Štvrtok24. október 2024, meniny má Kvetoslava, zajtra Aurel

Južná Kórea uviedla, že prehodnotí zákaz predaja zbraní Ukrajine

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Lee Jin-man, File)

SOUL - Južná Kórea prehodnotí svoju dlhodobú politiku, ktorá jej zakazuje dodávať zbrane priamo Ukrajine, uviedol vo štvrtok predstaviteľ juhokórejskej prezidentskej kancelárie potom, ako ruský prezident Vladimir Putin a severokórejský líder Kim Čong-un v stredu podpísali dohodu o vzájomnej obrannej spolupráci. Informuje agentúra AFP.

"Plánujeme prehodnotiť otázku poskytovania zbrojnej podpory Ukrajine," povedal predstaviteľ juhokórejskej prezidentskej kancelárie novinárom niekoľko hodín potom, ako ruský prezident opustil Pchjongjang. Soul dlhodobo dodržiava politiku, ktorá mu zakazuje predávať zbrane do zón aktívnych konfliktov, pripomína AFP. Spojené štáty a Ukrajina však Južnú Kóreu vyzývajú, aby to prehodnotila.

Putin počas svojej návštevy v KĽDR podpísal zmluvu o strategickom partnerstve medzi Ruskom a Severnou Kóreou, ktorá obsahuje aj prísľub, že obe krajiny si v prípade útoku navzájom pomôžu. Južná Kórea vo štvrtok v spojitosti s touto dohodou vyjadrila znepokojenie. Hovorca juhokórejského ministerstva zahraničných vecí na brífingu v Soule avizoval, že Soul bude reagovať na akékoľvek činy, ktoré ohrozujú jej bezpečnosť "tým, že bude spolupracovať s medzinárodným spoločenstvom vrátane našich spojencov a spriatelených štátov".

Viac o téme: UkrajinaJužná KóreaPredaj zbraní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu