Sobota28. september 2024, meniny má Václav, zajtra Michal, Michael, Michaela

Skrúcaný, Cmorik a ďalší: Prečo ich vykázali z lietadla?

Peter Cmorik Zobraziť galériu (4)
Peter Cmorik

SALVATORE DE BAHIA - Štefan Skrúcaný (47), Peter Cmorik (27), ako aj stovka Slovákov zažili vo štvrtok v Brazílii na palube lietadla poriadnu drámu. Kapitán ich vykázal na základe štátnej príslušnosti!

Jediný Slovák, ktorý spolu s manželkou a synom palubu lietadla napokon neopustil a domov odletel, bol Pavol Kollár. Ten poskytol Novému Času aj ministrovi zahraničných vecí exkluzívnu spoveď o vyhostení slovenských umelcov, ako aj ďalších cestujúcich.

Celá dráma sa začala vo chvíli, keď sa palubou lietadla opakovane šíril podozrivý zápach. Na ten kapitána lietadla upozornili práve Slováci. „Kapitán lietadla sa zrazu začal správať neadekvátne. Vykrikoval, že bez dôvery pasažierov nie je ochotný letieť, rozbehol sa do kabíny a vyzval všetkých Slovákov, aby opustili lietadlo, pretože nie je ochotný letieť s ľuďmi, ktorí mu nedôverujú...“ začína rozprávanie priamy účastník letu Pavol Kollár. A vtedy sa to začalo! Väčšina Slovákov vystúpiť nechcela a kapitán sa vyhrážal privolaním brazílskej polície. K celej situácii boli dokonca prizvaní emisári, ktorí však kapitánovo rozhodnutie Slovákov z paluby vyhostiť zmeniť nedokázali.

Na to už na opustenie lietadla začali Slovákov vyzývať aj ostatní cestujúci. „Väčšina chcela zostať, ale keď sa dozvedeli, že brazílska polícia vstupuje na palubu a bude urobená kontrola pasov, tak väčšina sa disciplinovane zdvihla a vystúpila. Jediný, kto neopustil palubu, som bol ja s rodinou a jeden český pár, ktorý síce bol členom našej výpravy, ale tvrdil, že má české občianstvo, a tak sa ho vyhostenie netýka,“ komentuje najhorúcejšie chvíle v lietadle Kollár. „Bez ubytovania, bez letenky spolu s manželkou a štvorročným synom by naša situácia bola dosť komplikovaná,“ dodáva.

Hneď po pristátí na Slovensku sa rozhodol napísať list ministrovi zahraničných vecí Kubišovi, ktorý preposlal aj do Nového Času. „Chcem požiadať o právnu ochranu všetkých slovenských občanov, ktorí museli prežiť túto udalosť a cestovať domov na vlastné náklady napriek platným letenkám.“ Žiadať finančnú náhradu za celú udalosť sa včera napokon rozhodol aj Štefan Skrúcaný: „Vzhľadom na nekorektnosť vyhlásení nemeckej leteckej spoločnosti Condor sa určite pridám k tým cestujúcim, ktorí budú žiadať odškodnenie, lebo konkrétne ja som nestihol zmluvne dohodnuté vystúpenie v piatok 7. 12.“ Peter Cmorik, ktorý mal mať tri vystúpenia, ešte sám netuší, ako sa to bude teraz ďalej riešiť: „Ešte čakám, ako to všetko dopadne. Mala by to riešiť cestovná spoločnosť,“ prezradil zlatý Slávik 2007.

Akú úlohu zohral alkohol?!

Podľa Igora Pokojného z ministerstva zahraničných vecí sa už prípadom zaoberajú. „Náš zastupiteľský úrad oslovil miestny úrad pre civilné letectvo, kde im oznámili, že nezaznamenali žiadnu sťažnosť zo strany slovenských občanov. Rovnako sa naši občania neobrátili na naše veľvyslanectvo.“ Ministerstvo preto oslovilo technika spoločnosti, ktorá lietadlo kontrolovala. Ten potvrdil, že na lietadle chyba nebola a povolenie na let vydal.

Naša ambasáda sa obrátila aj na šéfa polície na letisku, ktorú privolal kapitán lietadla s tým, že sú tam cestujúci pod vplyvom alkoholu. To mal byť totiž jeden z dôvodov, pre ktoré chcel kapitán Slovákov z lietadla vykázať. Asi 133 Slovákov vystúpilo bez toho, aby polícia použila násilie. „Polícia však nerobila dychovú skúšku na alkohol ani u jedného z nich,“ dodal Pokojný. Ak by teda došlo k súdu, stálo by len slovo proti slovu. Brazílske úrady o incidente nemajú žiadny oficiálny záznam!
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu