Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

Neistota v H. Orešanoch: Kto postaví a zaplatí most?!

Prepadnutý most v Horných Orešanoch Zobraziť galériu (4)
Prepadnutý most v Horných Orešanoch

HORNÉ OREŠANY - Tretí stupeň povodňovej aktivity sú v Horných Orešanoch, postihnutých prívalovými dažďami, pripravení odvolať, ale ešte sa tak nestalo.

Musia čakať, kým prestane nahromadená voda z vodnej nádrže nad obcou hroziť a nekontrolovane odtekať cez prepad. Podľa starostu je potrebné počkať najmenej do štvrtka 9. júna, kým sa hladina v nádrži zníži a vodu budú vodohospodári regulovane vypúšťať. "Pretrváva aj mimoriadny stav, ale situácia sa normalizuje," povedal Ján Kormúth.

Problém však signalizuje situácia v miestnej časti Majdánske. Tam voda strhla most a je potrebné postaviť náhradný. "Vojaci by aj prišli, ale provizórny pontónový sa na tom mieste nedá realizovať a starý sa už nedá použiť kvôli nosnosti. Otázkou je, kto nový zaplatí," povedal Kormúth. Cesta na Májdánske, vrátane mosta, totiž nie je majetkom obce ani kraja, ale ho dal postaviť Štátny melioračný podnik, t.č. v likvidácii. O cestu sa sporí s obcou už niekoľko rokov, tá ju do majetku  nikdy neprebrala.

Kormúth odmietol, že by sa občania dostali v súčasnej situácii do pozície rukojemníkov, vo štvrtok by mali otázku riešiť na Obvodnom úrade v Trnave. "Zatiaľ musíme vydržať. Používať sa musí poľná cesta na Majdánske," dodal starosta Horných Orešian.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu