Streda2. október 2024, meniny má Levoslav, zajtra Stela

Takto sa k nám vkráda zima!

Banská Bystrica: Petra Péterová (20) má zimu veľmi rada! Z prvého sneženia sa teší: „Svet je potom biely ako v rozprávke!“ Zobraziť galériu (3)
Banská Bystrica: Petra Péterová (20) má zimu veľmi rada! Z prvého sneženia sa teší: „Svet je potom biely ako v rozprávke!“ (Zdroj: Nový Čas)

BRATISLAVA - Na Slovensko prišla zima! Studený vietor, veľká oblačnosť, dážď a sneh! Takéto počasie bolo na väčšine územia Slovenska.

Včera okolo obeda padali vločky najmä na severe krajiny, v hlavnom meste padali krúpy. Podobné počasie môžeme očakávať aj v najbližších dňoch. Ak sa niekto tešil na teplú zimu ako vlani, meteorológovia upozorňujú: Dvakrát po sebe sa niečo podobné nezopakuje.

„Na Slovensko prúdi vzduch od severozápadu, ktorý je dostatočne studený a vlhký. Aj preto sme na severe, severovýchode a severozápade územia zaznamenali sneženie. Na veterných svahoch vo vysokých polohách môže napadnúť aj pozoruhodná výška snehovej pokrývky. Môže to byť až 30 centimetrov. Nie je to žiadna extrémna situácia,“ povedal meteorológ SHMÚ Pavel Faško. Podobná chladná jeseň v tomto období bola na Slovensku aj v rokoch 1995 alebo 1980. Pred 33 rokmi napríklad v novembri na Štrbskom Plese napadlo až 50 cm snehu.

Zmenu počasia v najbližších dňoch očakávať nemôžeme. „Prúdenie chladného a vlhkého vzduchu zo severozápadu bude pokračovať. V stredných a vysokých polohách bude snežiť, no aj v nížinách sa môže objaviť dážď so snehom,“ dodal Faško. Teplota vzduchu cez deň sa v najteplejších oblastiach vyšplhá len k 7 stupňom, na severe bude okolo nuly. Na konci tohto a na začiatku budúceho týždňa sa môže oblačnosť zmenšiť a v oblastiach so súvislou pokrývkou snehu zosilnejú ranné mrazy.

Na otázku, či Slovensko čaká podobná zima ako vlani, Faško odpovedal: „Minuloročná zima bola atypická a extrémne teplá. V nížinách v podstate nebol sneh. Dve sezóny po sebe sa niečo podobné asi nestane. Predpokladám, že sa budú striedať chladnejšie obdobia s teplejšími. Nie je vylúčené, že sa ešte aj v novembri oteplí,“ uzavrel Faško.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu