Pondelok30. september 2024, meniny má Jarolím, zajtra Arnold

Dôsledky vojny na Ukrajine: Európske a ázijské trhy sa prepadávajú, ropa je najdrahšia za posledných sedem rokov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Európske trhy zaznamenali v utorok veľké straty. Bolo to spôsobené postupom ruského vojenského konvoja smerom na Kyjev. Vojna na území Ukrajiny vedie k prudkému nárastu ceny ropy. Medzinárodné odhady vývinu cien ropy Brent dosahujú najvyššie hodnoty za posledných sedem rokov.

Európske akcie boli v stredu neisté, keďže vojna medzi Ruskom a Ukrajinou naďalej pokračuje. Paneurópsky trhový súhrn Stoxx 600 sa na začiatku dňa nachádzal tesne nad nulou po tom, čo pri otvorení klesol o 0,9 percenta. Ceny automobilov v Európe išli nadol o 2,3 percenta, zatiaľ čo zásoby ropy a zemného plynu vyskočili o 2,9. 

Autá zastavujú na zátarase, ktorú postavili civilní obrancovia na ceste vedúcej do centra Kyjeva.
Zobraziť galériu (3)
Autá zastavujú na zátarase, ktorú postavili civilní obrancovia na ceste vedúcej do centra Kyjeva.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Emilio Morenatti)

Následky vojny postihli aj ázijsko-pacifickú oblasť. Nikkei 225 v Japonsku klesol o 1,68 percenta. Akcie pevninskej Číny tiež ukončili deň v záporných číslach, pričom kompozit v Šanghaji klesol o 0,13 percenta.

Ropa

Vojna medzi susednými krajinami v Európe vedie k  prudkému nárastu cien ropy, pričom medzinárodné štandardné ceny na ropu Brent vzrástli o približne 6,4 percenta na 111,67 USD za barel, čo je najviac za sedem rokov. A to aj napriek tomu, že Medzinárodná energetická agentúra v utorok oznámila, že uvoľní 60 miliónov barelov ropy z globálnych zásob v snahe zmierniť súčasné obmedzenie dodávok.

Dôsledky vojny na Ukrajine:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: pixabay.com)

Európske akcie sa uzavreli v utorok na výrazne nižších číslach v dôsledku ruského konvoja, ktorý smeroval k ukrajinskému hlavnému mestu Kyjev. Ruský nálet zasiahol v pondelok popoludní hlavnú televíznu vežu v Kyjeve a zabil päť ľudí. Ruské sily medzitým pokračujú v útokoch na Charkov, druhého najväčšieho mesta Ukrajiny.

Viac o téme: VojnaUkrajinaUkrajina v kríze
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu