Nedeľa6. október 2024, meniny má Natália, zajtra Eliška, Elisa

Kalamita na východe, víchrica na západe: Môže napadnúť ďalších až 35 cm

Vietor ani sneženie neustane ani zajtra Zobraziť galériu (2)
Vietor ani sneženie neustane ani zajtra (Zdroj: wtae.com)

BRATISLAVA - Keď už sme si mysleli, že jar je za rohom, zima udrela v plnej sile. Počasie, ktoré nás potrápilo dnes sa nezmení ani v piatok, kedy bude naďalej trvať výstraha 2.stupňa pred silným vetrom takmer na celom Slovensku. Ten dnes dosahuje rýchlosť takmer až 90 km/h a v podobnej sile sa predvedie aj zajtra. Husté sneženie potrápi východ Slovenska, kde môže napadnúť až 35 centimetrov nového snehu.

Takmer na celom území Slovenska od dnešného rána silno fúka, výstraha druhého stupňa pred silným vetrom platí do polnoci z piatka 15. na sobotu 16. marca. Rýchlosť vetra môže v nárazoch dosiahnuť 15 až 25 metrov za sekundu.

Okrem výstrahy pred vetrom vydal SHMÚ aj výstrahu prvého stupňa pred tvorbou snehových jazykov a závejov. Tá platí na celom území Slovenska okrem okresu Kysucké Nové Mesto tiež od dnešného rána do piatkovej polnoci. Pri tvorbe jazykov a závejov by si mali dávať pozor predovšetkým vodiči.

Meteorológovia očakávajú, že dnes od 15:00 do zajtra 18:00 by mohlo na východnom Slovensku spadnúť až 35 centimetrov nového snehu. „Keďže sneženie bude sprevádzať veľmi silný nárazový vietor a teplota vzduchu zostane pod bodom mrazu, budú sa na niektorých miestach východného Slovenska tvoriť snehové záveje," upozornil meteorológ z SHMÚ Pavol Beránek. Počasie by sa podľa neho malo začať zlepšovať až v piatok popoludní, kedy sneženie začne ustávať a zoslabne aj vietor.

Sneh a silný vietor nás potrápia aj zajtra.
Zobraziť galériu (2)
Sneh a silný vietor nás potrápia aj zajtra.  (Zdroj: SHMÚ)

S postupným otepľovaním, hrozia na niektorých miestach aj povodne. Slovenský hydrometeorologický ústav preto vydal výstrahu prvého stupňa, ktorá platí dnes do 19.00 h. "Vzhľadom na existujúce snehové zásoby, spadnuté zrážky a oteplenie na ukrajinskej časti povodia, očakávame ešte vzostup vodných hladín na Bodrogu z dotekania," uvádza SHMÚ. Platí to pre okresy Michalovce a Trebišov, s výnimkou Rožňavy.

Predpoveď na piatok (15. marec 2013)

V piatok bude oblačno až zamračené, na viacerých miestach bude snežiť, na strednom a východnom Slovensku miestami aj intenzívne. Popoludní sa na juhozápade začne zmenšovať oblačnosť. Na východe bude veterno, čo môže vyvolať tvorbu snehových jazykov.

Najnižšia nočná teplota sa bude pohybovať od -3 do 10 st., najvyššia denná od -5 do +1 st. a na horách vo výške 1500 okolo -7 st.. Fúkať bude prevažne severný vietor s rýchlosťou 15 až 30 km/h, na juhozápade a na východe miestami do 55 km/h a v nárazoch až 90 km/h. V horských oblastiach sa môže lokálne vyskytnúť aj víchrica.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu