Sobota21. september 2024, meniny má Matúš, zajtra Móric

Svetová banka žiada od Afganistanu väčšie záruky

Svetová banka
Svetová banka

BRATISLAVA - Svetová banka spolu s inými darcovskými organizáciami vyjadrila pochybnosti o tom, ako Afganistan dokáže naplniť vytýčené priority a či odhodlaná afganská vláda dokáže spravovať takú enormnú sumu peňazí, ktoré jej medzinárodné spoločenstvo poskytne.

Aktuálna správa ministerstva financií hovorí totiž o tom, že vláda minula 55 percent z aktuálnych prostriedkov z rozvojových fondov už v minulom roku. Darcovské organizácie uvádzajú, že veľká väčšina prostriedkov a iných foriem pomoci sa k obyvateľom Afganistanu nikdy nedostala, čo je dôvod, prečo Svetová banka žiada predstaviteľov vlády o väčšie záruky toho, že tieto dotácie budú využité správnym a vhodným spôsobom.

Organizácie tiež vyzývajú afganskú vládu k väčšej snahe a väčšej práci, ktorá prinesie reálne výsledky. Generálny riaditeľ Svetovej banky Ngozi Okonjo-Iweala sa vyjadril, že vláda "musí zvládnuť korupciu, zvýšiť výnosy a vytvoriť priestor pre súkromný sektor".

Predstavitelia západných krajín sa pre agentúru AFP vyjadrili, že pomoc Afganistanu bude "podstatne vyššia" ako sa plánovalo v na stretnutí v roku 2006 v Londýne. Ale ako dodali, nikto neočakával, že k dispozícii bude okamžite celá suma, keďže sa predpokladá, že sa uskutoční ešte ďalšie stretnutie pred koncom päťročného plánu.

Medzinárodné spoločenstvo bude presadzovať investície do energetického a hospodárskeho sektoru a do prezidentských a parlamentných volieb v roku 2009, respektíve 2010. Afganský prezident Hámid Karzaj počas štvrtkovej konferencie v Paríži požiada darcov o 50 miliárd dolárov potrebných na päťročný rozvojový plán Afganistanu zničeného vojnou a chudobou.

V predvečer darcovskej konferencie americká ministerka zahraničia Condoleeza Riceová uviedla, že USA oznámia svoj príspevok vo výške 10 miliárd amerických dolárov. Americkí predstavitelia očakávajú, že darcovská konferencia prispeje Afganistanu ďalšími 15 miliardami dolárov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu