Streda25. september 2024, meniny má Vladislav, zajtra Edita

Stalingrad: 65 rokov od pekla

„Na tejto výstave sa dá nájsť veľa zaujímavého, Zobraziť galériu (3)
„Na tejto výstave sa dá nájsť veľa zaujímavého," povedala Lenka Banášová (28) (Zdroj: Nový Čas)

BRATISLAVA - Zbierka dobovej bojovej techniky, uniforiem a najmä unikátnych fotografií. Toto všetko môžu vidieť návštevníci výstavy Stalingrad, ktorá sa koná v pavilóne Podhradie na Žižkovej ulici.

Výstava približuje utrpenie ľudí počas jednej z najväčších bitiek v dejinách ľudstva. Koná sa pri príležitosti 65. výročia tejto pamätnej vojenskej operácie. „Návštevníkom múzea premietame aj film o tejto strašnej udalosti a o ten je asi najväčší záujem,“ povedala pracovníčka múzea Eva Malinová.

Stalingradská bitka je považovaná za začiatok totálnej porážky nacistického Nemecka. Prebiehala od augusta 1942 do februára 1943. Bola charakteristická krutými pouličnými bojmi, pričom teplota sa neraz pohybovala okolo -30 stupňov Celzia. Najmä nemecká armáda doplatila na nezvládnutie zásobovania, a tak veľa vojakov zamrzlo či zomrelo od hladu. Tí, ktorí chceli prežiť, jedli mäso uhynutých koní, či dokonca svojich mŕtvych spolubojovníkov.

Stalingradské jatky si vyžiadali približne milión a pol obetí. „Väčšina exponátov pochádza z Múzea SNP v Banskej Bystrici. Teší nás, že expozícia prilákala aj veľa mladých ľudí,“ dodala Malinová. Výstava potrvá do 20. januára.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu