Streda23. október 2024, meniny má Alojzia, zajtra Kvetoslava

Maxon privítal, že prezident vrátil zákon o lesoch

Predseda Výboru Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo Miroslav Maxon
Predseda Výboru Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo Miroslav Maxon

BRATISLAVA - Predseda Výboru Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo Miroslav Maxon víta iniciatívu prezidenta Ivana Gašparoviča, že zákon o lesoch nepodpísala a vrátil ho parlamentu na opätovné prerokovanie.

Ako ďalej M. Maxon pre agentúru SITA uviedol, stotožňuje sa najmä s pochybnosťou prezidenta, či je nový zákon v súlade s Ústavou SR. V zákone totiž nie je vo viacerých prípadoch ustanovená náhrada za možné obmedzenie vlastníckeho práva majiteľa pozemku. S cieľom upozorniť na tento nedostatok boli u prezidenta tento týždeň v utorok aj vlastníci lesov zastúpení v Únii regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska.

Ako tlačovú agentúru SITA informovala predseda únie Juraj Vanko, rovnako aj vlastníci lesov sú presvedčení, že zákon nie je v súlade z ústavou, keďže obmedzuje práva vlastníkov a ukladá im povinnosti, na druhej strane však vôbec nerieši ich odškodnenie za obmedzenia vlastníctva.

Zákon o lesoch, ktorý schválili poslanci 24. mája tohto roka a mal nahradiť zákon o lesoch a zákon o hospodárení v lesoch z roku 1977. S jeho znením však nesúhlasia ani samotní vlastníci lesov, ochranárske združenia a ani lesníci. Výhrady má k nemu aj Lesnícka fakulta vo Zvolene.

Vrátenie zákonu do pléna prezident odôvodnil okrem iného tým, že v zákone nie je vo viacerých prípadoch ustanovená náhrada za obmedzenie vlastníckeho práva. Nový zákon o lesoch umožňuje podľa jeho názoru tiež nekontrolovateľne prekročiť objem ťažby dreva schválený v lesnom hospodárskom pláne.

Prezident preto navrhol parlamentu konkretizovať a zosúladiť niektoré protikladné ustanovenia zákona. Jeho účinnosť by sa mala po opätovnom prerokovaní poslancami posunúť z 1. júla na 1. september tohto roka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu