Sobota21. september 2024, meniny má Matúš, zajtra Móric

Vláda odobrila navýšenie počtu vojakov v Afganistane

Bratislava - V Afganistane bude môcť v budúcnosti pôsobiť takmer 250 slovenských vojakov. Návrh ministerstva obrany na vyslanie ďalších vojakov dnes odobrila vláda, musí s ním ešte súhlasiť parlament.

Do operácie Severoatlantickej aliancie ISAF by mali odísť spolu tri strážne jednotky, pracovať budú v priestore základní.

V súčasnosti má slovenská armáda v krajine podľa ministerstva obrany 70 vojakov. Platný mandát, ktorý schválil parlament vlani, umožňuje vyslanie spolu 115 vojakov. Plány na povolenie vyslania ďalších vojakov ohlásil minister obrany Jaroslav Baška ešte v apríli. Podľa schváleného materiálu by mala v druhej polovici tohto roka začať slúžiť jednotka do 50 vojakov v nepokojnej provincii Uruzgán na základni Tarín Kút.

V polovici budúceho roku zrejme odcestuje do tejto oblasti ďalšia 50-členná strážna jednotka. Strážnu službu by mal mať na starosti aj rovnako veľký kontingent na leteckej základni Kandahár. Navýšiť by sa mal tiež počet vojakov v operačných a výcvikových tímoch, veliteľstvách operácie NATO a takzvaných provinčných rekonštrukčných tímoch.

"Neposielame bojové útvary, ktoré by sa priamo zúčastňovali na bojových operáciách. Posilňujeme naše pozície v podobe strážnych jednotiek," vyhlásil po rokovaní vlády premiér Robert Fico. V súčasnosti je najpočetnejšou slovenskou jednotkou v Afganistane 57-členná ženijná rota, ktorá pracuje v Kandaháre.

Predtým pôsobili Slováci v relatívne bezpečnejšom Kábule. Slovensko má okrem Afganistanu svojich vojakov napríklad v Kosove či v misii OSN na Cypre. Vláda naopak vlani stiahla slovenských vojakov z Iraku. V zahraničných vojenských misiách pôsobí do 600 Slovákov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu