BRATISLAVA – Úrad verejného zdravotníctva vykonal mimoriadne kontroly hygienických požiadaviek v ázijských reštauráciách na Slovensku. V minulosti bolo zistené množstvo nedostatkov v podobe nedostatočnej hygieny, špiny alebo dokonca baktérií v pripravovaných pokrmoch. Tento raz kontrola smerovala opäť do reštaurácií s orientálnymi špecialitami a výsledky znova nie sú najlepšie. Nedostatky sa vyskytli takmer v každej druhej takejto reštaurácii.
Kontrola dopadlo o niečo lepšie ako minulý rok, no zistené porušenie hygieny je stále alarmujúce. Najčastejšie sa prevádzkari stravovacích zariadení dopúšťajú týchto chýb:
- nepovolené zmrazovanie mäsa, a kostí dodaných do zariadenia v chladenom stave
- používanie rôznych surovín a polotovarov neoznačených v štátnom jazyku
- rozmrazovanie mäsa pri izbovej teplote resp. vo vode
- uchovávanie hotových pokrmov po dobe spotreby (skladovanie hotových pokrmov vrátane zeleninových šalátov a polotovarov pripravených v predchádzajúcich dňoch – napr. pečené hydinové mäso a sladko-kyslé kúsky, pečená kačica, varené cestoviny, ostrokyslá polievka, ryža)
- v mraziacich boxoch nájdené potraviny neznámeho pôvodu (bez akéhokoľvek označenia)
- nevykonávanie monitoringu a evidencie teplôt skladovaných surovín, polotovarov a potravín, niektoré chladiace a mraziace zariadenia bez teplomerov, nedodržiavanie teplotného, chladiaceho a mraziaceho reťazca
- neoznačené alergény v jedálnych lístkoch
- nedostatky v prevádzkovej hygiene, napr. chladiace a mraziace zariadenia s nánosom námrazy, znečistené siete na oknách a parapetné dosky, znečistené steny a podlaha, nedostatočná čistota skladovacích priestorov, umývadlo na umývanie rúk nevybavené prostriedkami na umývanie a osušovanie rúk
- chýbajúce doklady o odbornej spôsobilosti zamestnancov
Úrad zverejnil aj konkrétne jedlá, v ktorých boli zdraviu škodlivé baktérie. „Zároveň bolo odobraných 380 vzoriek pokrmov, z ktorých mikrobiologickým kritériám nevyhovelo len 10 vzoriek pokrmov: 1 vzorka sushi a 1 vzorka praženej ryže s vajcom pre nadlimitný počet Bacillus cereus, 2 vzorky sushi pre nadlimitné počty koagulázopozitívnych stafylokokov, 1 vzorka kokosovej ryže, 1 vzorka zeleninového šalátu a 1 vzorka majonézového šalátu pre vysoký počet koliformných baktérií a 2 vzorky pokrmov pre zvýšený počet E. coli.“ Potvrdil Úrad.
Celková pokuta za porušenie hygieny vyšla majiteľov občerstvení až na 5402 eur.
Pozrite si fotky, ktoré získali kontrolóri:
Zoznam prevádzok so zistenými nedostatkami
ZDROJ: Úrad verejného zdravotníctva
Bratislavský kraj
Názov a adresa prevádzky |
Zistené nedostatky |
Čínska reštaurácia „VEŽA“, Františkánske nám. 3, Bratislava |
- nevyhovujúce skladovanie - nezlučiteľné druhy potravín, - znečistené chladiace zariadenie, - nevykonávanie evidencie teplôt v chladiacich a mraziacich zariadeniach, |
Ázijské bistro „PANDA“ Šafárikovo nám. 7, Bratislava |
- neoznačené pracovné plochy, - nebol zabezpečený teplomer na meranie teplôt hotových pokrmov, |
PANDA Ázijské bistro, OC TESCO Lamač, Lamačská cesta, Bratislava |
- nebola vedená dôsledná a pravidelná evidencia teplôt v chladiacich a mraziacich zariadeniach a v teplom výdajnom pulte, - nebolo zabezpečené oddelené skladovanie surovín hotových jedál a polotovarov, svojvoľné zmrazovanie obaľovaných syrov, omáčok a mäsa, - hrubé znečistenie všetkých priestorov prevádzky (znečistená, mastná technológia, podlahy, namrazené chladiace a mraziace zariadenia), |
Rýchle občerstvenie „Shanghai expresso“, Polus, Vajnorská 100, Bratislava |
- nevykonávala sa evidencia teplotného režimu, - namrazené mraziace zariadenia,
|
Sunshine azijské opekané špeciality, Einsteinova 18, Bratislava |
- nevyhovujúca vzorka steru z ruky pracovníka (Staphylococcus aureus), |
Asian Restaurant Sunshine, Einsteinova 18, Bratislava |
- nevyhovujúca vzorka steru z pracovného odevu pracovníka (Staphylococcus aureus), |
Ázijské Bistro, Lichnerova 35, Senec |
- nebolo zabezpečené označovanie alergénov, |
Ázijské bistro PANDA, Dostojevského rad 24, Bratislava |
- tovar po dátume minimálnej trvanlivosti (strúhanka, prášok do pečiva, ryžový papier), - svojvoľné zmrazovanie hydinového mäsa, - nezabezpečený teplomer na meranie teplôt v hotových pokrmoch, - neboli k nahliadnutiu doklady o nadobudnutí tovaru, |
Rreštaurácia PANDA – OC TESCO, Cesta na Senec, Bratislava |
- v jedálnych lístkoch neboli označované alergény, - nevyhovujúce skladovanie hydinového mäsa v mraziacom pulte bez označenia, - nevyhovujúca čistota mraziaceho zariadenia, |
Ázijské bistro HANOI, Plynárenská 2, Bratislava |
- v jedálnych lístkoch neboli označované alergény, - nevyhovujúce skladovanie a zmrazovanie čerstvého bravčového mäsa a mäsových výrobkov v mraziacom pulte bez označenia, |
ASIAN restaurant, Ivánska cesta 16, Bratislava |
- 1 pracovník bez dokladu o odbornej spôsobilosti, - porušenie mraziaceho reťazca u mrazeného mäsa voľne uloženého pri izbovej teplote, - nevyhovujúce skladovanie čerstvého bravčového, kuracieho a hovädzieho mäsa a iných potravín v poškodených obaloch v mraziacom pulte (zmrazovanie) bez označenia, - odkladanie uvareného mäsa a rezancov v úseku umývania kuchynského riadu, |
Ázijské bistro HANOI, Saratovská 9, Bratislava |
- nebola vedená evidencia teplôt v chladiacich a mraziacich zariadeniach a v teplom výdajnom pulte, - nebolo zabezpečené označovanie alergénov, - nebolo zabezpečené oddelené skladovanie surovín, hotových jedál a polotovarov, - skladovanie zeleniny v neúčelových priestoroch (predsieň WC), |
Čínska reštaurácia SLNKO, Staré Grunty 24, Bratislava |
- nebolo zabezpečené označovanie alergénov, |
Reštaurácia FOU ZOO, Ševčenkova 34, Bratislava |
- nevyhovujúce 2 vzorky pokrmov – sushi (nadlimitné množstvo koagulázopozitívnych stafylokokov),
|
Bistro Saigon, Údernícka 9, Bratislava |
- znečistené steny v zázemí prevádzky (hrubá prípravňa zeleniny, manipulačná chodba), |
Azia Fast Food, Holubyho 28, Pezinok |
- nebola zabezpečená teplá tečúca voda v prevádzke, - nebolo zabezpečené označovanie alergénov. |
Banskobystrický kraj
Názov a adresa prevádzky |
Zistené nedostatky |
Ázijské bistro Ul. Herza č. 1579/2, Lučenec |
- nevyhovujúce skladovanie surovín a polotovarov z dôvodu neoznačovania dátumu a času pácovania kuracieho mäsa v plastových nádobách, niektoré nádoby opotrebované, - neoznačené alergény na jedálnom lístku, - neuzatvorená zmluva s odberateľom odpadu kategórie 3., |
Čínska reštaurácia FÉNIX, J. Kozačeka 146/13, Zvolen
|
- v mraziacom zariadení v igelitových taškách zamrazené kuracie krídla, stehná obaľované v solamylovom cestíčku, tepelne upravené kačacie prsia, - v mraziacom zariadení pri teplote – 3oC skladované v plastových vedierkach narezaná zelenina, zeleninové šaláty bez označenia dátumu prípravy, ďalej vedrá s napácovaným kuracím mäsom, vedierka s kuracou pečeňou, |
Ázijské bistro, Nám. SNP 9690/63, (Európa shopping center), Zvolen |
- u jedného pracovníka nezdokumentovaná odborná spôsobilosť, - neboli predložené dodacie listy od všetkých surovín používaných k príprave jedál, - napácované, nakorenené mäso rôznych druhov v chladiacom zariadení neoznačené dátumom a hodinou prípravy, - znečistené maľovky stien v sklade surovín aj v spojovacej chodbe, - nesprávne vedené záznamy o nameraných teplotách (teploty v chladničkách zapísané 18oC, pričom reálne v chladničkách bola teplota 5oC), |
Čínska reštaurácia PANDA, J. Kozačeka 6, Zvolen |
- v šatniach zamestnancov značne znečistená podlaha aj steny, množstvo nepotrebných vecí, - v mraziacom zariadení zamrazené väčšie množstvo vopred uvereného kuracieho mäsa, - nebola uzatvorená zmluva na odstraňovanie kuchynského biologického odpadu, |
„Ázijské bistro" Ul. B. Bartóka 8, Rimavská Sobota |
- sporadické vykonávanie evidencie nameraných teplôt v chladiacich a mraziacich zariadeniach, - nezabezpečenie oddeleného skladovania vzájomne nezlučiteľných potravín, - chýbajúca evidencia o dodržiavaní času a teploty výdaja hotových pokrmov. |
Košický kraj
Názov a adresa prevádzky |
Zistené nedostatky |
---|---|
Ázijské bistro, Alžbetina 1, Košice |
- porušenie zásad osobnej hygieny – zamestnanci nepoužívali ochranné pracovné odevy a pracovali s ozdobnými predmetmi, |
Rýchle občerstvenie Palma, Nemcovej 28, Košice
|
- pracovné plochy neboli označené podľa účelu ich využitia, - zmrazovanie bravčových a hovädzích kostí dodaných do zariadenia v nezmrazenom stave (cca 5 kg), - nevyhovujúca teplota uchovávaných pokrmov (nameraná teplota hotových pokrmov 47,8 ºC u vyprážaných kuracích kúskov a 48 ºC u pečených kuracích stehien), nebola predložená evidencia o teplotách uchovávaných pokrmov v teplom pulte, |
Zlaté Slnko – rýchle občerstvenie v objekte Tesco Extra, Trolejbusová 1, Košice
|
- uchovávanie a zmrazovanie hovädzieho, bravčového a jahňacieho mäsa dodaného do zariadenia v nezmrazenom stave (cca 15 kg), navyše zabalené v neúčelovom PVC obale – Tesco taška, - skladovanie a čistenie koreňovej zeleniny – mrkva 3 kg a cibule 2 kg v umývarke kuchynského riadu (nebol zabezpečený prevádzkovo oddelený priestor hrubej prípravovne zemiakov a zeleniny účelovo vybavený), - nedodržiavanie zásad osobnej hygieny (zamestnankyňa pri výdaji pokrmov nemala zabezpečený ochranný pracovný odev a pokrývku hlavy), |
Reštaurácia BAMBOO, Hlavná 78, Košice |
- steny v kuchyni a zázemí prevádzky boli znečistené, miestami poškodené, strop v kuchyni poškodený (necelistvý), v priestore kuchyne chýbala sieťka na oknách používaných na vetranie, |
Ázijské bistro, Floriánska 17, Košice
|
- uchovávanie a zmrazovanie kačacích stehien po ich čiastočnej tepelnej úprave (5 ks), - suchý sklad nebol vybavený meracím zariadením (teplomer a vlhkomer), neboli vedené evidencie o teplote a relatívnej vlhkosti v suchom sklade potravín, |
Reštaurácia Tulipán, Južná trieda 119, Košice |
- porušenie zásad osobnej hygieny – zamestnanec nepoužíval ochranný pracovný odev a pokrývku hlavy, |
VIET Bistro, Pri prachárni 4, Košice |
- vykonávanie potravinárskej činnosti bez odbornej spôsobilosti (1 zamestnanec), |
Reštaurácia Mandarín, Toryská 8, Košice |
- zmrazovanie mäsa (cca 3 kg) dodaného do zariadenia v chladenom stave, bez označenia, |
Ázijská reštaurácia GRACE, Štúrova 33, Košice |
- nevyhovujúca vzorka pokrmu (uložená náhrada nákladov), |
Reštaurácia Sushi wok v NZC Aupark, Námestie osloboditeľov 1 Košice |
- nevyhovujúca vzorka pokrmu (uložená náhrada nákladov), |
Rýchle občerstvenie „Red Sun“, M.R. Štefánika 176, Trebišov |
- nevyhovujúci ster z pravej ruky kuchára (koliformné baktérie), |
Nitriansky kraj
Názov a adresa prevádzky |
Zistené nedostatky |
Čínske bistro, OSC Mlyny, Štefánikova 61, Nitra |
- skladovanie varenej ryže z predchádzajúceho dňa, - nevedená evidencia pri príjme potravín, surovín, |
Reštaurácia HongKong, Štúrova 12, Nitra |
- nevedená evidencia o príjme potravín, surovín, - nevedená evidencia teplôt, - rozmrazovanie mäsa pri izbovej teplote, resp. vo vode, - skladovanie nekrájaného mäsa bez označenia vo vedrách, - nedostatočná prevádzková hygiena, |
Ázijské bistro PANDA, Coboriho ul., Nitra |
- nezabezpečenie možnosti osobnej hygieny - chýbalo mydlo, utierky na ruky, - odborná spôsobilosť 2 pracovníkov nezdokladovaná, - nevedená evidencia o príjme surovín, - nesprávna manipulácia s potravinami - skladovanie surovín v nádobách bez označenia, na podlahe, - nedostatočná prevádzková hygiena, |
Čínska reštaurácia Panda Kupecká 2, Nitra |
- zámena pracovných plôch, - skladovanie nezlučiteľných druhov potravín, skladovanie hotových pokrmov z predchádzajúceho dňa, - nedostatočná prevádzková hygiena, |
Čínske bistro v OC Galéria Tesco, Bratislavská 5, Nitra |
- nevedenie evidencie o vstupnej kontrole, - nedodržanie teplotného reťazca, chýbali teplomery, - nesprávne rozmrazovanie mrazeného mäsa, - spoločné skladovanie nezlučiteľných druhov potravín, - nepoužívanie rukavíc pri výdaji jedál, - nedostatočná prevádzková hygiena, |
Čínska reštaurácia Shanghai- ZOC MAX, Chrenovská ul., Nitra |
- nedostatočná evidencia pri príjme surovín, - skladovanie cestovín bez označenia, spracovanej zeleniny bez označenia, |
Čínska reštaurácia „PANDA“ Františkánov 14, Komárno
|
- zamestnankyňa bez zdravotného preukazu, - nevedená evidencia teplôt počas skladovania, prípravy a výdaja pokrmov, - zmrazovanie dvoch druhov syrov, - 2 stery z prostredia s nevyhovujúcim výsledkom, |
Reštaurácia „Ázijská kuchyňa PANDA“ Kossúthovo námestie 13, Komárno |
- 4 stery z prostredia s nevyhovujúcim výsledkom, |
Čínska reštaurácia PANDA, Komenského 8, Levice |
- kačacie mäso po tepelnej úprave bolo skladované v kartónoch na podlahe, - kuracie prsia boli rozmrazované vo vode v dreze, - v mraziacom zariadení bola skladovaná zmrzlina bez označenia dátumu otvorenia, |
Ázijské bistro PANDA Nitrianska ul. č. 111/A, Nové Zámky |
- stena pri vstupe do skladu potravín bola ofŕkaná od oleja, - ster z rúk pracovníka: E. coli, Enterobacter, |
Čínska reštaurácia PANDA Ul. L. Kassáka č. 10, Nové Zámky |
- stery z pracovného prostredia: E. coli, Enterobacter, Pseudomonas species, Staphylococcus koag. neg., |
Dragon pub – čínska reštaurácia Ul. L. Kassáka č. 3, Nové Zámky |
- stery z pracovného prostredia: Pseudomonas aeruginosa, E. Coli, Enterobacter, Pseudomonas species, - stery z ruky pracovníčky: E. Coli, Enterobacter,
|
Čínska reštaurácia PANDA, Ul. Škultétyho 3, Topoľčany |
- znečistené steny a podlaha. |
Prešovský kraj
Názov a adresa prevádzky |
Zistené nedostatky |
Bamboo Express, Námestie legionárov 1, Prešov |
- 4 druhy instantných polievok, zázvor, sušené huby neoznačené v slovenskom jazyku, - 1 druh instantnej polievky po dátume minimálnej trvanlivosti, - v sklade potravín spoločné skladovanie nezlučiteľných druhov výrobkov, - mrazená hydina, mrazený bôčik, zmrazené kosti voľne uložené bez obalu, syr obalený v 3 obale, pokrájané huby, chilli papričky a zázvor, svojvoľne zmrazené, bez označenia, - v kuchyni uložené nerezové nádoby na zemi, - vajcia v preložke uložené v kuchyni pod konvektomatom, - v chladiacom podpultí v kuchyni spoločné skladovanie nesúrodých potravín, |
Rýchle občerstvenie KEBAB, Floriánova 7, Prešov |
- nesprávna manipulácia s potravinami (pečivo uložené v krabici od paradajok),
|
Čínsky bufet, Slovenská 79, Prešov |
- pracovník bez odbornej spôsobilosti, - v sklade potravín spoločné skladovanie nezlučiteľných druhov výrobkov, - otvorené plechovky s hubami a zeleninou v chladiacom zariadení - potraviny v originálnom balení uložené voľne na podlahe, |
ASIA FAST FOOD, Námestie slobody 1735, Humenné |
- osobná hygiena zamestnancov, - odborná spôsobilosť zamestnancov, - nepovolené zmrazovanie surovín, - skladovanie nezlučiteľných druhov potravín, |
Čínska reštaurácia, Nám. sv. Egídia č. 4/7, Poprad |
- v kuchyni pracovník oblečený v občianskom odeve, - kontrola dodržiavania teplotného, chladiaceho a mraziaceho reťazca sa nevykonáva, v niektorých chladiacich a mraziacich zariadeniach chýbali teplomery, - nesprávne skladovanie surovín v mraziacich zariadeniach (zelenina s mäsom), - suroviny bez náležitého označenia a tovar neoznačený v slovenskom jazyku, - znečistená podlaha a umývadlo v zariadeniach na osobnú hygienu zamestnancov, |
Reštaurácia Zlatý drak, Hlavné nám. č. 42/15, Kežmarok |
- znečistený, opotrebovaný koberec v odbytovej miestnosti, |
Ázijské bistro, Nám. sv. Egídia č. 47, Poprad |
- v zariadeniach na osobnú hygienu hostí chýbal odpadkový kôš na použité jednorazové utierky, |
Reštaurácia Panda Fast Food v AOC, Nám. Slobody č. 5, Vranov nad Topľou |
- spoločné skladovanie nezlučiteľných druhov potravín, - rozmrazovanie mäsa pri izbovej teplote, - nevykonávanie monitoringu teplôt chladiacich a mraziacich zariadení. |
Trenčiansky kraj
Názov a adresa prevádzky |
Zistené nedostatky |
Zlatý bambus s.r.o. - Rýchle občerstvenie SHANGHAI, OZC MAX, Trenčín
|
- 1 zamestnanec nepreukázal doklad o odbornej spôsobilosť na výkon epidemiologicky závažných činností, - chýbajúce označenie časti potravín v štátnom jazyku, - nezabezpečená vysledovateľnosť výrobkov, nakoľko boli predložené iba doklady o pôvode tovaru dodaného na centrálneho skladu a nie priamo na prevádzku, - nedostatky v technológii prípravy pokrmov – uchovávanie hotových pokrmov – pečené hydinové mäso a sladko- kyslé kúsky pripravené v predchádzajúci deň, uchovávanie polotovarov – predpečené kačacie mäso pri teplote prostredia v kuchyni, - chýbajúca pracovná plocha na rozbíjanie vajec, zámena pracovných úsekov (plocha na manipuláciu s pokrmami po tepelnej úprave používaná na odkladanie nádob so surovým mäsom), - poškodená povrchová úprava lepenky a pracovných dosiek, - nedodržanie chladiaceho reťazca – teplota v chladiacom zariadení 9°C, spoločné skladovanie nezlučiteľných druhov potravín (vajcia, surové zeleninové polotovary, hotové pokrmy v jednom chladiacom zariadení), |
SIAM FOOD – thajské špeciality, OZC MAX, Trenčín
|
- zámena pracovných úsekov – na ploche určenej na výdaj pokrmov zistená manipulácia so surovým mäsom, plocha ma manipuláciu so surovým mäsom slúžila na odkladanie riadu a nádob so zeleninovým šalátom, nevytvorený úsek na rozbíjanie vajec, - nedodržanie chladiaceho reťazca – teploty v chladiacich zariadeniach 9,5 °C, 9 °C, vajcia skladované pri teplote prostredia v kuchyni, - teplomery v dvoch chladiacich zariadeniach boli nefunkčné, - zamrazovanie čerstvého chladeného mäsa, hotovej knedle v malom množstve po dátume spotreby – bravčové mäso - doba spotreby do 10.10. 2013 a knedľa do 3.10. 2013, - rozmrazovanie mäsa pri teplote prostredia, - neoznačenie obsahu alergénov na jedálnom lístku, - nepredložené doklady o pôvode potravín a o odbornej spôsobilosti pracovníkov, - časť potravín neoznačená údajom o dátume min. trvanlivosti – zelená kari pasta, červená kari pasta, žltá kari pasta a pasta tam yum a dátumom spotreby –smotanový biely jogurt, - 2 druhy potravín neoznačené v štátnom jazyku, mrazené párky bez etikety – neznámeho pôvodu, |
DA SI JIANG s.r.o. – Reštaurácia ZLATÝ LOTOS, Hasičská 5, Trenčín
|
- kríženie čistých a nečistých druhov činností a zámena pracovných úsekov – manipulácia s koreňovou zeleninou v časti čistej prípravy, na úseku na rozbíjanie vajec umiestnený hrniec na varenie ryže, - skladovanie senzoricky znehodnotených pokrmov a surovín – ananás, kuracie mäso, - nedostatky v technológii prípravy pokrmov – skladovanie hotových pokrmov z predchádzajúceho dňa – pečená kačica, varené cestoviny, ostrokyslá polievka, ryža (senzoricky znehodnotené), - rozmrazovanie mäsa pri teplote prostredia, - zeleninové šaláty neoznačené dátumom a hodinou prípravy, nebola dodržaná doba uchovávania zeleninových šalátov podľa vyhlášky 533/2007 Z.z. – (stanovená doba spotreby 25.10. 2013 a 31.10. 2013), - používanie obalov nevhodných na priamy styk s potravinou – rôzne typy vreciek a tašiek, - neúplný pracovný odev – iba biely plášť, nepoužívanie rukavíc pri výdaji, - znečistené a zaplesnené tesnenia chladiacich a mraziacich zariadení, tesnenia sanitárnych zariadení, znečistené steny, používanie znečistených textilných utierok, znečistené vnútorné plochy chladničiek, - chýbajúce označenia alergénov na jedálnom lístku, - evidencia stanovených CCP neúplná, |
Indická reštaurácia – Pizza AROMA – donášková služba, Saratovská 2373, Trenčín
|
- nedodržanie chladiaceho reťazca – teplota v chladiacom zariadení na skladovanie kuracieho mäsa 10 °C, - skladovanie senzoricky nevyhovujúcich omáčok- osušený povrch (v 2 prípadoch zaplesnený povrch) a 2 potraviny po dátume spotreby, - nedodržanie doby a podmienok uchovávania omáčok s dressingov priemyselne vyrobených i vlastnej prípravy, - drobné nedostatky v prevádzkovej hygiene – znečistené chladiace zariadenia, |
Panda ázijské špeciality, OZC Laugaricio, Belá, Trenčín
|
- spoločné skladovanie nezlučiteľných druhov potravín, nedodržanie chladiaceho reťazca – chladnička na zeleninu +11,7 °C, kuracie mäso skladované pri teplote prostredia, - 1 zamestnanec bez dokladov o odbornej spôsobilosti na výkon epidemiologicky závažných činností, - skladovanie hotových pokrmov a polotovarov pripravených v predchádzajúci deň – jarné závitky, pečené kuracie mäso, pečená kačica, - obsah konzerv po otvorení ponechaný v pôvodnom obale, majonézy, dressingy neoznačené údajom o dátume a hodine otvorenia, - nedostatky v prevádzkovej hygiene zariadenia – znečistené vonkajšie a vnútorné plochy chladiacich zariadení, namrazené mraziace zariadenia, znečistené steny a dvere pri vstupe do zariadenia, znehodnotené a znečistené vodovodné batérie, |
Bistro Mekong, Nám. Slobody 25, Nové Mesto nad Váhom
|
- neoznačovanie polotovarov a rozpracovaných pokrmov údajom o dátume a hodine prípravy, - nedodržiavanie podmienok uchovávanie a doby spotreby zeleninového šalátu podľa vyhlášky č. 533/2007 Z.z., - nepredložené dodacie listy na prevádzke, |
Ázijské bistro, M.R. Štefánika 564, Myjava |
- nezavedená dokumentácia HACCP do praxe, - nedostatky v prevádzkovej hygiene – chladiace a mraziace zariadenia s nánosom námrazy, znečistené siete na oknách a parapetné dosky, - neoznačené alergény na jedálnom lístku, |
Ázia bistro, Hypermarket Hypernova Považská Bystrica |
- nebola zdokladovaná odborná spôsobilosť zamestnancov,
|
VIETRICE, OC KORZO, Nábrežná 1913/5A, Prievidza |
- spoločné skladovanie vzájomne nezlučiteľných druhov potravín a polotovarov, - potraviny neznámeho pôvodu (bez označenia názvu a doby spotreby), |
Čínska reštaurácia NEW BEI JING – NOVÝ PEKING A. Hlinku 19/1, Prievidza |
- spoločné skladovanie vzájomne nezlučiteľných druhov potravín a polotovarov, - nevedie sa evidencia teplôt skladovania, - v čase kontroly neboli predložené doklady odbornej spôsobilosti zamestnancov, - poškodený strop v sklade zeleniny, - neporiadok v šatni pre zamestnancov, - zámena pracovných plôch. |
Trnavský kraj
Názov a adresa prevádzky |
Zistené nedostatky |
Reštaurácia KANTON, Winterova 636, Piešťany
|
- v kuchynskej prevádzke - znečistené steny, znečistené obklady, dvere, zariadenia, - nebolo k dispozícii umývadlo na osobnú hygienu, - používal sa opotrebovaný a poškodený riad a náradie, - používali sa neúčelové plastové nádoby, - bola zistená potravina neznámeho pôvodu - kačica tepelne upravená - zamrazená, bez označenia, bez dodacieho listu v množstve 20 kg, |
ASIA restaurant, Tamaškovičova 10, Trnava |
|
Ázijské bistro PANDA, Hlboká 8, Trnava
|
- neboli predložené dokladyo odbornej spôsobilosti 2zamestnancov (dodatočne predložené na RÚVZ TT, okrem 1), - bez monitoringu teplôt a času podávaných hotových pokrmov, - bez označenia potravín v štátnom jazyku, - neboli predložené dodacie listy (dodatočne predložené na RÚVZ TT), |
Reštaurácia SUNSHINE, OC Aupark, Piešťany
|
- neboli predložené dokladyo odbornej spôsobilosti 3 zamestnancov (dodatočne predložené na RÚVZ TT), - neboli predložené dodacie listy (dodatočne predložené na RÚVZ TT), - potraviny neboli označenév štátnom jazyku, - bez monitoringu teplôt a času podávaných hotových pokrmov, - potraviny po dobe spotreby, |
Panda ázijské bistro, Veterná 40, Trnava
|
|
Ázijské bistro Panda, Paulínska 11, Trnava |
- chýbajúce doklady – doklady o odbornej spôsobilosti, dodacie listy od mäsa (dodatočne predložené na RÚVZ TT), - bez označenia potravín (krajina pôvodu mimo EÚ) údajmi v slovenskom jazyku, - nedodržiavanie diferencovaného skladovania časti hlbokozmrazených potravín, - nedodržiavanie teplotných podmienok časti vydávaných pokrmov (polievka), |
Reštaurácia KANTON, Vajanského 22, Trnava
|
-nevykonával sa monitoring a evidencia teplôt pri výdaji hotových jedál, - bez označenia veľkospotrebiteľských balení hlbokozmrazených potravín, |
Panda ázijské bistro, HM Tesco, Piešťany |
- používanie potravín bez označenia v štátnom jazyku – pôvod mimo EÚ, |
Ázijské bistro, E. Suchoňa 7, Piešťany |
- nevedený monitoring a evidencia teplôt pri skladovaní potravín a výdaji pokrmov, - zistené potraviny bez označenia v štátnom jazyku, |
Ázijské bistro, Štefánikova 13, Hlohovec |
- bola zistená potravina neznámeho pôvodu - kačica tepelneupravená - zamrazená, bez označenia, |
Ázijské bistro Panda, ul. SNP 1197/1, Sereď |
- nezdokladovanie odbornej spôsobilosti u 2 pracovníkov, - skladovanie potravín s uplynutým dátumom spotreby, - evidencia v zmysle príloh HACCP sa nevykonáva, - skladovanie potravín v chladiacich zariadeniach sa nerealizovalo v súlade so zásadami vzájomnej zlučiteľnosti, |
Ázijské bistro Panda, Námestie detí 2371/6, Galanta |
- umývadlo na ruky vo výdajnej časti reštaurácie bolo bez prívodu teplej a studenej tečúcej vody, - v priestore hrubej prípravy zeleniny v dreze boli umiestnené predpripravené cestoviny určené na ďalšiu tepelnú úpravu, |
Čínska reštaurácia Panda, Hlavná 918/2, Galanta |
- nezdokladovanie odbornej spôsobilosti u 1 pracovníka, - nepovolené zmrazovanie šunkovej salámy, tvrdého syra, - nepovolené rozmrazovanie kuracích pŕs vo vode pri izbovej teplote, - v prevádzke bolo zistené skladovanie hríbov v spotrebiteľských baleniach bez akéhokoľvek označenia, - na niektorých potravinách kórejského typu od dodávateľa Panasia Handels GmbH. chýbali etikety v slovenskom jazyku, |
Reštaurácia Merci the Blue, Z. Kodálya 769/29, Galanta |
- nepovolené zmrazovanie šunkovej salámy, párkov, - stena pri ventilátore v chladiacom boxe bola napadnutá plesňou, - skladovanie 10 druhov kórejských potravín v počte 71 ks po dátume spotreby a dátume minimálnej trvanlivosti, - na niektorých potravinách kórejského typu od Panasia Handels GmbH. chýbali etikety v slovenskom jazyku, - hrubá príprava zeleniny sa nevyužívala účelovo, miestnosť slúžila počas kontroly na skladovanie potravín, - skladovanie „kim chi“ sa realizovalo v nádobe priamo na podlahe, ktorá bola značne znečistená, |
Ázijské bistro Hanoi, Hlavná 929, Galanta |
- nedodržanie teplotného reťazca pri výdaji jedál (nameraná teplota 50 °C) a chladiaceho reťazca pri skladovaní zeleninových šalátov (nameraná teplota 17 °C), - nepovolené zmrazovanie hotových pokrmov, - na niektorých potravinách kórejského typu chýbali etikety v slovenskom jazyku, - priestor na umývanie prepravných nádob bol využívaný ako sklad chladničiek a mrazničiek (odmontovaný drez), - evidencia v zmysle príloh HACCP sa vedie sporadicky a nie v plnom rozsahu, |
Restaurant „Istanbul“, Hlavná 677, Dunajská Streda
|
- 1 zamestnanec nemal doklad o odbornej spôsobilosti, - evidencia o kontrole príjmu surovín bola vedená iba čiastočne, - nebola vedená evidencia o kontrole teploty v chladiacich zariadeniach, - krájaná zelenina a jogurtová omáčka boli uchovávané vo vitríne bez chladenia, - nebolo možné skontrolovať dodržiavanie času podávania kebabu, nakoľko nebola vedená evidencia času ukončenia tepelného spracovania, |
Ázijské bistro „PANDA“ Galéria OC Tesco, Dunajská Streda |
- chýbanie dokladu o odbornej spôsobilosti 1 zamestnanca, - spoločné skladovanie nezlučiteľných druhov surovín, - skladovanie pôvodne chladeného mäsa v mrazničke, - skladovanie rozpracovaných pokrmov v znečistenom chladiacom zariadení, - používanie nedôkladne umytých nádob, pracovných pomôcok, - rozmrazovanie kuracieho mäsa pri teplote miestnosti, - manipulácia s vajcami, hotovými pokrmami na pracovnom stole na čistenie zeleniny, - uchovávanie niektorých hotových pokrmov pri teplote miestnosti. |
Žilinský kraj
Názov a adresa prevádzky |
Zistené nedostatky |
Ngochan – Guty, OC Mirage, nám. A. Hlinku 7/B, Žilina |
- zamrazený hotový pokrm (chrumkavé kurča), |
Čínska reštaurácia, M.M. Hodžu 18/35, Liptovský Mikuláš |
- nedokladovaná odborná spôsobilosť u 1 pracovníčky, |
GUTY FAST FOOD, OC STOP SHOP, 1.mája 41, Liptovský Mikuláš |
- neoznačené v slovenskom jazyku rôzne druhy potravín - nezabezpečená vysledovateľnosť - na mäso, ktoré je používané na prípravu pokrmov boli predložené len pokladničné bloky, chýbala sprievodná dokumentácia s uvedením potrebných údajov (dátum spotreby, pôvod mäsa, trieda kvality a pod...), |
Ázijské bistro, Bottova 7, Žilina |
- nevykonával sa monitoring teplôt skladovania potravín, - neboli označené pracovné dosky, - zamrazovanie čerstvého mäsa, - namáčanie ryžových rezancov v PVC nádobe priamo na zemi, |
SAIGON FAST FOOD, Podhora 32, Ružomberok
|
- nezabezpečená vysledovateľnosť niektorých surovín (chýbajúce pôvodné etikety na solamyl, ryžu, knedľu,predložené pokladničné bloky na bravčové a kuracie mäso bez sprievodnej dokumentácie –dátum spotreby, krajina pôvodu, trieda akosti a pod...), - neoznačené v slovenskom jazyku rôzne druhy potravín, - slepačie vajcia konzumné (4 prepravky) skladované pri teplote + 25°C, - nepovolené zmrazovanie surovín (kuracie štvrte pôvodne dodávané v chladenom stave), - nevyhovujúca manipulácia s pokrmami (rezance namočené vo vode, opečené kúsky kuracieho mäsa) skladované pod pracovným stolom na zeleninu, voľne, bez prekrytia a dodržania teplotného reťazca, - rozmrazovanie mäsa voľne na pracovnom stole a vo vode v dreze, - nediferencované skladovanie potravín, - potraviny po dobe spotreby (kuracie štvrte chladené) - nepredložený doklad o odbornej spôsobilosti u 1 pracovníčky, |
Reštaurácia NEW BEI JING Mudroňova 24, Martin |
- v čase kontroly nepredložený doklad o odbornej spôsobilosti jedného zamestnanca,
|
Reštaurácia PANDA Slnečná 3, Turčianske Teplice |
- skladovanie surovín, polotovarov a pokrmov bez prekrytia a označenia dátumu a hodiny ich otvorenia resp. prípravy, |
Wasabi Sushi bar, Divadelná 659, Martin |
- skladovanie polotovarov bez označenia dátumu a hodiny ich otvorenia, bez označenia v štátnom jazyku, |
Rýchle občerstvenie u Petra M. Mudroňa 16, Martin |
- značne znečistené chladiace a mraziace zariadenia sa nevyužívali podľa ich určenia, - umývadlo na umývanie rúk nevybavené prostriedkami na umývanie a osušovanie rúk, - rozmrazovanie kuracích pŕs vo vedre s vodou. |