BRATISLAVA - Podiel ľudí, ktorí si nemôžu dovoliť kvalitné jedlo aspoň každý druhý deň, predstavuje na Slovensku až 45,7 % obyvateľov, čo je najviac spomedzi krajín Európskej únie. Vyplýva to z údajov Eurostatu za minulý rok, pričom tento ukazovateľ je jeden z hlavných v hodnotení Európskeho piliera sociálnych práv.
Podľa najnovších údajov Eurostatu z roku 2023 si 9,5 % populácie v Európskej únii nemohlo dovoliť jedlo obsahujúce mäso, ryby alebo vegetariánsky ekvivalent každý druhý deň. Tento údaj predstavuje nárast o 1,2 percentuálneho bodu v porovnaní s rokom 2022, keď to bolo 8,3 %. Zvýšil sa aj počet ľudí, ktorí boli ohrození chudobou. Tých bolo 22,3 percenta ľudí oproti 19,7 % z roku 2022.
„Na celoštátnej úrovni najvyšší podiel ľudí ohrozených chudobou, ktorí si nemôžu dovoliť poriadne jedlo, zaznamenalo Slovensko (45,7 %), nasledovalo Maďarsko (44,9 %) a Bulharsko (40,2 %). Naopak, najnižší podiel zaznamenalo Írsko (4,2 %), nasledoval Cyprus (5,0 %) a Portugalsko (5,9 %),“ informuje Eurostat.
V EÚ bol rozdiel medzi celkovou a chudobou ohrozenou populáciou z hľadiska dopriania si poriadneho jedla 12,8 p.b.. Na celoštátnej úrovni vykázalo najväčší rozdiel Maďarsko s 30,2 p.b., nasledované Slovenskom (27,9 p.b.) a Grécko, (27,3 pb). Naopak, Švédsko, Cyprus, Luxembursko, Portugalsko a Írsko vykázali najmenšie rozdiely, všetky pod 4,0 pb.