Piatok25. október 2024, meniny má Aurel, zajtra Demeter

MIMORIADNY ONLINE Boje neutíchajú! Putin tvrdí, že na Ukrajine bojuje 700-tisíc ruských vojakov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV/MOSKVA - Vo vojne na Ukrajine bojuje takmer 700.000 Rusov, povedal v piatok ruský prezident Vladimir Putin na stretnutí s vyznamenanými účastníkmi invázie, ktoré vysielali v televízii. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 842

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 842 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:51 Moldavská prezidentka Maia Sandu povedala, že mier na Ukrajine je mier v Moldavsku.

20:47 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu povedal, že predloží Moskve návrh na ukončenie vojny, keď sa na ňom zhodne medzinárodné spoločenstvo. Vyjadril sa vo Švajčiarsku na mierovej konferencii o Ukrajine, na ktorej sa zúčastnilo vyše 90 krajín, nie však Rusko. TASR o tom informuje podľa agentúr AFP a Reuters.

Zelenskyj vo vystúpení účastníkom povedal, že dvojdňový summit položí základy urovnania s Ruskom. "Musíme spolu rozhodnúť, čo znamená spravodlivý mier pre svet a ako ho možno dosiahnuť trvale," uviedol. "Potom to bude oznámené predstaviteľom Ruska a tak na druhom mierovom summite môžeme zariadiť skutočný koniec vojny," doplnil.

20:28 Ukrajinskí špióni objavili ruské prenosné pozície protivzdušnej obrany pri Krymskom moste.

19:45  Štátnici z celého sveta sa musia rozhodnúť, čo znamená spravodlivý mier na Ukrajine, dnes sa k nemu medzinárodné spoločenstvo začína približovať. Na úvod dvojdňového summitu vo Švajčiarsku to povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Delegácie desiatok krajín budú rokovať o jadrovej a potravinovej bezpečnosti a o uväznených či unesených Ukrajincoch.

19:07 Rumunsko nedovolí Rusku a Bielorusku účasť na zasadnutí OBSE.

18:40 Zelenskyj robí vyhlásenie o účasti Ruska na mierovom summite.

17:50 Ukrajina úmyselne útočí na vojenské objekty na Kryme, aby tam Rusko rozmiestnilo viac systémov protivzdušnej obrany.

17:26 Ukrajina má právo zničiť ruské raketomety používané na ostreľovanie Charkova, povedal Stoltenberg.

16:52 Talianska premiérka Giorgia Meloniová v sobotu kritizovala podmienky ruského prezidenta Vladimira Putina pre mierové rozhovory s Ukrajinou, ktoré Kyjev odmietol ako požiadavku na svoju kapituláciu. Informovala o tom tlačová agentúra AFP, píše TASR.

"Hovoriť Ukrajine, že sa musí stiahnuť z Ukrajiny, sa mi nezdá ako veľmi vhodný návrh na rokovania," uviedla Meloniová v závere summitu G7 v Taliansku. "Povedzme, že to vyzerá skôr ako propagandistická iniciatíva... s cieľom vytvoriť naratív, ktorý chce poskytnúť protichodnú informáciu o tom, kde spočíva zodpovednosť za tento konflikt," povedala talianska premiérka.

16:28 Menej ako mesiac pred washingtonským summitom NATO podpísali prezident Volodymyr Zelenskyj a jeho americký náprotivok Joe Biden dlho očakávanú bilaterálnu bezpečnostnú dohodu.

16:10 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyjadril v sobotu nádej, že mierový summit o Ukrajine vo Švajčiarsku pomôže rýchlo nastoliť spravodlivý mier. Informujeme podľa správy agentúry AFP. "Verím, že na tomto summite budeme svedkami toho, ako sa bude písať história," povedal Zelenskyj na začiatku dvojdňového stretnutia. "Nech sa čo najskôr nastolí spravodlivý mier," dodal.

15:56 Maďarsko prestáva blokovať prístupové rokovania Ukrajiny do EÚ.

15:01 Traja ľudia zahynuli a ďalších päť utrpelo zranenia pri ruskom útoku v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, oznámil v sobotu tamojší gubernátor Vadym Filaškin. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Ukrajinskú obec Ulakly zasiahla v ranných hodinách kazetová munícia. Pri útoku zahynuli dve ženy vo veku 39 a 32 rokov a muž vo veku 30 rokov. Poškodené boli aj dve administratívne budovy, dom, obchod a osem áut, napísal gubernátor na sieti Telegram.

14:16 Spojené štáty poskytnú Ukrajine pomoc vo výške viac ako 1,5 miliardy dolárov, určenú pre ukrajinský energetický sektor a na humanitárne účely. V sobotu to oznámila americká viceprezidentka Kamala Harrisová, ktorá sa zúčastňuje na mierovom summite o Ukrajine vo Švajčiarsku. TASR informuje podľa správ agentúr Reuters a AFP.

Súčasťou balíka je nová pomoc pre energetiku v hodnote 500 miliónov dolárov. Na riešenie núdzových energetických potrieb bude presmerovaných aj ďalších 324 miliónov dolárov z pomoci, ktorú v minulosti prisľúbila Agentúra USA pre medzinárodný rozvoj (USAID).

13:45 USA poskytnú Ukrajine pomoc vo výške 1,5 miliardy dolárov na podporu energetickej infraštruktúry krajiny, riešenie humanitárnych potrieb a posilnenie civilnej bezpečnosti vrátane ochrany hraníc, uviedla 15. júna viceprezidentka Kamala Harrisová.

13:03 Nemecký kancelár Olaf Scholz v sobotu pre televíziu ZDF potvrdil, že má výhrady k aktuálnemu návrhu nových sankcií EÚ, no nepovažuje nemeckú vládu za prekážku ich schválenia."Tak, ako aj pri všetkých ostatných sankčných balíkoch, tak aj teraz intenzívne spolupracujeme so všetkými stranami, aby bol náš postup čo najpragmatickejší," vyhlásil Scholz.

Olaf Scholz
Zobraziť galériu (3)
Olaf Scholz  (Zdroj: TASR/AP/Omar Havana)

12:42 Ukrajinský mierový summit vo Švajčiarsku sa začal 15. júna a zišli sa na ňom predstavitelia 92 krajín a organizácií.

12:03 Ruské vojenské lietadlo v piatok nakrátko narušilo vzdušný priestor Švédska a boli k nemu vyslané švédske stíhačky. K incidentu prišlo východne od švédskeho ostrova Gotland, ktorý leží v Baltskom mori, oznámili v sobotu švédske ozbrojené sily.

11:00 Švajčiarske letovisko Luzern bude od dnes hostiť dvojdňovú mierovú konferenciu o Ukrajine. Nemecký kancelár Olaf Scholz mierni očakávania a považuje ju za zárodok mierového riešenia, kým poľský prezident Andzrej Duda dúfa, že sa počas nej podarí odhaliť skutočnú veľkosť hrozby zo strany Ruska.

10:16 Čína vyzýva Ukrajinu a Rusko, aby „čo najskôr“ začali mierové rozhovory.

9:01 Letisko v Kišiňove v piatok odmietlo nechať pristáť medzinárodný let s proruskými politikmi na palube. Let bol presmerovaný do rumunskej metropoly Bukurešť.

8:23 Ruský útok na Sumskú oblasť zabil 1 človeka, 7 ľudí zranil.

7:08 Eurokomisár: EÚ sa v roku 2025 vyrovná ruskej výrobe munície.

6:21 Životy najmenej šiestich ľudí si v piatok vyžiadali ukrajinské útoky v ruskej Belgorodskej oblasti, uviedli tamojšie úrady.

6:10 Veľvyslanci EÚ sa v zásade dohodli na rokovacích rámcoch pre prístupové rozhovory Ukrajiny a Moldavska, oznámilo v piatok večer belgické predsedníctvo Rady Európskej únie. Ich rozhodnutie sa má formálne dokončiť na zasadnutí ministrov EÚ na budúci týždeň.

Na Ukrajine bojuje takmer 700-tisíc ruských vojakov, informuje Vladimir Putin

 "V zóne našej špeciálnej vojenskej operácie sa nachádza takmer 700.000 ľudí," uviedol Putin. Moskva stále hovorí o vojne na Ukrajine, ktorú rozpútala pred vyše dvoma rokmi, ako o špeciálnej vojenskej operácii.Vlani v decembri počas výročnej tlačovej konferencie Putin vyhlásil, že Rusko na Ukrajine nasadilo 617.000 vojakov a podľa neho bolo mobilizovaných 244.000 z nich. Zároveň vtedy poznamenal, že 486.000 ľudí dobrovoľne uzavrelo kontrakty s armádou.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (3)
Vladimir Putin  (Zdroj: SITA/Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Rusko zvyčajne nezverejňuje straty, ktoré utrpelo vo vojne na Ukrajine. Naposledy v septembri 2022 uviedlo, že v boji zahynulo 5937 vojakov. Podľa AFP však viacero nezávislých analýz západných spravodajských služieb stanovuje tento počet na desaťtisíce.Rusko má oproti Ukrajine na bojisku výhodu v počte ozbrojených síl. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj priznal problémy s náborom aj morálkou v rámci ukrajinskej armády, ktorú sužuje nedostatok personálu aj zbraní. Kyjev preto znížil odvodový vek a sprísnil sankcie pre tých, ktorí sa povolávaciemu rozkazu vyhýbajú.Zelenskyj ešte vo februári povedal, že v prvých dvoch rokoch vojny zahynulo 31.000 ukrajinských vojakov.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu