť na nové TV programy,“ povedala pre Mediaklik Alexandra Piskunová, Senior Corporate Communication Specialist zo spoločnosti Orange Slovensko.

Slovenskí diváci majú smolu:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Sang Tan)

„Je to ukážka absolútneho nepochopenia slovenského myslenia zo strany zahraničných manažmentov, ktoré nikdy nedokážu porozumieť slovensko-českej vzájomnosti. Sledovanie českých staníc je prirodzeným právom a záujmom slovenských divákov, preto ho APKT bude vždy podporovať,“ uviedol v tejto súvislosti prezident Asociácie prevádzkovateľov káblových telekomunikácií (APKT) Robert Ťavoda.

Stanovisko Protimonopolného úradu

Témou sa v minulosti zaoberal aj Protimonopolný úrad SR. Prešetrovanie podľa úradu ukázalo, že nie je možné vylúčiť kolíziu licenčných práv udelených slovenským vysielateľom s licenčnými právami udelenými k určitým titulom vysielaným na dotknutých českých TV staniciach, no o tej otázke podľa PMÚ môže rozhodnúť iba súd.

Skonštatoval tiež, že ukončenie celého vysielania zahraničnej TV stanice nie je žiadúce a nemôže byť voči operátorom ani vynucované. "Vypnutie konkrétneho autorsky chráneného diela je technickou, právnou a ekonomickou otázkou a ukončenie vysielania en bloc z dôvodu ochrany autorských práv sa tak javí ako neprimerané a neodôvodnené. Úplné ukončenie distribúcie určitej českej TV stanice tak znižuje možnosť výberu pre spotrebiteľa,“ uviedol PMÚ.

Viac o téme: Fashion TVOrangeSeznam TV
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu