Nedeľa29. september 2024, meniny má Michal, Michael, Michaela, zajtra Jarolím

Štúdio L+S v decembri oslávi 25. výročie

K štúdiu L+S neodmysliteľne patrí dvojica Lasica a Satinský.
K štúdiu L+S neodmysliteľne patrí dvojica Lasica a Satinský.

Bratislavské Štúdio L+S v decembri oslávi 25. výročie svojho vzniku, počas ktorého sa uskutoční prehliadka inscenácií zo súčasného repertoáru. Ako prvé uvedie predstavenie Garderobier 1. decembra.

Nasledovať budú predstavenia Iluzionisti, Vtedy na Jamajke, Kumšt, Kontrabas, Malé manželské zločiny, Barmanky, Život na trikrát a. i. Predstavením Ja, Feuerbach sa v stredu 19. decembra prehliadka skončí. ŠTÚDIO L+S vstúpilo do kultúrneho života 1982 ako umelecká scéna Slovkoncertu. Zrodilo sa ako agentážne divadlo.

Hercov angažovalo na jednotlivé predstavenia, prípadne hosťovalo súbory, ktorých inscenácie ladili s profilom divadla. V repertoári divadla samozrejme nesmeli chýbať ani hudobné programy. Od začiatku sa orientovalo na malé české divadlá a avantgardné súbory, pričom repertoár obohacovali o to najlepšie z českých scén.

Už tu možno nájsť prvé korene, z akých po rokoch vyrástol dnešný vysoko cenený Festival osobností českého divadla.

Po niekoľkých mesiacoch od vzniku sa na pódiu objavila dvojica Milan Lasica a Július Satinský v pôvodnej televíznej skladačke „Nikto nie je za dverami". Postupne tu uviedli premiéry svojich najvýznamnejších hier „Deň radosti“ a „Náš priateľ René“. Osudovo ovplyvnili podobu Štúdia S nezameniteľnou poetikou. V Štúdiu L+S sa od roku 1982 odohralo 60 premiér, pod ktoré sa podpísali režiséri ako M. Gogálová, P. Mikulík, P. Haspra, J. Nvota, M. Porubjak, J. Filip, V. Strnisko a iní.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu