Streda2. október 2024, meniny má Levoslav, zajtra Stela

Nacista Csatáry sa skrýval za sako márne: Tvár sadistického zločinca obletela svet

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: TASR)

BUDAPEŠŤ- Napriek tomu, že nacistický zločinec má už 97 rokov, prokuratúra žiada jeho domáce väzenie. Domnieva sa, že by mohol ujsť za hranice.

Csatáry László, podozrivý zo spáchania vojnových zločinov skončil podľa Okresného súdu v Bude v domácom väzení.  Budapeštianska prokuratúra sa obáva úteku. Okresný súd  rozhodol, že "napriek tomu, že ide o staršiu osobu, z hľadiska schopnosti pohybu je stále v dobrom zdravotnom stave. Preto ak by bol vyšetrovaný na slobode, mohol by voľne opustiť krajinu a úradom by sa tak stal nedostupný." Zároveň však podľa prokuratúry, vzhľadom na Csatáryho vek 97 rokov, nie je dôvod vziať ho do vyšetrovacej väzby.

Súd rozhodol, že vyšetrovanie vyžaduje nepretržitú dostupnosť podozrivého. Tridsaťdňová lehota domáceho väzenia zatiaľ ešte nie je právoplatná, kvôli odvolaniu sa obhajoby, no je vykonávateľná.

Nacista Csatáry sa skrýval
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

Csatáry navštívili policajti v stredu v skorých ranných hodinách. Nebol nijak prekvapený, na vypočúvanie sa pripravil. Jeho poznámky popísané v bodoch tvoria prílohu k výpovedi. Dnes už 97 ročný starec pri výsluchu spolupracuje a popiera že bol spáchaný trestný čin. Výpoveď je ale značne kontroverzná, pretože argumentuje slovami, že len  "splnil svoju povinnosť" alebo to robil na „rozkaz“.

Nacista Csatáry sa skrýval
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

Prokurátor taktiež poukázal na fakt, že "niektoré tvrdenia na základe názorov a postojov k niektorým veriacim" môžu byť interpretované ako antisemitizmus. Csatáry v roku 1944 spáchal činy za ktoré ho v jeho neprítomnosti o niekoľko rokov neskôr v bývalom Československu odsúdili na smrť, to ale podľa aktuálneho vyhlásenia prokuratúry nebráni súčasnému postupu maďarských úradov.

Zoltán Balassa, košický historik, ktorý študoval Csatáry spisy uviedol, že v roku 1948 ho za vojnové zločiny odsúdili na trest smrti obesením. "Pôvodný súdny príkaz žiaľ nemáme, no v spisoch je pripnutý stíhací list s obžalobou, protokol zo súdenho pojednávania a výstrižok novinového článku z Východoslovenskej Pravdy z 9. júna 1948, ktorý zhŕňa podstatu," uviedol historik.

Nacista Csatáry sa skrýval
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

Muž menom Ladislaus Csizsik Csatáry je  v čele prvej desiatky najhľadanejších nacistických vojnových zločincov. „Plynutie času v žiadnom prípade neznižuje vrahovu viny, nesmieme dopustiť aby  staroba poskytla ochranu páchateľom holokaustu,“ tvrdí riaditeľ jeruzalemského Centra Simona Wiesethala  Efraim Zuroff. „Csatáry je v súčasnej dobe zdravý, a môže sa postaviť pred súd, ale kto vie, ako dlho to tak bude," dodal.

Csatáry podľa jeruzalemskej kancelárie Centra Simona Wiesenthala zohral kľúčovú úlohu pri deportácií 300 židov z Košíc na Ukrajinu, kde z nich takmer väčšinu v lete 1941 v meste Kamenec Podolský povraždili. Rovnako čelí aj obvineniu z pomoci pri organizovaní deportácií približne 15.700 židov do vyhladzovacieho tábora v Osvienčime v roku 1944. Csatáry bol v tom čase ako policajt v Košiciach veliteľom zberného tábora. Po vojne ušiel do Kanady, ktorá ho zbavila kanadského občianstva až v roku 1997.

V čase vlády premiéra Gyulu Horna v roku 1997, keď sa pripravoval na návrat z Kanady do Maďarska, zisťoval, či ho slovenské a maďarské úrady z niečoho obviňujú. Muž, podozrivý z vojnových zločinov, má údajne k dispozícii dokumenty s negatívnou odpoveďou, píše dnešné vydanie maďarského denníka Magyar Hírlap.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu